Dodaj do ulubionych

nie mogę pobrać moczu

29.09.05, 22:01
Natalka ma 13 miesięcy, straciłam już chyba z 5 woreczków, a ona nie chce do
niego zrobić siusiu, zakładam jej na noc, ale po 1 godz. ściągam, żeby się
nie odparzyła.........może są jakieś inne metody pobrania moczu u takiego
dziecka......???
Obserwuj wątek
    • pamadak Re: nie mogę pobrać moczu 29.09.05, 22:33
      No to teraz ja Ci odpowiem smile
      ja pobierałam Natalce tak: rano jak tylko się obudziła, myk z nią do łazienki i
      do wanny, umyłam ładnie i puściłam wodę, po 15 minutach miałamw pojemniczku
      tyle moczu, ze starczyło na badanie i mocz był czyściutki. torebeczki też nie
      zdawały egzaminu, te sterylne piojemniczki kupowane w aptece sa ok.
      Pozdrawiam i powodzenia
    • lhotse71 Re: nie mogę pobrać moczu 30.09.05, 10:22
      Witaj - te woreczki to faktycznie porażka i radzę Ci o nich zapomnieć. Tak jak
      Pomadak uznaję tylko pojemniczki. U nas wyglądało to tak.. Jak tylko moja
      córeczka wstawała (miała wtedy 4 miesiące) zdejmowałam jej pieluszkę myłam ją
      dokładnie, układałam z gołą pupą na przewijaczku i z przyszykowanym
      pojemniczkiem i "kapiącym" kranem czekałam na siuśki - po 10 minutach miałam
      pół pojemniczka moczu do analizy. Ponieważ Natalka jest starsza i nie będzie
      chętnie leżała, spróbuj ją czymś zająć, daj jej coś kolorowego, nieznanego i
      intrygującego do rączki.
      Polecam ten sposób bo sprawdzony i niezawodny.

pozdrawiam
      • alohaa Re: nie mogę pobrać moczu 30.09.05, 21:37
        hehe, nie taki niezawodny, bo u nas nie działał. Ja się osttanio nalatałam za
        moja roczna pociechą ze 2 godziny, ona zgoła pupa, ja ze sterylnym pojemnikiem.
        Zanim sie zgrałysmy poszło siuisiu nie raz na parkiet, no ale w końcu się
        udawało ...
    • enigma75 Re: nie mogę pobrać moczu 01.10.05, 20:00
      Ja też miałam problemy. Nakleiłam na noc, ale po paru minutach zdjęłam, żeby
      sie nie odparzyła. Potem było jeszcze kilka prób z woreczkami i udało się tyle
      zebrać, że woreczek był mokry ledwo ledwo. Wsadziłam go do sterylnego pojemnika
      i zaniosłam do analizy. Badania wyszły oprócz osadu. Na to już nie starczyło
      moczu. Ale moja mała była już nieźle odparzona od tych woreczków i musiałam ją
      przez kilka dni smarować bepanthenem.
      • driadea Re: nie mogę pobrać moczu 01.10.05, 20:14
        A czy przed naklejeniem smarujecie czymś skórę?
        • enigma75 Re: nie mogę pobrać moczu 01.10.05, 20:23
          nie powinno się chyba niczym smarować, żeby się nie przedostało do moczu.
          • driadea Re: nie mogę pobrać moczu 01.10.05, 20:44
            Skórę należy 15 minut przed przyklejeniem woreczka posmarować kremem, w
            przeciwnym razie nbędzie nie tyle odparzenie, co "zedrzesz" skóre odrywając
            worek - przeczytaj ulotkę.
            • enigma75 Re: nie mogę pobrać moczu 02.10.05, 08:17
              N własnie, ja jej niczym nie posmarowałam, i miała odparzoną skórę.
              • anita_bm Re: nie mogę pobrać moczu 03.10.05, 15:08
                Ja stosuję woreczki i nie narzekam na nie. Z wiekiem jednak coraz trudniej o
                zebranie w krótkim czasie (rzadziej mała siusia - ma 15 miesięcy), więc
                zaczęłam robić to, co poprzedniczki, tylko że z woreczkiem. Naklejam woreczek,
                idę do łazienki, puszczam wodę... Min. pół woreczka zawsze jest. Staram się też
                w międzyczasie dać jej wodę do picia. Nie zawsze jednak na zawołanie chce się
                mała napić. Później obowiązkowo smaruję małą sudocremem.
                • mama-hani Re: nie mogę pobrać moczu 08.10.05, 23:24
                  czytam z przerażeniem o tym, że nakładacie na noc te woreczki !
                  zaraz po wstaniu trzeba to robić, inaczej i tak siku wyleci do pieluchy, no
                  takie te woreczki są. Stosowaliśmy za każdym razem woreczki przez kilka
                  miesięcy kiedy mała była mniej ruchliwa było to łatwe, ale teraz nie bardzo
                  nie można posmarować wcześniej, bo się nie przyklei woreczek, ja smarowałam
                  sudocremem zaraz po zdjęciu
                  • driadea Re: nie mogę pobrać moczu 10.10.05, 12:35
                    Można smarować, można, ba nawet należy. Poczytaj ulotkę.
                    Na 15 minut przed przyklejeniem woreczka skórę smarujemy kremem. Dzięki temu
                    nie podrażniamy skóry odrywając worek. A worek pięknie się przyklei, o ile
                    skórę posmarujemy 15 minut wcześniej, anie 15 sekund. Ot, cała filozofia.
                    Pozdrawiam, Aga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka