Dodaj do ulubionych

Pyralginum - czopki. Jaka dawka?

03.11.05, 21:30
Dziewczyny, która ma jakąś ulotkę na temat dawkowania czopków pyralginy
dziecku? Ja mam czopki ale nie mam do nich karteczki. help please.
Obserwuj wątek
    • mamadwojga Chodzi mi o.... 03.11.05, 21:33
      .... to czy mogę Maksiowi (2.5 roku) podać pół czopka 750mg.
      Przepraszam, że na tym forum. Za godzinę można mnie usunąć jak ktoś mi poradzi.
      • miirabelka Re: Chodzi mi o.... 03.11.05, 21:58
        W czasie choroby małego też miałam Pyralginę w czopkach w domu, jednak lekarz
        zalecił jej stosowanie w razie absolutnej koniecznośc, gdyż jest to silny
        środek(1/3 czopka, ale mój synek ma 15 miesięcy, więc dawka dla Maksia mogłaby
        byc minimalnie większa). Na początek radziłabym Ci podawac Efferalgan (również w
        czopkach)dopiero jeśli nie zadziała sięgac po Pyralginę. Wybacz, że trochę
        odbiegłam od tematu, ale chciałam przekazac Ci to co ja usłyszałam od lekarzasmile
        Pozdrawiam cieplutko i życzę zdrówkasmile
        Ps.Kiedy dzieciaki były chore i miały bardzo wysoką temperaturę oprócz podawania
        środków na zbicie gorączki, robiłam kąpiele chłodzące(woda nie powinna byc zbyt
        chłodna).
        ♥♥ • ♥♥ • ♥♥ • ♥♥
    • lucia74 Re: Pyralginum - czopki. Jaka dawka? 03.11.05, 21:33
      Lekarz dla 15 miesięcznego dziecka przepisał połowę czopka
    • syla27 Re: Pyralginum - czopki. Jaka dawka? 03.11.05, 21:36
      dwa dni temu mojej 13 miesięcznej córce zaaplikowałam 1/3 z czopka 750mg.
      Zrobiłam tak na oko, gdyż nie miałam się gdzie dopytać, lekarka potwierdziła,
      że dobrze zrobiłam. Pyralgina najlepsza
      • mamadwojga Re: Pyralginum - czopki. Jaka dawka? 03.11.05, 21:38
        Dzięki. Podałam połówkę. To było przepisane przez lekarza, tylko jakiś czas
        temu i ja się wolałam upewnić czy dobrze pamiętam.
        Dla mnie czopki to jedyne wyjście bo Maks pluje lekami i wymiotuje co się mu
        poda.
    • gabrysia_s Re: Pyralginum - czopki. Jaka dawka? 03.11.05, 21:38
      Ja mam doświadczenie z czopkami pyralginum, bo maja córka wyłącznie na nie reaguje.
      Możesz spokojnie dać pół, moja ma 3,5 roku i dostaje też 1/2 ale ona waży 13 kg.

Spotkałam się z opinią, że lekarstwo może być nierówno rozłożone w czopku ( w
      substancji uzupełniającej) i może się zdarzyć, że dziecko dostanie np. cały lek
      zamiast pożądanej dawki, ale w naszym przypadku ryzyko wysokiej gorączki jest za
      duże, aby się nad tym zastanawiać.

• gosia_78 Re: Pyralginum - czopki. Jaka dawka? 03.11.05, 23:44
      Ja tak jak mirabelka miałam przepisane 1/3 czopka dla dwulatka. To chyba zależy
      od wagi dziecka (córka wżyła około 12 kg).

Szybkiego powrotu do zdrowia
      • isma Re: Pyralginum - czopki. Jaka dawka? 04.11.05, 08:53
        Dokladnie, zalezy od wagi. Moja trzyletnia latorosl, wazac 12,5 kg ma zalecone
        1/3 czopka.
        • sylka22 Re: Pyralginum - czopki. Jaka dawka? 04.11.05, 09:00
          qcze dziewczyny troche mnie podbudowałyście..myślałam że 11 kg wagi mojego 2-
          latka to mało..a okazuje się ze wcale nie smile
          • isma Re: Pyralginum - czopki. Jaka dawka? 08.11.05, 10:44
            No, wiesz, to zalezy wink)). U nas to sa geny - ja mam metr piecdziesiat i od
            pelnoletnosci do urodzenia dziecka wazylam jakies 39-42 kg wink)).
    • mgoszczynska1 Re: Pyralginum - czopki. Jaka dawka? 07.11.05, 18:51
      1/2 czopka - mój synek ma 3 latka i tylko to na niego działa.
      • mami7 Re: Pyralginum - czopki. Jaka dawka? 07.11.05, 19:29
        Kurcze, a dla mojego 4,5 latka lekarz ostatecznie zalecił 1/3 czopka. Młody waży jakieś 18 kg.
    • bognarek4 Re: Pyralginum - czopki. Jaka dawka? 07.11.05, 22:39
      20 mg/kg na dawkę maź. co 8 godzin
    • mgoszczynska1 Re: Pyralginum - czopki. Jaka dawka? 08.11.05, 10:54
      Dawkowanie zależy od konkretnego przypadku...
      Mój synek w pażdzierniku mial anginę, zadzwonili po mnie z przedszkola bo o 14
      mial 38,5 poszlam prosto do apteki i daam NUROFEN, potem lekarz. W domu o 16:30
      nadal mial wysoka gorączke 38,8 - podalam EFFERALGAN w czopku i guzik.
      Zadzwonilam prywatnie do lekarza i zapytaam o pyralginę - powiedzial,ze w
      takich sytuacjach nie ma na co czekać. Jeśli gorączka jest pow. 38,5 to tylko
      PYRALGINA. May skończy 3 latka i waży 19.200kg przy wzroście 108cm.
      Zadzialalo,po 20min. temperatura spada do 37,1!!!!!!!!
      • mami7 Re: Pyralginum - czopki. Jaka dawka? 08.11.05, 11:03
        Co do zbijania gorączki. Kiedys byłam z synkiem w szpitalu, gorączkował bardzo wysoko przez prawie tydzień. Zbija się gorączkę powyżej 38,5 C. zaczyna się od najlżejszych srodków, najlepiej paracetamol w czopku, potem Ibufen. Jesli temperatura rosnie, a dziecku to nie pomaga dopiero wtedy można myśleć o pyralginie.
        Od tamtej pory trzymamy sie tego i każdy pediatra trzyma sie tej wersji.

Pozdrawiam
        • mgoszczynska1 Re: Pyralginum - czopki. Jaka dawka? 08.11.05, 11:08
          Nooooooo waśnie - w moim przypadku tak byo. Nie podziaal IBUFEN ani EFFERALGAN
          w czopku - dopiero Pyralgina (po konsultacji z pediatrą oczywiście - sama się
          balam),
          Pozdrawiam Mamusie smile)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka