matea4 17.11.05, 14:19 Czy może ktoś napisać mi informacje o chlamydi pneumonia - rozpoznanie ,zarażliwość i leczenie. Bardzo dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lamborgini1 Re: Chlamydia 17.11.05, 14:38 Czesc matea! Chlamydie ma podobno bardzo wiele kobiet (tak twierdzi moj lekarz), ale nie wiedza o tym, dopoki nie zostana im wykonane badania na jej obecnosc. Badan takich nie wykonuje sie rutynowo. Moj lekarz robi je standartowo ciezarnym, poniewaz sa niebezpieczne dla malenstwa i moga doprowadzic do poronienia, ale z tego co wiem nie kazdy lekarz je wykonuje. Warto wiec poprosic o to ginekologa. Poza tym chlamydia to taka dziwaczna bakteria, ze nie leczona moze doprowadzic nawet do zawalu serca. Zarazic mozesz sie np. na basenie albo w publicznym WC. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
matea4 Re: Chlamydia 17.11.05, 14:40 A co z chlamydią u dzieci np. umiejscowioną w nosie lub gardle? Odpowiedz Link Zgłoś
mazurowa Re: Chlamydia 17.11.05, 21:29 Moja coreczka po urodzeniu zostala zakazona w szpitalu chlamydią. Wywiązało się z tego zapalenie płuc, ale wiem, że chlamydia może powodować również inne choroby u noworodków. Leczenie antybiotykiem trwało 14 dni i niestety odbywało się w szpitalu; trochę starszym niemowlaczkom antybiotyk można podawać w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
lamborgini1 Re: Chlamydia 17.11.05, 14:40 Zapomnialam dodac, ze leczy sie ja za pomoca antybiotykow. Odpowiedz Link Zgłoś
lamborgini1 Re: Chlamydia 17.11.05, 14:48 Co do chlamydii u dzieci, to szczerze mowiac niewiele mi wiadomo. Ale podaje Ci stronke: poradnik medyczny.pl. Tam na pewno znajdziesz odpowiedz na Twoje pytania. Odpowiedz Link Zgłoś