p_dudek1 24.09.05, 15:30 CO MAM ZROBIĆ GDY MOJEJ CÓRECZCE NIE WYCHDZĄ ZĄBKI A MA JUŻ PRAWIE 16 MIESIĘCY Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kacperka-mama Re: ZĄBKOWANIE 24.09.05, 18:01 hmmmm, a co na to lekarz? może udaj się do dobrego dentysty. z tego co wiem, to niektóre dzieci ząbkują jak mają 6, 7 m-cy inne dopiero dużo dużo później, ale czy aż tak późno to normalne, tego nie wiem. proponuję naprawdę udać się do dentysty. Odpowiedz Link Zgłoś
marta406 Re: ZĄBKOWANIE 24.09.05, 21:48 Często to jest poprostu sprawa genów. Może w waszej rodzinie zdażały się już takie rzeczy. Może to też być oznaka krzywicy, ale muszą temu towarzyszyć inne dolegliwości np. miękkie kości na główce, słabe zrastanie się ciemienia (to akuram nasz problem), lub nawet jego powiększanie, pocenie się główki w czasie snu, dzieci są wtedy marudne i nie mają energii. Jeśli córeczka nie ma tych pozostałych obiawów to pewnie nie ma się co martwić Czy podajesz córce witamine D? Dzeci karmione piersią muszą dostawać tą witamine dodatkowo przez min. 1 rok, ale moja 16 miesięczna dostaje ją do tej pory z powodu ciemienia (ale to też podobno dziedziczne). Wszelkie zaburzenia przemiany materii też mają znaczenie bo nie wchłania się wit D. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś