Dodaj do ulubionych

Atypowe zapalenie płuc

13.12.05, 18:36
U mojego ośmiolatka wczoraj na podstawie rtg stwierdzono powyższe.Dostaliśmy
Klacid na 10 dni.Czy wasze dzieci miały kiedyś coś takiego?Jak szybko ustąpił
kaszel?Jak długo po tym świństwie dziecko dochodzi do siebie?Cwiczymy
zapalenie płuc po raz pierwszy i jestem lekko przerażona.
Obserwuj wątek
    • femme1976 Re: Atypowe zapalenie płuc 13.12.05, 19:09
      cześć. U mojej 3,9 letniej córeczki w sobotę również stwierdzono zapalenie
      płuc. Nie zaleceono nam rtg. pediatra wydała diagnozę po osłuchaniu oskrzeli i
      płuc i usłyszeniu potwornego kaszlu. Również córeczka dostała Klacic na 10 dni
      + ACC i kilka innych medykamentów. Narazie od soboty wielkiej poprawy nie ma.
      Nastapił, natomiast nawrót katarusad Na sczęscie nie ma gorączki. Jutro dzwonimy
      do pediatry zdać relację. Zyczymy zdrówka i pozdrawiamy. Asia i Zuza
      • airebea Re: Atypowe zapalenie płuc 13.12.05, 19:14
        U nas osłuchowo było ok ,gorączki zero ale silny kaszel.Diagnoza mykoplazmowe
        zapalenie płuc.Szok.Też życzę zdrówka twojej córeczce.
        • mami7 Re: Atypowe zapalenie płuc 13.12.05, 20:01
          Jesli antybiotyk jest dobrze dobrany, to podobno te atypowe leczy sie "dobrze",
          ale długo.
          Zwykle przy zapalenie płuc 14 dni antybiotyk. Niestety przechodziłam teraz drugi
          raz z dzieckiem.
          Po pierwszej, drugiej dawce powinno byc dziecku lepiej.
          • airebea Re: Atypowe zapalenie płuc 13.12.05, 20:10
            14 dni ?My dostaliśmy tylko na 10 dni.Jeśli kaszel ustąpi-finito bez
            kontrolnego rtg.Lekarz sprawiał wrażenie pewnego swojej decyzji ale może to
            jeszcze skonsultować?
            mami7 -a jaki był u was odstęp pomiędzy tymi zapaleniami?Czy twoje dziecko też
            miało tylko kaszel i zapchany nos ale bez gorączki i z ogólnym dobrym
            samopoczuciem?
            • mami7 Re: Atypowe zapalenie płuc 13.12.05, 20:34
              To pierwsze zapalenie płuc było kilka lat temu.
              Teraz moje dziecko miało przedłużające się (jak dla mnie oczywiście) objawy
              migdałkowe, czyli właśnie ten przytkany nos i kaszel, ale taki od czasu do czasu.
              Samopoczucie, apetyt świetny. Zero gorączki, czy czegos takiego.
              Lekarz skierował nas na ten Rentgen bo podejrzewał właśnie takie atypowe zapalenie.
              Z opisu jednak wyszło coś innego, choć jednak zapalenie i antybiotyk ten sam.
              Synek był "zdrowy" po pierwszej dawce leku. Lekarz upierał się, że mimo to
              zapalenie płuc leczy sie dłużej.
              I faktycznie kilka lat temu synek dostawał antybiotyki przez 14 dni, a potem był
              jeszcze Baktrim.

Nie wiem, może wystarczy 10 dni. Chociaż nasz pediatra tweirdził, że atypowe
              leczy się sporo dłużej. I o ile dobrze pamietam z forum, wklep w wyszukiwarkę
              mykoplazma pneumonia, jakaś mama pisała o 3 tygodniowym leczeniu.

Pozdrawiam
              • mami7 Re: Atypowe zapalenie płuc 13.12.05, 20:35
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=32507354&a=32507354
                • airebea Re: Atypowe zapalenie płuc 13.12.05, 22:01
                  Dzięki mami7.Przeczytałam i się głowię czy te dziesięć dni wystarczy.Mój synek
                  po dwóch dawkach też własciwie "zdrowy".Może czas podawania zależy od wielkości
                  zmian w płucach.U nas w opisie 'drobne pogrubienia odoskrzelowe ponad górnym
                  biegunem wnęki płuca lewego" reszta bez zmian.I jeszcze jedno pytanie -
                  przeczytałam już w innym wątku ,że Klacid w zawiesinie musi być grudkowaty ale
                  gdy nabieram 4 ml strzykawką i przekładam na lyżeczkę to jest to praktycznie
                  cała łyżeczka do herbaty /czyli 5 ml/.Czy on jest jakiś pienisty czy też
                  różnica 1 ml trudna do zauważenia.Wstrząsam i odmierzam dokładnie -czarny pasek
                  na tłoczku jest na 4 ml ale wydaje mi się że jest więcej.Dopytuję się bo mam
                  małe doświadczenie z antybiotykami i boję się przedawkować.
                  • mami7 Re: Atypowe zapalenie płuc 14.12.05, 10:43
                    Ja pierwszy raz teraz podawałm dziecku antybiotyk.
                    Kiedyś to było leczenie w szpitalu i antybiotyk dozylnie.

Ale teraz synek dostał Rulid, a nie Klacid. Nie pomogę zatem wink
                    Nasza tabletka rozpuszczała się w łyżeczce wody.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka