Dodaj do ulubionych

rota wirus a spacerki?

31.10.05, 16:58
Dziś byłam z synkiem u lekarza. Ma rota wirusa - bez gorączki, tylko biegunka
a w zasadzie rozwolnienie (robi luźne kupki 2-3 razy na dobe). Zastanawiam
się czy mozna z synkiem (20 m-cy) wychodzic na krótkie spacerki. Lekarza
zapomniałam podczas wizyty zapytać bo mały mocno płakał. A teraz lekarza juz
nie ma w przychodni....
Dziewczyny których dzieci miały rota - czy wychodziłyscie na krótkie spacerki
z dziećmi? Oczywiscie jak pogoda będzie ku temu odpowiednia.
Obserwuj wątek
    • goja9 Re: rota wirus a spacerki? 31.10.05, 18:33
      Wiesz co, trochę mnie przeraziłaś, bo jak koleżanki córa miała Rota wirusa to
      po dwóch dniach trafiła do szpitala z silnym odwodnieniem i ogólnie w złym
      stanie. Była całkowicie odizolowana od innych dzieci i takie same wskazania
      dostała przy wypisie do domu. Może daruj sobie wychodzenie bo to
      dość "uciążliwy" wirus i trochę szkoda też innych dzieciaków.
      Pozdrawiam
      • greenland Re: rota wirus a spacerki? 31.10.05, 20:06
        >Może daruj sobie wychodzenie bo to
        > dość "uciążliwy" wirus i trochę szkoda też innych dzieciaków.

Ale ja nie mam na mysli przebywanie wśród innych dzieci. Jedynie spacer w wózku
        po parku jeśli oczywiście pogoda jutro byłaby ku temu odpowiednia. Chodzi o to,
        ze synek siedział juz tydzień w domu i widzę, ze z dnia na dzien jest coraz
        bardzij drazliwy i taki 20 minutowy spacer (jazda w wózku w zasadzie) chyba
        dobrze na niego wpłynie. Szkoda mi dziecka jak widzę nos przyklejony do szyby a
        gorączki nie ma, gardło czyste, nie kaszle, nie kicha jedynie ma luźne kupki.
        Pytasz na jakiej podstawie lekarz stwierdził rota wirusa...
        W zeszłym tygodniu przechodził razem z tatą i resztą rodziny wirusówkę
        zołądkową - wymioty (tylko, bez gorączki, podobno panował taki wirus). Teraz
        juz nie wymiotuje ale ma luźne kupki (o biegunce tutaj nie mówię bo są maks. 2-
        3 na dobę a dzis np. nie zrobił nic no ale jak juz cos zrobi to bardzo luźno),
        nic nie chce jesc, jedynie pije (moze stąd takie kupki). Na tej podstawie
        lekarz stwierdził, ze to rota. Dla mnie tez to jest dosc dziwne bo przyjaciółki
        córka na rota wylądowała w szpitalu z odwodnieniem.
        W środę idziemy do naszego doktora (dzis naszego nie było i przyjeła nas inna
        Pani doktor).
    • goja9 Re: rota wirus a spacerki? 31.10.05, 18:36
      A na jakie podstawie lekarz ustalił Rota. Tamtej dziewczynce robiono w szpitalu
      badanie kału. Może to coś innego. Moje dziecko zawsze przed zwykłym
      przeziębieniu reaguje lekką biegunką.
      • greenland Re: rota wirus a spacerki? 31.10.05, 20:08
        > A na jakie podstawie lekarz ustalił Rota

Odpowiedziałam powyżej.

> Może to coś innego. Moje dziecko zawsze przed zwykłym
        > przeziębieniu reaguje lekką biegunką

Oby.. Mam taką nadzieję bo na rota to mi nie wygląda. Choć te luxne kupki tez
        na normalne mi nie wyglądają ...
        • kasia_oliwia Re: rota wirus a spacerki? 31.10.05, 22:06
          Aha mojej córcia od razu pobierali kał do badania, i bez wątpliwości wyszło, że
          to Rota. Tydzień czasu tylko kroplówki, nie jadła jak tylko wypiła troche wody
          albo herbatki od razu zwracała. No i tak jak już pisałam wcześniej naqwet jak
          ustąpią objawy to nadal zaraży jeszcze przez jakiś tydzień.
    • kasia_oliwia Re: rota wirus a spacerki? 31.10.05, 21:59
      Ja bym nei ryzykowała, dlatego, że synek w dalszym ciągu roznosi bakterie i
      zaraża. jeśli ustąpia ojawy to mały będzie zarażaół jeszcze jakies tydzień bo
      ustąpieniu objawów. wiem coś o tym bo w kwietniu na Rota-Virus byłam z moją
      córcia w szpitalu tydzień czasu tylko pod kroplówkami,miała wtedy 1,5 roczku. I
      niestety nie wolno nam było wychodzić nawet z sal bo dzieci zarażały. Teraz
      niestety chyba znowu załapała mala w złobku Rota bo jest biegunka ( 2-3 kupki
      ale jak woda), no i zwraca, ale bardzo dużo pije. Jak będziesz uważała tak
      zrobisz, mam nadzieje, że masz na uwadze inne małe dzieciaczki.

Pozdrawiamy
    • antonina_74 Re: rota wirus a spacerki? 01.11.05, 00:13
      Dziwny jakiś ten rota wirus - moje dziecko przy rota wymiotowało miało gorączkę
      i robiło 12 kup na dobę i wylądowało pod kroplówką na 3 dni sad Pewnie lekarz
      określa tą nazwą każdą biegunkę sad
      Z rotawirusem bym nie wychodziła bo raz że potwornie zaraźliwy a dwa, że
      dziecko wycieńczone. Ale z taką 'zwykłą" biegunką to czemu nie, jeśli nie ma
      gorączki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka