Dodaj do ulubionych

chodzenie na paluszkach

05.02.06, 12:45
czesc!mój 3 -letni syn od pewnego czasu dość często chodzi na paluszkach.Nie
wiem czy trzeba sie w tej kwestii poradzic doktora,czy nie uzna mnie za
histeryczkę?Syn ma poza tymkoślawość kolan i stóp.Czy zetknęliście sie może z
takim zachowaniem u waszych dzieci??
Obserwuj wątek
    • osmag Re: chodzenie na paluszkach 05.02.06, 20:37
      Piszesz, że od pewnego czasu. Czyli wcześniej chodził prawidłowo na całych
      stopach?
      • anusia151 Re: chodzenie na paluszkach 06.02.06, 08:13
        raczej zawsze mial tendencje do chodzenia na palcach,teraz troche czesciej
    • ahniszka Re: chodzenie na paluszkach 06.02.06, 08:15
      NIe wiem, czy to powód do zmartwień. Moje dziecko też miało taki moment (co prawda jest sporo młodsze, i nie ma problemów ortopedycznych), ale kiedy z dumą zaprezentował tę umiejętność na kontroli ortopedycznej, pan się ucieszył - dobre ćwiczenie. Teraz synek już się tym znudził i rzadko tak chodzi.
      • alicja0 Re: chodzenie na paluszkach 07.02.06, 23:57
        moja siostra cioteczna jak byla mala tez tak chodzila, tylko ze czesto. Jeden
        profesor ortopeda chcial od razu robic operacje tj. ciac jej lydki, ze niby
        miesnie czy sciegna za krotkie. Drugi ortopeda zalecil cwiczenia i spokojnie to
        sie rozcwiczylo. Gdyby sie nie dalo, to pewno w koncu trzeba by bylo robic
        operacje.
        Dlatego zachecam do wizyty u ortopedy - jesli synek nie zawsze chodzi na
        palcach, to pewno dodatkowe cwiczenia pozwola mu skorygowac chod, jesli w ogole
        bedzie to konieczne, bo moze to jest tylko jego chwilowy kaprys takie chodzenie
        na palcach smile
        Byle po prostu nie przerodzilo sie to w nawyk, bo wtedy faktycznie wyrobi sobie
        zly styl chodzenia i moga byc potem problemy ze stopami.
        • elwira125 Re: chodzenie na paluszkach 08.02.06, 09:24
          Powinnaś jak najszybciej iść do lekarza to świadczy o jakiś
          nieprawidłowościach.Nie pamiętam o co to dokładnie chodzi ale coś się tam
          skraca jak dziecko w ten sposób chodzi,tak przynajmniej mówiła pani doktór
          mojej córki mgr.rechabilitacji neurologicznej.
    • 1jagienka Re: chodzenie na paluszkach 10.02.06, 14:44
      U mojego syna było to objawem wzmożonego napięcia mięśni. Wystarczyło kilka
      ćwiczeń. A teraz chodzi tak bardzo lekko, jakby podłogi nie dotykał.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka