mamadwojga 03.11.05, 21:30 Dziewczyny, która ma jakąś ulotkę na temat dawkowania czopków pyralginy dziecku? Ja mam czopki ale nie mam do nich karteczki. help please. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamadwojga Chodzi mi o.... 03.11.05, 21:33 .... to czy mogę Maksiowi (2.5 roku) podać pół czopka 750mg. Przepraszam, że na tym forum. Za godzinę można mnie usunąć jak ktoś mi poradzi. Odpowiedz Link Zgłoś
miirabelka Re: Chodzi mi o.... 03.11.05, 21:58 W czasie choroby małego też miałam Pyralginę w czopkach w domu, jednak lekarz zalecił jej stosowanie w razie absolutnej koniecznośc, gdyż jest to silny środek(1/3 czopka, ale mój synek ma 15 miesięcy, więc dawka dla Maksia mogłaby byc minimalnie większa). Na początek radziłabym Ci podawac Efferalgan (również w czopkach)dopiero jeśli nie zadziała sięgac po Pyralginę. Wybacz, że trochę odbiegłam od tematu, ale chciałam przekazac Ci to co ja usłyszałam od lekarza Pozdrawiam cieplutko i życzę zdrówka Ps.Kiedy dzieciaki były chore i miały bardzo wysoką temperaturę oprócz podawania środków na zbicie gorączki, robiłam kąpiele chłodzące(woda nie powinna byc zbyt chłodna). ♥♥ • ♥♥ • ♥♥ • ♥♥ Odpowiedz Link Zgłoś
lucia74 Re: Pyralginum - czopki. Jaka dawka? 03.11.05, 21:33 Lekarz dla 15 miesięcznego dziecka przepisał połowę czopka Odpowiedz Link Zgłoś
syla27 Re: Pyralginum - czopki. Jaka dawka? 03.11.05, 21:36 dwa dni temu mojej 13 miesięcznej córce zaaplikowałam 1/3 z czopka 750mg. Zrobiłam tak na oko, gdyż nie miałam się gdzie dopytać, lekarka potwierdziła, że dobrze zrobiłam. Pyralgina najlepsza Odpowiedz Link Zgłoś
mamadwojga Re: Pyralginum - czopki. Jaka dawka? 03.11.05, 21:38 Dzięki. Podałam połówkę. To było przepisane przez lekarza, tylko jakiś czas temu i ja się wolałam upewnić czy dobrze pamiętam. Dla mnie czopki to jedyne wyjście bo Maks pluje lekami i wymiotuje co się mu poda. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrysia_s Re: Pyralginum - czopki. Jaka dawka? 03.11.05, 21:38 Ja mam doświadczenie z czopkami pyralginum, bo maja córka wyłącznie na nie reaguje. Możesz spokojnie dać pół, moja ma 3,5 roku i dostaje też 1/2 ale ona waży 13 kg. Spotkałam się z opinią, że lekarstwo może być nierówno rozłożone w czopku ( w substancji uzupełniającej) i może się zdarzyć, że dziecko dostanie np. cały lek zamiast pożądanej dawki, ale w naszym przypadku ryzyko wysokiej gorączki jest za duże, aby się nad tym zastanawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_78 Re: Pyralginum - czopki. Jaka dawka? 03.11.05, 23:44 Ja tak jak mirabelka miałam przepisane 1/3 czopka dla dwulatka. To chyba zależy od wagi dziecka (córka wżyła około 12 kg). Szybkiego powrotu do zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: Pyralginum - czopki. Jaka dawka? 04.11.05, 08:53 Dokladnie, zalezy od wagi. Moja trzyletnia latorosl, wazac 12,5 kg ma zalecone 1/3 czopka. Odpowiedz Link Zgłoś
sylka22 Re: Pyralginum - czopki. Jaka dawka? 04.11.05, 09:00 qcze dziewczyny troche mnie podbudowałyście..myślałam że 11 kg wagi mojego 2- latka to mało..a okazuje się ze wcale nie Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: Pyralginum - czopki. Jaka dawka? 08.11.05, 10:44 No, wiesz, to zalezy )). U nas to sa geny - ja mam metr piecdziesiat i od pelnoletnosci do urodzenia dziecka wazylam jakies 39-42 kg )). Odpowiedz Link Zgłoś
mgoszczynska1 Re: Pyralginum - czopki. Jaka dawka? 07.11.05, 18:51 1/2 czopka - mój synek ma 3 latka i tylko to na niego działa. Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 Re: Pyralginum - czopki. Jaka dawka? 07.11.05, 19:29 Kurcze, a dla mojego 4,5 latka lekarz ostatecznie zalecił 1/3 czopka. Młody waży jakieś 18 kg. Odpowiedz Link Zgłoś
bognarek4 Re: Pyralginum - czopki. Jaka dawka? 07.11.05, 22:39 20 mg/kg na dawkę maź. co 8 godzin Odpowiedz Link Zgłoś
mgoszczynska1 Re: Pyralginum - czopki. Jaka dawka? 08.11.05, 10:54 Dawkowanie zależy od konkretnego przypadku... Mój synek w pażdzierniku mial anginę, zadzwonili po mnie z przedszkola bo o 14 mial 38,5 poszlam prosto do apteki i daam NUROFEN, potem lekarz. W domu o 16:30 nadal mial wysoka gorączke 38,8 - podalam EFFERALGAN w czopku i guzik. Zadzwonilam prywatnie do lekarza i zapytaam o pyralginę - powiedzial,ze w takich sytuacjach nie ma na co czekać. Jeśli gorączka jest pow. 38,5 to tylko PYRALGINA. May skończy 3 latka i waży 19.200kg przy wzroście 108cm. Zadzialalo,po 20min. temperatura spada do 37,1!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 Re: Pyralginum - czopki. Jaka dawka? 08.11.05, 11:03 Co do zbijania gorączki. Kiedys byłam z synkiem w szpitalu, gorączkował bardzo wysoko przez prawie tydzień. Zbija się gorączkę powyżej 38,5 C. zaczyna się od najlżejszych srodków, najlepiej paracetamol w czopku, potem Ibufen. Jesli temperatura rosnie, a dziecku to nie pomaga dopiero wtedy można myśleć o pyralginie. Od tamtej pory trzymamy sie tego i każdy pediatra trzyma sie tej wersji. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mgoszczynska1 Re: Pyralginum - czopki. Jaka dawka? 08.11.05, 11:08 Nooooooo waśnie - w moim przypadku tak byo. Nie podziaal IBUFEN ani EFFERALGAN w czopku - dopiero Pyralgina (po konsultacji z pediatrą oczywiście - sama się balam), Pozdrawiam Mamusie ) Odpowiedz Link Zgłoś