Dodaj do ulubionych

Eurespal - a co potem?

23.02.06, 08:26
Witam,

Dzisiaj mija 7 dzien podawania eurespalu mojemu dziecku. Wiem, ze nie mozna podawac go dluzej, niz 5-7 dni i w zwiazku z tym juz jutro go nie podam. Bedzie dostawal ambroksol i tussipect, bo jeszcze kaszle (mokro). Co mozna jeszcze podac ZAMIAST eurespalu?

Oczywiscie moja lekarka jest nieobecna w przychodni dzisiaj i jutro, a ja nie chce ryzykowac zabierania zdrowiejacego dziecka do poczekalni pelnej chorych i kaszlacych tylko po to, zeby zadac to pytanie.

Co radzicie, zeby przyspieszyc mijanie kaszlu?
Obserwuj wątek
    • ajko Re: Eurespal - a co potem? 23.02.06, 08:38
      Eurespal można bezpiecznie podawać dłużej.Ten chwalony przez wszystkich lek u nas nigdy sie nie sprawdził.Zamiast Eurespalu podaje 2x dziennie Ketotifen.Ostatnio odkryłam Gwajatussin-super syrop przy mokrym kaszlu.Zamiast wlewac rózne cuda w dziecko podaje Ketotifen i Gwajatussin i zawsze jest dużo lepiej.
      • karanissa Re: Eurespal - a co potem? 23.02.06, 08:48
        A u nas wlasnie eurespal daje doskonale rezultaty. A ten gwajatussin ma chyba podobne dzialanie co tussipect.

Aha - i lykamy jeszcze syrop cebulowo-czosnkowy.

Kilkakrotnie spotkalam sie z opinia, zeby za dlugo eurespalu nie podawac i oczywiscie podczas ostatniej wizyty u lekarza zapomnialam sie o to zapytac.
      • miwk Re: Eurespal - a co potem? 23.02.06, 09:33
        Ketotifen jest tylko na recetę a trzeba go zażywać 4 tyg aby rozwinął się jego
        efekt terapeutyczny .Nie jest to syrop wykrztuśny.
        Ambroksol jest ok + oklepywanie
        • aniaop Re: Eurespal - a co potem? 23.02.06, 10:06
          Nasz pediatra tez zawsze podkresla, ze Eurespal podaje sie 5-7 dni. U nas
          zawsze dzialal. A wykrztusnie najlepiej Flavamed.
          Teraz czesciej niz u pediatry bywamy u laryngologa i on zamiast Eurespalu
          przepisuje Actifed (niby jest od 6 lat, ale w mniejszej dawce lekarz kaze
          podawac 4-latce, mowiac, ze jest lepszy i dziala tez na katar).
    • dorotakatarzyna Re: Eurespal - a co potem? 23.02.06, 11:04
      Moje dziecko jest pod kontrolą laryngologa. Eurespal dostawała przez 4 tygodnie.
      Potem kazano nam przejść na Zyrtec w kroplach.
    • goja9 Re: Eurespal - a co potem? 23.02.06, 11:05
      Flavamed, Ambroksol, Mucosolvan to ten sam lek mukolityczny(ambroxoli
      hydrocośtam). Różna nazwa, różny producent(inna cena) ale działanie to samo.
      • karanissa Re: Eurespal - a co potem? 23.02.06, 11:36
        Dokladnie tak - tylko mucosolvan ma tego skladnika wiecej (costam ambroksyliny). I wszystkie dzialaja wyksztusnie.

Chodzilo mi o cos przeciwzapalnego, co mogloby zastapic ten nieszczesny eurespal. A wyksztusne podaje swoja droga.
        • mloda_mamula Re: Eurespal - a co potem? 23.02.06, 12:13
          Wprawdzie nie podawałam go nigdy dłużej niż tydzień raz 8 dni, ale u nas
          rezultaty super, był ostatnią deską ratunku przed antyb i pomógł już kilka
          razy. A ostatni raz właśnie podawałam 7 m-cznej i bałam się podawać dłużej i po
          paru dniach kaszel zaczął sie nasilać i lekarz powiedziała, że widocznie
          niedoleczone i żeby dać jeszcze raz, a poza tym to jest na tyle bezpieczny, że
          jak nie ma efektów ubocznych w postaci biegunki lub wysypki to można brać
          długo. Zdziwiło mnie to bardzo bo tez znałam opinię o krótkim podawaniu. I to
          był właśnie ten raz co podawałam 8 dni, mała odpukać zdrowa na razie.
          Pozdrawiam
          • karanissa Re: Eurespal - a co potem? 23.02.06, 12:17
            U nast tez rezultaty super, dlatego mam zawsze w domu zapasowa butelke. Podam jutrz - 8 i ostatni dzien. I tak synek juz o wiele mniej kaszle.

Dzieki wszystkim za info.
            • aniaop Re: Eurespal - a co potem? 23.02.06, 12:23
              Aha, nasz pediatra uwaza, ze po kilku dniach przerwy mozna Eurespal podac znow.
              Mialam taki przypadek, ze po 5 dniach od zakonczenia kuracji, corka znow
              zlapala jakas infekcje i wtedy kazal powtorzyc, skoro bylo kilka dni przerwy.
              • sylwiapanfilowicz Re: Eurespal - a co potem? 23.02.06, 12:43
                Moja córcia nie brała nigdy Eurespalu dłużej niż 6 dni. Potem zawsze
                przechodzimy na Bioaron lub kontynuujemy- zależy jaki okres i do tego dwie tabl
                dziennie Rutinacea. Mokry kaszel przechodzi jej po dwóch syropkach na przemian
                Mucosolvan i prawoślazowy.
    • antonina_74 Re: Eurespal - a co potem? 23.02.06, 12:48
      na mokry kaszel - Mucosolvan, rano i po południu, nigdy wieczorem.
      A w ogóle po infekcji dziecko może jeszcze parę dni mokro pokasłać, moje
      właśnie teraz dokańczają proces zdrowienia, kaszląc trochę. Po 7 dniach
      Eurespalu oczywiście - wypili od września 5 butelek Eurespalu, szósta napoczęta.
    • marghe_72 Re: Eurespal - a co potem? 23.02.06, 13:34
      a moze juz nic nie podawac oprócz witamin ? (najlepiej w postaci owocóe i
      warzyw)
      syrop cebulowy lub czosnkowy

kaszel tak szybko nie mija
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka