Dodaj do ulubionych

Badanie w "tunelu" jak to wyglada?

25.02.06, 01:15
Drogie Mamy,
Czy ktoras z Was wie jak wyglada badanie w "tunelu", niestety nie znam nazwy
badania w jez. lekarskim. W przyszlym tygodniu moj 16. miesieczny synek
bedzie mial badanie glowki w "tunelu" i nie wiem, chcialabym wiedziec
wczesniej na co sie przygotowac, bje sie, ze dziecko nie da sie zbada,
jeszcze nie rozumie, ze trzeba lezec spokojnie. Czy tak male dzieci przed
badaniem musza zasnac? Moze ktos mi odpowie. Nie pytalam wczoraj lekarza o
to, bo i tak bylam "skolowana" innymi informacjami lekarza, a byl to
specjalista swiatowej slawy. Dziekuje za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • renata28 Re: Badanie w "tunelu" jak to wyglada? 25.02.06, 01:59
      Chodzi o rezonans magnetyczny?
    • tolka11 Re: Badanie w "tunelu" jak to wyglada? 25.02.06, 10:06
      Jeśli to rezonans , a tak wnioskuję po twoim opisie to twojego maluch czeka
      uśpienie [zazwyczaj można być przy dziecku, aż zaśnie], koniecznie spytaj od
      której godziny mały musi być na czczo,później badanie i po ok. godzinie
      wybudzenie. Jeżeli dziecko ma powyzej roku to od razu do domu, poniżej powinno
      być 24 godz. na oddziale, ale różnie z tym bywa. Wyniki dostaniesz natychmiast,
      albo po kilku dniach, to też zależy do ośrodka w którym robisz badanie.
      Rezonans jest bardzo precyzyjnym narzędziem diagnostycznym. Mój syn też miał
      robiony, właśnie dotyczyło to głowy. to nic strasznego. powodzenia. tolka
    • olamaja Re: Badanie w "tunelu" jak to wyglada? 25.02.06, 10:09
      A może tomografia komputerowa? Moja córeczka miała takie badanie kilka razy.
      Badanie było robione w znieczuleniu ogólnym tzw. uśpieniu. Jakbyś miała więcej
      pytań chetnie odpowiem.
      • sto_krotka30 Nadal nie wiem czy to bedzie rezonans magnetyczny 26.02.06, 05:10
        czy tomografia komputerowa. Mam byc w piatek rano w szpitalu u pediatry i
        okulisty i ci dwaj lekarze maja razem zajac sie synkiem. Na to badanie umowil
        nas profesor, ktory badal synka w piatek, ale on powiedzial. Trudno bylo
        dokladnie zbadac oczka malca. Do wizyty u okulisty sklonilo mnie to, ze synek
        od dluzszego czasu tarl oczka, lapal sie przy tym za glowe i pojekiwal (nie
        wygladalo to na zabawe), przewracal sie czesto choc nie mial o co sie potykac,
        i zamiast w otwarte drzwi trafial w futryne. Zaliczyl tez kilka mocnych upadkow
        i uderzen w glowe. Powiedzialam o tym wszystkim okuliscie i on poprosil o
        konsultacje z profesorem. Profesor powiedzial, ze na jego wyczucie z chlopcem
        na 75% jest wszystko dobrze, ale lepiej sprawdzic dokladnie czy np. po ktoryms
        upadku jakis nerw w mozgu nie zostal uszkodzony, czy nie powstal krwiak i przez
        to synek ma klopoty z widzeniem a prawe oczko, gdy patrzy katem oka, tj. gdy
        prawym okiem chce ogladac cos z boku jego oczko nie przesuwa sie do konca
        zewnetrznego kata oka. Mam nadzieje, ze wszystko bedzie dobrze tak jak
        przeczuwa profesor, tak bardzo sie boje. Czy usypianie moze byc szkodliwe dla
        dziecka? Czy nie ma efektow ubocznch podanie srodka
        znieczulajacego/usypiajacego?
        Dlaczego Wasze dzieci przechodzily Te badania i czy dobrze czuly sie po nich?
        • tolka11 Re: Nadal nie wiem czy to bedzie rezonans magnety 26.02.06, 14:33
          Na tym poziomie medycyny usypianie nie jest niebezpieczne, chociaż oczywiście
          ryzyko zawsze istnieje. Dla przykładu: mój syn [28 t.c.] - w wieku 4 m-cy
          rezonans 1godz, 5 m-cy operacja oka 3 godz, 6 mcy przepuklina 1 godz, 8 m-cy
          operacja oka 2 godz, 12 m-cy przepuklina 1 godz. za każdym razem wybudzał się
          szybko i bez powikłań. A był malutki, miał niską wagę. Rezonans miał robiony ze
          względu na wodogłowie [badanie pokazało, że zanikło], wadę genetyczną mózgu i
          retinopatię V st. oka lewego. Na marginesie dodam, że jest zdrowym [poza okiem]
          2,5 letnim facetem. Głowa do góry i powodzenia. tolka
          • sto_krotka30 Tolka, dzieki 26.02.06, 15:10
            Tolka, dziekuje za odpowiedz. Twoj synek duzo ale dzielnie przeszedl. Ty pewnie
            tez, ale trzeba miec duzo sil i wiary, prawda? Dzieki jeszcze raz i...bardzo
            sie ciesze, ze Twoj synek ma sie dobrze. Goraco Was pozdrawiam.
        • olamaja Re: Nadal nie wiem czy to bedzie rezonans magnety 28.02.06, 11:03
          Lekarze powinni dokładnie powiedzieć co jest konieczne przy badaniu np. to, ze
          dziecko powinno być naczczo. Każde znieczulenie niesi jakies ryzyko, dlatego
          rodzice muszą podpisać na nie zgodę. My tomografię (właśnie głowy) mieliśmy 3-4
          razy (podaję niedokładnie bo naprawdę mieliśmy bardzo dożo różnych badań),
          narkozy operacyjne (głębokie uśpienie) 2 razy a znieczuleń ogólnych nawet nie
          podam bo to idzie w dziesiątki. Od 8 miesiąca życia mojej córeczki walczyliśmy
          z nowotworem siatkówki (taka diagnoza jest stawiana najczęściej już przy
          badaniu okulistycznym). Trzymaj się i daj znać co dalej z Wami się dzieje.
    • agz75 Re: Badanie w "tunelu" jak to wyglada? 26.02.06, 19:07
      lepiej się dowiedz co to za badanie i czy w znieczuleniu, bo gdy w znieczuleniu
      to dzidzia musi być na czczo, bez jedzenia i bez picia, bo inaczej nie
      znieczulą i badanie się nie odbędzie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka