Dodaj do ulubionych

krzywe nóżki

30.01.06, 16:23
mój synek właśnie skończył roczek, jest zdrowy rozwija się prawidłowo ale ma
dziwnie krzywe nóżki. Samodzielnie chodzić zaczął dość wcześnie- w 11
miesiącu a podpierając się w ósmym.Czy takie nóżki to coś normalnego w tym
wieku?
Obserwuj wątek
    • inez.b Re: krzywe nóżki 30.01.06, 18:40
      Mój synek też miał problem z krzywymi nóżkami,gdyż wcześnie zaczął stawać(7
      mies.) stawał tak sobie w łóżeczku i podskakiwał a był troszkę
      tłuściutki.Wybraliśmy się więc do ortopedy dziecięcego,zrobiliśmy badania
      (fosfataza alkaliczna) jeszcze jakiś czas byliśmy pod kontrolą ortopedy i
      problem sam się rozwiązał wraz z wiekiem.Ja też miałam fioła na punkcie tych
      jego krzywych nóżek.Radzę więc wizytę u dobrego ortopedy dziecięcego.
      • monix44 Re: krzywe nóżki 30.01.06, 22:50
        Witam! a ja mam pytanie> co to znaczy krzywe nóżki? bo moja córeczka 13 mies.
        też wczesnie poszła 11mies. i moja babcia ciągle coś o tych nóżkach, a ja tam
        nie dostrzegam wady. poza tym czytałam, że takie rozjechane nóżki schodzą się
        do 2 roku życia, a są już całkiem blisko jak dziecko ma kilka latek. co
        powiedział Pani ten ortopeda? pozdrawiam.
        • izzunia1 Re: krzywe nóżki 31.01.06, 01:23
          A podajesz vit.D3?
          • monix44 Re: krzywe nóżki 31.01.06, 12:26
            Oczywiście, że podaję vit d3
    • marta406 Ten sam problem 31.01.06, 11:14
      Córa też szybo zaczeła wstawać (7 m) i chodzić beztrzymania(10m). Problem
      krzywych nóżek zaczął się jednak później (ok 16 m) kiedy córa wreszczcie
      zaczeła przybierać na wadze (na rok było niecałe 9 kg, a na 16 m. już 10,5 kg).
      teraz ma 21 miesiecy i dalej ma troszkę "wygięte" nóżki. Lekarka mówi że nie ma
      powodu do niepokoj i pomimo że jej ufam to i tak ciągle mam obawy. Jeśli do
      dwóch lat jej nie przejdzie to wybieram się do specjalisty. Martwię się tym
      bardziej że córka ma teraz świetny apetyt i rośnie jak na drożdżach (w
      przeciwieństwie do pierwszego roku kiedy przytyła tylko 5 kilo)...
      • inez.b Re: Ten sam problem 31.01.06, 16:40
        Jak masz wątpliwości to radzę iść do ortopedy.Mój synek też był ciężki i od
        tego te krzywe nóżki,lekarz kazał pilnowac wagi,żeby się nie pogorszyło.
    • anek.anek Re: krzywe nóżki 31.01.06, 19:21
      Zapytaj pediatry, a najlepiej ortopedy dziecięcego. "Krzywe" mogą być w różny
      sposób i tylko lekarz będzie w stanie ocenić czy jest to etap rozwoju, czy wada
      wymagająca korekty.
      • kopytko1 Re: krzywe nóżki 31.01.06, 21:49
        Witaj,dziewczyny mają w jednym rację,warto udać się do ortopedy.Ale nie zależy
        to ani od tego czy dziecko wcześnie chodzi ani od wagi.Mam w domu dwóch
        synków,jeden który zaczął chodzić samodzielnie w 10 mż,waga dość spora a drugi
        synek zaczął wstawać równie wcześnie ale przy wadze o dużo dużo więcej.I ten o
        wadze słonia(20kg 2 lata) ma prościutkie nóżki a ten drugi miał jakby mu ktoś na
        beczce prostował.Oboje są alergikami(bez nabiału,cytrusów,orzechów).Przede
        wszystkim zrobić badania,potem do ortopedy i się leczy.Krzywica.Skąd?A kto to
        wie...Teraz ma lat prawie 8 i nóżki prościutkie a słonik poszedł pod opiekę i
        waży już(aż) 17 kg.Wagę utzymuje od wakacji za to rośnie jak na drożdżach.Więc
        kończąc ten długi post chcę powiedzieć że każde dziecko jest inne i jeśli coś
        Cię martwi porozmawiaj z lekarzem.Idź do specjalisty.

Pozdrawiam,
        Ewa,Tomi i Adaś
    • asia_233 Re: krzywe nóżki 01.02.06, 09:14
      Mój synio ma 20 miesięcy i też strasznie krzywe nóżki.Aż czasem się dziwie jak
      on może utrzymać ciężar ciała na takich krzywych nóżkach. Dzisiaj wieczorem
      idziemy do ortopedy, zobaczymy co powie. A jeszcze jedno pytanko- o co chodzi z
      tą fosfatażą alkaliczną, przecież to enzym wątrobowy, co to ma do nóżek, no i
      jakie badania się robi w tym kierunku?Pozdrawiam. Pa
      • inez.b Re: krzywe nóżki 01.02.06, 13:51
        A to badanie zalecił nam właśnie lekarz ortopeda,nie wiem co to za badanie,ale
        przez dłuższy czas mały miał podwyższony poziom fosfatazy.Gdy zapytałam lekarza
        po co to badanie było robione to on powiedział,że chciał sprawdzić bo
        podejżewał jakąś chorobę u małego w związku z tymi nóżkami,na szczęście to
        wykluczył.Nie wiem też o jakiej chorobie on mówił.
        • kopytko1 Re: krzywe nóżki 01.02.06, 18:00
          Te badania robi sie w kierunku krzywicy,fosfotaze alkaiczna,fosfor,wapń..Do
          badania oprócz krwi dajemy również mocz,czasem jak trzeba to robi się RTG nóżek.

Pozdrawiam,Ewa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka