Dodaj do ulubionych

Nie wiem co robić?

09.01.06, 16:51
Witam wszystkie e-mamy i zarazem proszę o pomoc. Moja mała ma skończone 13
miesięcy. Już ok 1,5 miesiąca ma rzadkie kupy - bez dodatku śluzu i krwi, są
po prostu rzadkie ok.2-3 dziennie.Ma już 5 zębów - dziś zauważyłam kolejnego
ale w głębi buzi ma bardzo spuchnięte dziąsła, a w niektórych miejscach są
nawet małe krwiaczki. Byłam u dwóch pediatrów i każdy mi powiedział, ze te
kupki są od ząbkowania. Jednak ja się cały czas zamartwiam i nawet
zastanawiam się nad testami alergicznymi, z drugiej strony cały czas je takie
same posiłki co wcześniej. Już sama nie wiem co robić. Pozdrawiam serdecznie
Justyna.
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: Nie wiem co robić? 09.01.06, 17:02
      A jak z wagą? Jeśli dobrze przybiera, to pewnie nie ma czym się martwić.
      Jeśli przybieranie sie pogorszyło, to poszukaj w necie informacji o
      nietolerancji glutenu, ona daje efekty dopiero po kilku tygodniach od
      wprowadzenia (albo i później).
      • voga Re: co do glutenu 09.01.06, 17:22
        takie sprostowanie co do wypowiedzi poprzedniczki. poniewaz moja mala byla
        uczulona na gluten i przezylysmy to na wlasnej skorze pozwole sobie na kilka
        uwag. Jesli dziecko uczulone jest na gluten obiawia sie to w ten sposób ze po
        wprowadzeniu np. kaszy mannej albo jakiegos innego przennego posilku ktory jest
        regularnie podawany - po mniejwiecej 3 tygodniach dziecko zaczyna miec
        biegunkę, dosłownie i niekoniecznie jest to poprzedzone rzadką kupą, jedzenie
        jest nie trawione, lub tylko w czesci, dziecko jest apatyczne, nerwowe nie
        przybiera na wadze i szybko chudnie. kupy dziecka są obrzydliwie cuchnące.
        jesli u twojego dziecka nic takiego nie występuje to mysle ze nie powinas sobie
        zawrac glowy glutenem. I tak jak naiszala poprzedniczka, jesli dziecina
        przybiera na wadze, ma dobry humor to najprawdopodobniej przyczyną są zęby
        pozdrawiam
        • mika_p Re: co do glutenu 09.01.06, 19:28
          Ja na szczęście nietolerancję glutenu znam tylko z teorii, i nie chciałam
          dziewczyny straszyć niepotrzebnie, jeżeli waga jest OK.

Przy okazji, Voga, córeczka wyrosła z tej nietolerancji glutenu ? Czy dalej na
          ryżu i kukurydzy?
          • voga Re: co do glutenu 09.01.06, 19:36
            szczesliwie wyrosła jak miala 2 lata i 2 mis. zrobilam jej diete prowokacyjną i
            okazalo sie ze jest OK, zadnych oznak uczulenia. Ale przez przeszło rok
            trzymalam sie super scislej diety.
          • voga Re: co do glutenu 09.01.06, 19:43
            dodam jeszcze ze nie taki straszny diabel jak go malują wink nie tyko zyla na
            kukurydzy i makaroniewink wydaje sie ze jak juz nie ma chleba w jadlospisie,
            makaronu, biszkopcika to juz koniec swiatawink ja zastępowalam jej te rarytasy
            mieskiem zupkami kotlety obtaczalam w kleiku kukurydzianym a do rosołu który
            uwielbiala dostawala makaron ryzowy bo ten bezglutenowy nie bardzo jej
            smakowal.
            • aga55jaga Re: co do glutenu 09.01.06, 19:50
              no właśnie twoje dziecko miało po prostu uczulenie na gluten z czego szczęśliwi
              wyrosło ale co innego bycie bezglutenowym - to niestety ma się już przez całe
              życie sad
              • voga Re: co do glutenu 09.01.06, 20:05
                no jesli ma sie na mysli celiakie to oczywiscie masz racje, naszęscie wiekszosc
                dolegliwosci związanych z glutenem to Zespół zlego wchlaniania a nie celiakia i
                wiekszosci przypadków konczy sie tym ze ok 3 roku dziecko wyrasta z tej
                dolegliwosci
              • voga Re: co do glutenu 09.01.06, 20:10
                po za tym mysle, ze co za roznica czy ma sie to rok, dwa czy cale zycie? dieta
                ta sama przecież, a po roku to juz sie jest przyzwyczajonym. w zasadzie moze
                sie myle, to trzeba by zapytac kogos kto np juz tak zyje przez wiele lat i jak
                sie z tym czuje, czy traktuje tylko jako dolegliwosc, czy jako chorobe czy
                traktuje to zupelnie jako norme bo w tym wyrósł...
                pozdrawiam
                • justa1211 Re: co do glutenu 09.01.06, 21:38
                  a możesz napisać jakie mniejwięcej Twoje dziecko miało objawy nietolerancji
                  glutenu?
                  • voga Re: co do glutenu 09.01.06, 21:51
                    napisalam w pierwszym poście, dodam do tego jeszcze tylko tyle ze calkowicie
                    stracila apetyt
                    pozdrawiam
                    • justa1211 Re: co do glutenu 09.01.06, 22:12
                      robiłaś małej jakieś badania?
                      • voga Re: co do glutenu 09.01.06, 22:22
                        tak bylam najpierw w poradni alerdologicznej, tam wysłano mnie to poradni
                        gastrologicznej. zalecono trzymac sie scisłej diety lub... trzymac dziecko
                        nadal na dotychczasowej diecie czyli zawierajacej gluten przez jeszcze miesiąc,
                        puźniej mialaby miec pobrany wycinek z jelita. Niezdecydowalam sie na to bo
                        mala byla wystarczająco wyniszczona. niewyobrarzam sobie co by z niej zostalo
                        po miesiąu jeszcze na normalnej diecie. Badanie ma na celu potwierdzic czy jest
                        to celiakia.
                        • justa1211 Re: co do glutenu 09.01.06, 23:11
                          Sorry że tak męczę. Moja mała Pati jak się urodziła ważyła 3660. Karmiona była
                          piersią przez 6 miesięcy (zachorowałam NAGLE na wrzodziejące zapalenie jelita
                          grubego i skończyła się przygoda z karmieniemsad . Już od samego początku bardzo
                          słabo przybierała w tej chwili waży ok. 10kg. Nie wiem czy to dużo czy mało
                          ogólnie wygląda w sam raz ani chuda ani gruba. Jej codzienny jadłospis wygląda
                          mniej więcej tak:
                          ok. 9.00 kaszka ryżowa ok. 160 - 170ml
                          11.00 jogurt z owocami lub twarożek
                          14.00 obiadek 190ml
                          15.30 obiadek 150ml
                          18.00 mleczko z kaszką
                          20.00 owoce jabłko itp.
                          23.00 mleko z kaszką
                          Jeszcze do tego chrupki kukurydziane, miśkopty, niekiedy trochę ryży ziemniaki
                          ale tylko na spróbowanie, a jeszcze jest na sojowym mleku w ogóle nie toleruje
                          zwykłych ale po jogurcie nic jej nie jest, żadnej wysypki nic.
                          Chleba nie dostaje. Gluten spożywa jedynie w obiadku gdzie znajduje się makaron
                          lub miśkopty i tyle.
                          Zrobię badania z krwi i zobaczymy.
                          • aga55jaga justa! 09.01.06, 23:51
                            a jak długo podajesz jej już jogurt i twarożek ???
                            • justa1211 Re: justa! 10.01.06, 00:08
                              około 1 tygodnia nie dłużej.
                          • voga Re: co do glutenu 10.01.06, 00:06
                            ale ja naprawde pozucilabym na twoin miejscu temat glutenu, przeczytaj jeszcze
                            raz jakie są obiawy, napisalam ci o nich kilka postów wyzej.
                            • aga55jaga Re: co do glutenu 10.01.06, 00:43
                              wg mnie nic się nie dzieje po prostu tak ma. W przypadku moich dzieci przed
                              każdym ząbkiem były rzadkie kupy o których piszesz, kilka razy dziennie a nawet
                              dochodziło do odparzeń. Twojemu dziecku wychodzi kilka zabków na raz, więc
                              problem raczej jest rozwiązany. Przeczekaj, podawaj może dodatkowo lakcidofil,
                              lakcid lub trilac, jak wolisz i będzie ok. Zobaczysz - głowa do góry. Tylko
                              jeżeli wprowadzasz już nabiał przygladaj sie maluchowi czy nie będzie miało
                              jakichś niepokojących innych oznak.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka