Dodaj do ulubionych

Czy szczepić malucha przeciw pneumokokom???

12.10.05, 13:20
Witam,

Mój roczny synek miał przewlekły ropny katar, kolejna lekarka postanowiła w
końcu zrobić wymaz i wyszło ze wszystkiemu winne są pneumokoki, poleciła mi
zaszczepić malucha, ale nie wiem czy to załatwi sprawę.Poradźcie co
zrobić...może ktoraś z was była w podobnej sytuacji?

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • anita_75 Re: Czy szczepić malucha przeciw pneumokokom??? 13.10.05, 15:29
      Ja akurat w takiej sytuacji sie nie znalazlam, ale ostatnio dowiedzialam sie o
      tych pneumokochach od mojej kuzynki ze Stanow...tam takie szczepienie jest
      obowiazkowe u nas chyba problem jest malo znany i szczepi sie tylko niektore
      dzieci...
    • driadea Pneumokoki autor: biala27 14.10.05, 21:08
      14.10.05, 15:25

Witajcie,
      Czy któraś z Was szczepila dziecko przeciwko pneumokokom? Czy wiecie cos
      więcej na temat tej szczepionki?
      Pozdrawiam

dorota
      • driadea Re: Pneumokoki autor: ainaheled 14.10.05, 21:09
        14.10.05, 17:27

Też się właśnie nad tym zastanawiałam.i ile kosztuje szczepionka i w jakim
        wieku powinno się szczepić (moja Mała ma prawie 7 miesięcy)
        • driadea Re: Pneumokoki autor: 5_monika 14.10.05, 21:09
          14.10.05, 17:28

www.emea.eu.int/humandocs/PDFs/EPAR/Prevenar/H-323-PI-pl.pdf
          • driadea Re: Pneumokoki autor: agus8 14.10.05, 21:10
            14.10.05, 17:37

a to nie jest przeciwko zapaleniu opon mozgowych? chyba naztwa sie HIB, my na
            to bylismy szczepieni 3 razy- skojarzeniowa szczepionka z innymi i chyba
            pierwsza jak mial 3 miesiace...ale moge sie mylic..pozdra
            • monikar26 Re: Pneumokoki autor: agus8 17.10.05, 21:26
              ja tez mam takie wrazenie, ze od tego jest szczepionka HIB, chyba, ze jest jeszcze inna bakteria, która wywołuje te same choroby co HIB...
              • monikar26 Re: Pneumokoki autor: agus8 17.10.05, 21:30
                chyba jednak to nie to samo - tak przeczytałam na innym forum... chyba zapytam pediatrę przy najbliższych szczepieniach za tydzien
                • myelegans Re: Pneumokoki autor: agus8 18.10.05, 03:45
                  HiB to jest przeciwko wirusowemu zapaleniu opon mozgowym, PVC jest przeciwko
                  bakterii S.pneumococcus. Chroni nie tylko przed zapaleniem pluc, ale takze
                  ostrym zapaleniem ucha i bakteryjnym zapaleniem opon mozgowych. W USA jest
                  rzeczywiscie obowiazkowa, moj synek byl szczepiony, w wieku 2, 4, i 6 miesiecy i
                  bedzie doszczepiany jescze w wieku 15 miesiecy. Wydaje sie to duzo, ale np. nie
                  ma szczepien p.gruzlicy

www.vaccineinformation.org/pneumchild/qandavax.asp
                  • mamuska_30 Re: Pneumokoki autor: agus8 18.10.05, 12:27
                    HiB typu b, i S. pneumoniae, to sa bakterie, które wywołują podobne choroby,
                    ale to nie jest to samo...przeciwko jednej i drugiej bakterii mozna sie
                    zaszczepić...ogolnie więcej slychać o hibie, ale pneumokoki sa rownie grozne,
                    albo nawet bardziej...ja postanowilam zaszczepic dzieco i ostatnio sporo o tym
                    czytam
                    • myelegans Re: Pneumokoki autor: agus8 18.10.05, 13:56
                      Masz racje, oba mikroorganizmy to bakterie.
                      Dodatkowo szczepienie p/S.pneumonia chroni do pewnego stopnia przed ostrym
                      zapaleniem uszu i zapaleniem opon mozgowych.
    • zebra12 HIB - heamophilius influenze, a nie streptococcus 18.10.05, 06:26
      To nie ta sama szczepionka! Pneumokoki to streptococcus pneumoniae, a
      szczepionka HIB jest przeciw heamophilius influenze. Fakt, że wywołują podobne
      choroby! Zaliczyliśmy już oba gady! Z tym, że nas bardziej powalił heamophilius
      inf. Dwa razy szpital i ciężkie zapalenie płuc. Paciorkowca zaś zwanego
      pneumokokiem mieliśmy rok temu. Infekcja grypopodobna z dusznościami. Wiem, ż
      emoże wywołać sepsę...
      • matiuszka Re: HIB - heamophilius influenze, a nie streptoco 18.10.05, 10:38
        Zebra12, jak poradziliście sobie z pneumokokiem?
        • zebra12 Re: HIB - heamophilius influenze, a nie streptoco 19.10.05, 05:58
          Zrobiliśmy antybiogram i poszedł na wskazany tam antybiotyk. Leczymy się zawsze
          w Istytucie Pediatrii w Prokocimiu. Tam należymy do POZ. Warto!
        • zebra12 Antybiogram! 19.10.05, 05:59
          Zrobiliśmy antybiogram i poszedł na wskazany tam antybiotyk. Leczymy się zawsze
          w Istytucie Pediatrii w Prokocimiu. Tam należymy do POZ. Warto!
          • matiuszka Re: Antybiogram! 19.10.05, 10:23
            No niesamowite! Moje dziecko jest objęte POZ w Prokocimiu... ale leczymy się
            prywatnie. U kogo się leczycie w Prokocimiu?

Ja też podałam antybiotyk z antybiogramu ale nie poszło tak gładko sad
            • zebra12 Re: Antybiogram! 19.10.05, 11:35
              smile)) to rzeczywiscie niesamowite! Leczymy się u doktor Radwan. Bardzo gorąco
              polecam. Natomiast zawiodłam się na p. Garapichu. Rutyna. Może trzeba podać
              inny antybiotyk z antybiogramu. Nam na szczęście pomogło. Ale i tak w maju mała
              leżała w szpitalu z niezidentyfikowaną infekcją podobną do anginy i
              mononukleozy. Trzy rodzaje antybiotyków wzięła. Gorączka przez 4 dni po 40,4
              krechy. Horror. Ale to nie ten pneumokok. Tzn raczej nie ten.... Napisz na
              priwa, może się zgadzamy i pogadamy na gadzie?
              Pewnie mieszkasz gdzieś w moim pobliżu. Ja Na Kozłówce. Odezwij się!
              • monismonis • Czy szczepić malucha przeciw pneumokokom??? 24.10.05, 22:16
                www.pneumokoki.pl
                POczytajcie sobie! ja sie przestraszyłam i chyba zaszczepie swojego synka.
                szkoda że taka droda podobno w przychodni około 300 zł jedna szczepionka a
                trzeba około 4 sad( no ale trudno wole sobie czegoś nie kupić i być
                spokojniejsza.
    • dzulka Re: Czy szczepić malucha przeciw pneumokokom??? 25.10.05, 09:47
      Witam !
      Polecono mi stronę www.pnemokoki.pl
      i też Wszystkim zainteresowanym polecam, tam znajdziecie odpwiedzi na większość
      wątpliwości.
      Chyba jednak się skuszę (mimo ceny - 350 zł w LIM) na tę szczepionkę. Mój
      czterolatek chodzi do przedszkola i co chwilę przywleka stamtąd jakąś infekcję,
      a młodszy (20 m-cy) siedzi w domu, ale się od starszego zaraża....
      • dorrit Re: Czy szczepić malucha przeciw pneumokokom??? 25.10.05, 14:20
        Ja zaszczepilam dzieci, opisalam wiecej w watku o podobnym tytule ("szczepionka
        Pneumokokowa" czy jakos tak.)
        • dorrit Zebra! 25.10.05, 14:22
          I jaka mialo dziecko diagnoze w przypadku, ktory opisujesz wyzej?
          Ja tez mialam z jednym synkiem podobne przejscia i objawy, podejrzewano tzw.
          wirus Kawasaki. Grozne, ale wyszlismy z tego.
      • renia_28 Re: Czy szczepić malucha przeciw pneumokokom??? 25.10.05, 15:59
        mi lekarz powiedział, że w aptece kosztuje ok. 250 zl...troche taniej!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka