Dodaj do ulubionych

wystający brzuszek

24.10.05, 20:27
Mam problem, mój synek od dłuższego czasu ma powiększony brzuszek. Unikam
dawania słodkiego, więc nie sadzę żeby to było przytycie. Mały ma 17 miesięcy
i cały czas był szczuplutkim bobaskiem. a od miesiąca wydatny brzuch...
Mam złe przeczucia, może spotkałyście się z podobna sytuacją i podobnym
problemem.
Proszę pomóżcie!
Obserwuj wątek
    • leli1 Re: wystający brzuszek 24.10.05, 20:35
      nie wiem jak bardzo jest wystający. Podobno dzieci w tym wieku ze wzgledu na wciaz slabe miesnie brzucha maja nieco wystajacy brzuch-moj 16 mies synek tez ma, a ogolnie jest szczuplym dzieckiem. Jesli wg ciebie cos jest nie tak to idz do lekarza.
      • katarzynabobak Re: wystający brzuszek 24.10.05, 21:39
        Jeśli Ci to nie daje spokoju zrób usg.
      • edytka73 Re: wystający brzuszek 25.10.05, 22:32
        Mój chudzielec (wiek 3;10 i 13,5 kg) też ma wystający. USG super, a robilismy
        bo brzusio czasem pobolewał. Myślę, ze to z tej jego "szczupłości" - cienki
        taki a przecież te wszystkie organy muszą się gdzieś zmieścić smile
    • madziulaw Re: wystający brzuszek 24.10.05, 21:50
      dokładnie, popieram, dla spokoju USG... Ale może synek więcej teraz pije niż
      zawsze? Zresztą co tam. Ja jako dziecko miałam okropnie wystający brzuszek i nie
      stanowiło to dla mnie problemu póki mama nie zwróciła mi na to uwagi
      (niedobra....). Zestresowałam się i próbowalam go wciągać, ale było to bardzo
      uciążliwe i olałam temat całkowicie. Później z tego wyrosłam (tak około 6 roku
      życia...).

PAPA
    • jagoda2 Re: wystający brzuszek 24.10.05, 22:07
      Przestraszyłyście mnie trochę pisząc o zrobieniu USG. Moja córka w grudniu
      skończy 3 lata i wciąż ma wystający brzuszek mimo, że jest szczupła - waży
      zaledwie 13 kg. Myslałam, że taki wystający brzuszek u małych dzieci to norma,
      fizjologia, a brzuszek znika w którymś momencie. Dodam, że na pierwszy rzut oka
      tego brzuszka można nawet nie zauważyć, ale nie sposób go nie dostrzec np.
      podczas kąpieli, czy kiedy dziecko bez ubrania. Nigdy nie podchodziłam do tego,
      jakoś czegoś niepokojącego, ale teraz zwątpiłam. Jesteście pewne, że dzieci w
      tym wieku nie mają takich brzuszków? Co na to mamy starszych dzieci - kiedy
      znikają dzieciom brzuszki?
      Jagoda
      Jagoda
      • mama_misi Re: wystający brzuszek 25.10.05, 09:30
        Wystający brzuszek to nic nadzwyczajnego. Zwykle zaczyna znikac ok 3 roku
        zycia, chociaz czasami nie znika i wówczas zaleca się specjalne ćwiczenia na
        wzmocnienie mięśni brzucha. Jeżeli dziecko mialo zawsze "normalny" brzuszek a
        teraz pojawił sie pękaty napewno nie zaszkodzi zrobic USG aby sprawdzic czy
        wątroba nie jest powiększona.
    • marghe_72 Re: wystający brzuszek 25.10.05, 22:51
      a dieta Mu sie nie zmieniła?
      Nie jada wiecej wzdymających pookarmów?
      Moja córka ma 5 lat i cąłkiem pokany brzuszek .. a gruba nie jestsmile

Jesli Cie to martwi idx do lekarza, On Cie uspokoi, mnie uspokoił (ale usg
      robilismy)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka