30.09.05, 22:21
Kochane, pomóżcie! Na wyniku usg mam napisane: "stawy biodrowe prawidłowe,
typ IB, kąty alfa i beta w normie, głowy kości udowych ustawione prawidłowo,
chrzęstne". Pomimo takiego wyniku ortopeda stwierdziła, że mały za słabo
odwodzi nóżki ("deficyt 15 stopni")i wykazuje "niewielkie cechy dysplazji".
Zaleciła szerokie pieluchowanie i powtórne usg za m-c. Co o tym sądzić?
Acha,i dodam jeszcze,że lekarz wykonujący usg też sprawdzał to odwodzenie
nóżek i stwierdził, że jest o'k. Mały pieluchowania nienawidzi, sądzę, że
jest mu niewygodnie i za gorąco (kazała używać do tego złożonego ręcznika
zakładanego na pampersa). Czy jest sens męczyć dziecko? Czy któraś była w
podobnej sytuacji? Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • tygrysiatko1 Re: bioderka 30.09.05, 22:29
      proponowałabym Ci narazie dziecko pieluchowac i pójśc jeszcze raz zrobić
      usg...rewelacyjny od bioderek jest dr. kuszyk on przyjmuje na działdowskiej i
      prywatnie i państwowo (chyba musisz miec skierowanie)...możesz je zrobić albo
      od razu albo za miesiąc... dziecku nic sie nie stanie od pieluchowania a może
      pomóc jakby co...
      • mysza505 Re: bioderka 04.10.05, 14:13
        ja sie do szerokiego pieluchowania nie przylozylam i po miesiacu po nastepnej
        kontroli moja corcia musiala zaczac rozworke...
        • maladorotka Re: bioderka 04.10.05, 14:27
          a wedlug mnie , wtym przypadku to jest bezsensu - dzieci zawsze maja tzw.
          dysplazje fizjologiczna - co wsazuje USG - ja mam dwoje dzieci i zadno nie mialo
          pieluchowania - na wizyty szlam prywatnie, bo panstwowo zawsze trzeba bylo
          nalozyc pieluche. Nasz lekarz powiedzial:" ja bym swojemu dziecku nie zalozyl
          przy lekkiej dysplazji, bo to normalne.
        • bea-ta Re: bioderka 04.10.05, 14:53
          Wynik I b jest prawidlowy, niepokojące może być słabe odwodzenie, więc najlepiej
          nosic dziecko na sobie na żabke - twarza w twarz, kłaśc najczęściej na brzuszku
          na żabke, robic ćwiczenia odwodzenia pogłębiane w st. biodrowych ( nóżki zgjete
          w stawach kolanowych przywodzisz do brzuszka i w tej pozycji rozchylasz( zawsze
          zgjęte w kolankach!inaczej wyłamiesz ze stawów!) nóżki na boki max. do uczucia
          lekkiego oporu - z wyczuciem i z tej pozycji lekko pogłębiany ucisk - naciskasz
          lekko w maksymalnym odwiedzeniu i liczysz do 10. Ruchomość powinna sie poprawić
          po ćwiczeniach przy każdym przewijaniu!. Nie układaj dziecka na boki, w
          spiworki, rozki i najlepiej szerokie pieluszki np. Bella Happy. U nas było 1a i
          1b i silny przykurcz w stawie biodrowym i ćwiczenia wystarczyły. Kazano mi
          wkładac w szyne Koszli ( zamiast szerokiego pieluchowania miała byc szyna, bo
          poznano przykurcz póxno w 8m) co skonsultowałam z prof. Napiatkiem( znany
          ortopeda dziecięcy), który szyne kazał wyrzucic!Inny prof. także zalecał
          ćwiczenia wyłacznie!. Przykurcz imitujący dyspalzje i skrót na nodze pieknie sie
          rozszedł po ćwiczeniach. Zawsze watpliwośći skonsultuj z kims mądrym -
          specjalista ortopeda dziecięcym - niestety lekarze ortopedzi leczący dorosłych a
          zajmujący sie sporadycznie dziecmi mają mała wiedze o biodrach i włąściwym
          leczeniu. Przeszłam 8 lekarzy zanim postawiono właściwa diagnozę!Nie wspomne ile
          zdrowia straciłam.Nikt nie umiał rozpoznać przykurczu w st. biodrowym, a to
          dawało włąsnie ograniczone odwodzenie. Przykre, ale prawdziwe. Beata mama 16m
          Igorasmile
    • karolcia111 Re: bioderka 04.10.05, 14:40
      kup dziecku takie majtki ceratowe do których można wkładać pieluche-dostępne w
      sklepach dla dzieci i hipermarketach. wlóż 2 falanelowe w środek i załóż na
      śpiochy. Oczywiście pampersa swoją drogą.smile większośc dzieci ma fizjologiczną
      dysplazję która mija po 3 miesiącach, nic się nie martw tyle w zupełności
      wystarczy.
      • bea-ta Re: bioderka 04.10.05, 14:56
        Fizjologiczna dysplazja to jest wg. Graffa 2a do 4mż. i nalezy jeśli nie szeroko
        pieluchowac to pielęgnować + ćwiczenia jw. opisałam. B.
      • michalina7 Re: bioderka 04.10.05, 15:13
        Ja tez zakładałam dziecku te majtki ceratowe, ale wyprułam z nich ceratę i
        została sama przewiewna siateczka. No bo skoro był pampers to po co dodatkowo
        cerata?
    • moniska11 Re: bioderka 04.10.05, 20:44
      Radze Ci nie lekcewazyc tego, tylko isc do kilku specjalistow. Ja zawierzylam
      jednemu i wlasnie moja corka pojutrze ma bardzo ciezka operacje w Anglii. Ma
      roczek. Od 4 miesiaca byla bezmyslnie leczona przez ortopede. Urodzila sie ze
      zwichnietym stawem, ktorego zaden lekarz nie zdjagnozowal mimo wielokrotnej
      kontroli. I dalej by ja leczyli bezmyslnie gdybym jej nie zabrala tutaj. Malo
      jest naprawde dobrych specjalistow. Radze ci, przejsc sie po kilku lekarzach.
      jesli kazdy powie to samo mozesz spac spokojnie. Zycze wszystkiego najlepszego
      tobie i malenstwu.
    • marghe_72 Re: bioderka 04.10.05, 20:50
      absolutnie nie szerokiemu pieluchowaniu
      tak - noiszeniu na biodrze (nózki szeroko odwiedzione) i kłądzeniou na żabkę.
      Przy tak małej wadzie to wystarczy (mojej córce wystarczyło.. )
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka