Dodaj do ulubionych

Augmentin i wysypka

21.10.05, 15:42
Mam pytanie do dziewczyn, które podawały Augmentin swoim maluszkom. Czy powinnam niepokoić się wysypką na plecach i brzuszku, która pojawiła się w 3 dniu stosowania tego antybiotyku? Są to drobne krostki podobne do potówek. Lekarka już dzisiaj nie przyjmuje w weekend też, więc niemożliwa jest konsultacja z nią. Czy powinnam jechać z dzieckiem na pogotowie? Sama nie chcę podejmować decyzji o odstawieniu antybiotyku(mam go podawac do poniedziałku)Dziecko wcześniej nie objawiało żadnych symptomów alergii. Syn ma 8 miesięcy. Oprócz krostek ma trochę luźniejsze stolce- papkowate. Nie jest to biegunka.
Obserwuj wątek
    • b.mamma Re: Augmentin i wysypka 21.10.05, 15:48
      mój adaś dostawał augmentin przez 8 dni trzy razy dziennie dożylnie (w
      szpitalu) i u niego wysypka nie wystapiła, kupy natomiast robił częściej
      śluzowate zielonkawe i strasznie cuchnące i to jest akurat normalne bo organizm
      musi jakoś wydalać ten lek tak mi mówili lekarze miał też jeden dzień i noc
      podwyższoną temperaturę i być może to też mogło być spowodowane tym lekiem i
      bólem brzuszka ale jak jest z wysypką to niestety nie wiem
      • anka1 Re: Augmentin i wysypka 21.10.05, 16:03
        jedz do lekarza, lepiej nie czekaj jesli nie chcesz antybiotyku sama odstawic.
        to moze byc objaw uczulenia, nie lekcewaz tego. lepiej na zimne dmuchac.
        • kkatie Re: Augmentin i wysypka 21.10.05, 16:32
          u nas bylo to samo. synek dostawal ten antybiotyk w syropku, jak mial 7 mcy i
          tez wystapila okropna wysypka na calym ciele. lekarz powiedzial, ze to wlasnie
          od tego leku.
          • bianka26 Do kkatie 21.10.05, 16:36
            A ta wysypka wyszła u Twojego małego od razu czy po jakimś czasie? Czy lekarz kazał odstawić antybiotyk?
            • kkatie Re: Do kkatie 21.10.05, 16:44
              wyszla po paru dniach, jak zaczal brac trilac i dlatego myslalam, ze to po tym.
              antybiotyk dalam caly, bo do lekarza poszlam dopiero na kontrole po chorobie i
              wtedy mi powiedzial. to samo mowila pozniej nasza alergolog, ze to po tym byla
              wysypka. byla okropna, synek wygladal jak poparzony, na szyjce i klatce
              piersiowej. kapalismy w oilatum i zasypywalismy maka ziemniaczana. tak lekarz
              zalecil. absolutnie zadnych kremow czy olejkow, bo skora ma oddychac.
              • kkatie Re: Do kkatie 21.10.05, 16:46
                aha, kupki tez byly luzniejsze. mysle, ze powinnas na razie dawac antybiotyk,
                nic wiecej nie powinno sie dziac. jesli bardzo sie niepokoisz to zadzwon do
                przychodni, niech jakis lekarz dyzurny Ci doradzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka