Dodaj do ulubionych

Pyroaktin - salicylany - aspiryna - bezpieczne???

19.11.05, 15:28
Mały (3;11) od wczoraj trochę goraczkuje, mówi, ze drapie go w gardle więc
wysłałam męża do apteki. Przyniósł pyroaktin. Czytam ulotkę a tam, że wyciąg
z kory wierzby zawiera salicylany, "naturalną aspirynę". I że można dzieciom
od 3 lat. A aspiryne przeciez dopiero od 12 ze względu na zespół Raye'e czy
jak mu tam.
No to jak to jest?
Obserwuj wątek
    • goja9 Re: Pyroaktin - salicylany - aspiryna - bezpieczn 19.11.05, 16:16
      Z każdym ziołowym lekarstwem trzeba uważać. Ja dawałam córce Pyroaktin i nie
      było reakcji nawet tej dobrej. O wiele lepszy moim zdaniem jest Pyrosal (na
      niewielką gorączkę i p/zapalny). Przy przeziębieniach nam pomagał.
      • mama_do_kwadratu Re: Pyroaktin - salicylany - aspiryna - bezpieczn 19.11.05, 16:27
        PYROSAL zawiera ten sam wyciąg z kory wierzbowej, co PYROAKTIN
      • kbarszczyk1 Re: Pyroaktin - salicylany - aspiryna - bezpieczn 19.11.05, 17:23
        pyroaktin dali mi w aptece bo nie było lipomalu i pomógł tylko trzeba uważać bo
        jest napotny i nie wychodzić z dzieckiem na spacer bo będzie wtedy żle( i można
        wtedy uważać że nie pomaga.)
        • edytka73 Re: Pyroaktin - salicylany - aspiryna - bezpieczn 19.11.05, 23:22
          Dzięki za info. Rozumiem, ze generalnie wymienione syropki szkodliwe nie są,
          choc przy wysokich temperaturach nie zadziałają.
          Na razie Mały dostał profilaktin, wapno i jest nieźle.

Chodzi mi o sama zasadę: jak to jest z tym kwasem salicylowym? Naturalny mozna
          a syntetyczny nie? Czy chodzi o cos innego?
          • dorrit Re: Pyroaktin - salicylany - aspiryna - bezpieczn 21.11.05, 11:54
            Teoretycznie twierdzi sie, ze aspiryne malemu dziecku mozna podawac w szpitalu
            (pod kontrola). U nas zaszla potrzeba podania aspiryny, gdy synek mial poltora
            roku i przebywal w szpitalu. Efekt byl, niepozadanych reakcji nie bylo. Potem
            jeszcze przez miesiac kontynuowalismy aspriyne w domu.
            • pipi11 Re: Pyroaktin - salicylany - aspiryna - bezpieczn 22.11.05, 10:06
              Też zastanawiałam się nad obecnością salicylanów w tych ziołowych syropkach.
              Napisałam (już dawno) do Herbapolu w sprawie Pyrosalu tzn,. czy aby na pewno
              jest bezpieczny, czy mają jakieś badania, które to potwierdzają itd. Niestety,
              nie raczyli mi odpisać. Tyle się jednak trąbi o możliwości wystapienia u dzieci
              zespołu Reya (poważnego uszkodzenia wątroby) po salicylanach, że ja nie
              zdecydowałam się podać Pyrosalu.
              • mami7 Re: Pyroaktin - salicylany - aspiryna - bezpieczn 22.11.05, 10:12
                Zespół Reya, chyba z watrąbą nie ma nic wspólnego.
                • mami7 Zespół Reya 22.11.05, 10:14
                  Zespół Reya

Autor: lekarz medycyny Agnieszka BILSKA; Konsultacja: dr Piotr Albrecht 01-05-2004, ostatnia aktualizacja 20-02-2003 14:07

- bardzo rzadka, ale bardzo groźna choroba, spowodowana zażyciem aspiryny. Przyjęcie tego leku w czasie infekcji wirusowej (najczęściej ospy wietrznej), zamiast poprawić stan dziecka, może wywołać uszkodzenie komórek mózgu i wątroby. Temperatura rośnie, dziecko wymiotuje, ma zaburzenia świadomości.

Choroba wymaga natychmiastowego umieszczenia dziecka w szpitalu. Zespół Reya występuje naprawdę bardzo rzadko, ale by do niego nie dopuścić, dzieciom do 12. roku życia podaje się paracetamol, a nie aspirynę.
                  • jagna_jagna Re: Różnice w wyciągach z kory wierzby? 23.11.05, 09:50
                    Może trafi tutaj ktoś światły, który i mnie w sposób przystępny wyjasni
                    dlaczego pyrosal można malutkiemu dziecku a aspirynę nie. Czym się rożnią te
                    substancje, które wydają się być uzyskiwane z tego samego.
                    • mama_do_kwadratu Re: Ilość salicylanów? 23.11.05, 10:21
                      MOże po prostu zawartością procentową salicylanów- w Pyrosalu pewnie śladowa ilość naturalnej aspiryny, w Polopirynie etc.- full??????????
                      • 5_monika Re: Ilość salicylanów? 23.11.05, 10:31
                        przecież owoce zawierają naturalne salicylany
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka