Dodaj do ulubionych

czy są wady przezkórnie zamyk.ubytkow???

16.02.06, 21:58
ostatnio usłyszałam od lekarki że po tego typu zabiegach częściej zdarzają
sie powiklania ale jakoś nie chce mi sie w to wierzyć czy ktoś o tym slyszał??
aneta
Obserwuj wątek
    • qucysia Re: czy są wady przezkórnie zamyk.ubytkow??? 17.02.06, 11:05
      No cóż...Co lekarz to opinia!...A szkoda....Ja z kolei,gdy przed zabiegiem
      rozmawiałam z kardiologami to powiedziano mi ,ze jest to lepsza, alternatywna w
      stosunku do "normalnej" operacji metoda zamykania ubytków,mniej inwazyjna, po
      niej -3- dniowy czas rekonwalescencji itd.Ale zawsze istnieje jakis procent
      ryzyka,nawet podczas ekstrakcji zęba.Znalam chłopaka u ktorego podczas
      cewnikowania nastapiły jakies komplikacje(niewielkie krwawienie)...wiec cewnik
      z implantem natychmiast wycofano,a cewnikowanie z powodzeniem powtorzono za
      jakis czas(bodaj 5 miesięcy).W kazdym badź razie moja córka jest juz ponad 3
      lata po przezskórnym zamknięciu ASDII i wszystko poszło dobrze.Pozdrawiam
      Iza
    • sikorkaptak Re: czy są wady przezkórnie zamyk.ubytkow??? 17.02.06, 11:16
      dzieki moze lekarka chciala mnie pocieszyć widząc moje przerażenie gdy
      dowiedziałam sie że moja córcia bedzie miała jednak zamykane asdII na otwartym
      sercu.a twoja córcia miala duży ubytek??pozdrawiam aneta
      • qucysia Re: czy są wady przezkórnie zamyk.ubytkow??? 17.02.06, 15:17
        Moja córeczka miała ubytek 10X12mm (mierzony w echu przezprzełykowym wynosił
        10mm),jednak w trybie dość pilnym została skierowana na zabieg,poniewaz
        pojawiły się już zmiany hemodynamiczne i nie było na co dłużej czekać (a i tak
        czekaliśmy 3 miesiace na refundowane Amplatzery!!!!).Na 4letnie serduszko
        założono Oli implant o średnicy 16 mm,były obawy ,ze moze pojawić się arytmia
        (serduszko małe,implant duży),ale swietnie dała sobie radę smile).
        Tak więc widzisz Aneto,jesli da się "wyleczyć"taka wadę -po prostu trzeba to
        zrobić! dla zdrowia i dobra dziecka i dla naszego spokoju...Zycze aby wszystko
        poszło dobrze.Pozdrawiam serdecznie.Iza
    • sikorkaptak Re: do gucysi 17.02.06, 20:42
      szkoda że u nas nie można przeprowadzić tego zabiegu zrobili tylko kontrastowe
      badanie z izotopem ale nie wiem jak wyszlo na echo ubytek 13-15mm może dlatego
      że większy ubytek już sama nie wiem trzeba się z tym pogodzić że będzie
      operacja pa
      • daarp Amplatzery 20.02.06, 00:02
        Jeśli podasz mi maila to wyślę Ci artykuł o stosowaniu implantów do zamykania
        różnych ubytków. Pzdr Darp
        • polibius Re: Amplatzery 20.02.06, 10:57
          A może wklej na forum ten artukuł, też chciałabym się z nim zapoznać.
          • qucysia Re: Amplatzery 20.02.06, 11:14
            Zgadzam się z Tobą Olu...jest sporo osób ,ktore się tym interesują i ktorych
            ten problem dotyczy...Chociaż moja córka i ja mamy to za sobą,i orientuję się
            trochę w tej kwestii -rownież zaktualizowałabym swoją wiedzę na ten
            temat.Pozdrawiam.Iza
            • sikorkaptak Re: Amplatzery 20.02.06, 11:16
              niestety mam kłopoty z dostarczaniem maili więc prosze wklej na forum choć
              pewnie artykul nic nie zmieni bo lekarze niestety postanowili że będzie
              operacjasad((
              • gonis1 Re: Amplatzery 20.02.06, 14:18
                Cześć !!! Moja córka miała Tetralogię fallota ,w której między innymi był
                ubytek między komorowy i miedzy przedsionkowy. Ten pierwszy załatali wstawijąc
                łatkę z gore-texu o sr.12mm , /ja myślałam że z tego materiału szyje się buty i
                namioty a tu niespodzianka?/.A drugi, jak lekarz powiedział " zszyli na
                okrętkę".Pola ma 5 lat i jest dobrze. Pozdrawiam Gosia
                • sikorkaptak Redo gonis 20.02.06, 14:28
                  ale moją córkę czeka operacja na otwartym sercucryingczy twoja miała tylko zabieg
                  przezskórny??czy też taką operację z twojego opisu nie wygląda to żlewink)pa
                  • gonis1 Re: Redo gonis 20.02.06, 16:45
                    Moja córka miała oerację na otwartym sercu trwającą około 6 godz.Tetralogia
                    fallota to wada złożona i między innymi wadami budowy serca, były jeszcze
                    dziury tzn. ubytki. Ona musiała mieć operację na otwartym sercu . Ja tak
                    naprawdę nie wiem,która metoda jest lepsza .Prawdopodobnie czeka nas jeszcze
                    jedna operacja , bo zastawka tętnicy płucnej jest zrobiona i nie wiadomo co
                    czeka nas jak córcia będzie dojrzewać.Moja pani doktor mnie pociesza ,że
                    medycyna idzie szybko do przodu i może będzie szansa zabiegu innego niż na
                    otwartym sercu.Ja już przyzwyczaiłam się że trzeba żyć z dnia na dzień ,no może
                    z tygodnia na tydzien.Zyczę cierpliwości i trzymam kciuki . Gosia
                    • daarp Artykuł Nieoperacyjne leczenie ubytków... 21.02.06, 21:46
                      znajduje się na www.fc.viamedica.pl/
                      Wystarczy w Szukaj na tej stronie wpisać Nieoperacyjne ... i znajdziecie linka
                      do wersji w pdf.
                      Pozdrawiam
                      Darp
                      • aaparzoch1 Re: Artykuł Nieoperacyjne leczenie ubytków... 02.03.06, 11:57
                        Nieoperacyjne leczenie wrodzonych wad serca:

1 - przetrwały przewód tętniczy Botalla (PDA)
                        2 - ubytek przegrody międzyprzedsionkowej (ASD II)
                        3 - zastawkowe zwężenie tętnicy płucnej (PS)
                        4 - zastawkowe zwężenie aorty (AS)
                        5 - koarktacja aorty (CoA)

Nieoperacyjne leczenie wrodzonych wad serca.

Współczesna medycyna pozwala na leczenie niektórych wrodzonych wad serca bez
                        otwierania klatki piersiowej. Zabiegi wykonywane są pod kontrolą skopii. Przez
                        dużą tętnicę lub żyłę można wprowadzić do serca cewniki (cienkie rureczki
                        plastykowe) i za ich pomocą wykonywać zabiegi rozszerzania zastawek serca,
                        rozszerzania zwężonej aorty lub zamykać dziurę między przedsionkami serca.
                        Obecnie połowa wad wrodzonych serca w Śląskim Centrum Chorób Serca leczonych
                        jest sposobem „niechirurgicznym”.

Przetrwały przewód tętniczy Botalla.

Obecnie możliwe jest zamknięcie każdego przewodu tętniczego bez zabiegu
                        kardiochirurgicznego. Najczęściej przewód tętniczy tzw. PDA zamyka się za
                        pomocą sprężynki wewnątrznaczyniowej (tzw. coil). Zabieg taki stosowany jest
                        gdy przewód Botalla jest stosunkowo mały. Do zamykanie większych PDA używa się
                        korka Amplatza lub parasolki Cardio-SEAL. Jedynym wyjątkiem są PDA u
                        wcześniaków gdy waga dziecka jest bardzo mała. W pozostałych przypadkach
                        leczenie kardiochirurgiczne jest niepotrzebne.

Ubytek przegrody międzyprzedsionkowej.

Pierwszy w Polsce ubytek przegrody międzyprzedsionkowej bez operacji
                        kardiochirurgicznej został zamknięty w Śląskim Centrum Chorób Serca w Zabrzu w
                        październiku 1997. Od tego czasu z powodzeniem wykonano ponad 100 takich
                        zabiegów. Jeżeli dziura między przedsionkami ma odpowiednią wielkość i
                        położenie to operacja kardiochirurgiczna nie jest konieczna. Ponad połowa
                        chorych z ubytkiem przegrody międzyprzedsionkowej może być skutecznie leczona
                        bez otwierania klatki piersiowej. Dodatkowe informacje:

www.agamedical.com, www.nmtmedical.com, www.sccs.zabrze.pl

Zastawkowe zwężenie tętnicy płucnej.

Obecnie metodą z wyboru (tzn. najlepszą) jest nieoperacyjne leczenie zwężenia
                        zastawki tętnicy płucnej. Przez żyłę udową wprowadza się cewnik z balonikiem.
                        Balonik umieszcza się w sercu, w miejscu zwężonej zastawki płucnej. Po
                        wypełnieniu balonika zastawka zostaje poszerzona. Najczęściej taki zabieg jest
                        skuteczny i pozwala na uniknięcie operacji kardiochirurgicznej.

Zwężenie zastawki aorty.

Istotne zwężenie zastawki aorty jest bardzo poważną wrodzoną wadą serca. Zwykle
                        zachodzi konieczność wymiany zastawki na sztuczną zastawkę. Jednak nie bez
                        znaczenia jest czas kiedy taki zabieg będzie miał miejsce. Wykonanie plastyki
                        balonowej daje szansę na uniknięcie zabiegu kardiochirurgicznego. Wymiana
                        zastawki aortalnej na zastawkę sztuczną związana jest z koniecznością
                        przyjmowania leków zmniejszających krzepliwość krwi. Jeżeli dzięki
                        niechirurgicznemu leczeniu za pomocą plastyki balonowej uda się odsunąć zabieg
                        chirurgiczny o kilka lat jest to niewątpliwą korzyścią dla małego dziecka.
                        Zdąża się, że plastyka balonowa jest na tyle skuteczna, że zabieg
                        kardiochirurgiczny nie jest potrzebny i dziecko może prowadzić normalny tryb
                        życia po wykonanej plastyce balonowej zastawki aorty.

Koarktacja aorty.

Koarktacja aorty jest to zwężenie aorty tuż za odejściem tętnic prowadzących
                        krew do górnej połowy ciała. Zwężenie w tym miejscu powoduje wzrost ciśnienia
                        tętniczego w górnej części ciała i zmniejszenie ciśnienia tętniczego krwi w
                        dolnej części ciała. Możliwe jest rozszerzenie zwężonego miejsca aorty za
                        pomocą specjalnego cewnika z balonem. Po wprowadzeniu cewnika do zwężonego
                        miejsca balon jest wypełniany co pozwala na poszerzenie zwężonego miejsca.
                        Bardzo często pozwala to na uniknięcie zabiegu kardiochirurgicznego.

Fundacja Przyjaciół Dzieci z Chorobami Serca
                        Siedziba: Oddział Kliniczny Kardiologii Dzieci,
                        Śląskie Centrum Chorób Serca w Zabrzu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka