anfido Re: Konferencja Gdańsk czerwiec 2006 02.03.06, 22:00 Wiem, że ta konferencja ma się odbyć, ale jeszcze nikt nic nie wie. Pytałam się prof. Erecińskiego, ale dokładny termin nie jest jeszcze do końca ustalony. na pewno pojawię się tam z plakatami i ulotkami Funduszu. Odpowiedz Link Zgłoś
aaparzoch1 Re: Konferencja Gdańsk czerwiec 2006 03.03.06, 10:12 Witaj Aniu. Jak to wogóle jest z takimi konferencjami. Czy one są otwarte dla rodziców ? Skąd wogóle wiedzieć, że mają się odbyć ? Czasami mam wrażenie widząc zaangażowanie innych rodziców, że powinnam robic coś więcej dla mojego dziecka. Pozdrawiam. Ola, mama Radka Odpowiedz Link Zgłoś
aaparzoch1 Re: Konferencja Gdańsk czerwiec 2006 03.03.06, 10:14 Witaj Aniu. Mam pytanie odnośnie takich konferencji tematycznych. Skąd wogóle zdobywać informacje o ich terminach i czy są one otwarte dla rodziców. Czasami widząc zaangażowanie innych rodzicó mam poczucie winy, że może za mało robię dla mojego dziecka... Pozdrawiam Ola, mama Radka Odpowiedz Link Zgłoś
anfido Re: Konferencja Gdańsk czerwiec 2006 03.03.06, 10:37 Byłam na jednej konferencji. Udało mi się wejść na sesję poświęconą zwężeniom zastawek aortalnych. Oprócz tego przekazywałam lekarzom tam zebranym informacje o Funduszu. Nie miałam żadnych problemów, aby tam sie dostać. Oczywiście wiedziałm, że będą tam lekarze z Akademii Medycznej w Gdańsku ( w tym nasza pani doktor) i miałam też wczesniej kontakt z przewodniczącą sekcji kardiologii dzieciecej w PTK Doc. dr hab. med. Joanną Książyk. Kilka razy wcześniej do niej pisałam w sprawie Adasia. Zawsze mi odpowiadała na pytania. Przydał mi sie ten kontakt w momencie, gdy się okazało, że będzie taka konferencja. Relacja z mojego pobytu na konferencji jest na stronie Funduszu www.sercedziecka.org.pl. Jezlei chcesz ze mna porozmawiać, to kontakt do mnie też znajdziesz na stronie Funduszu. Info o datach różnych konferencji można znaleźć na stronach : www.ekonferencje.pl www.ptkardio.pl Kontakt do Doc. dr hab. med. Joanną Książyk na stronie : www.dzieci.ptkardio.pl Odpowiedz Link Zgłoś
aaparzoch1 Re: Konferencja Gdańsk czerwiec 2006 03.03.06, 11:15 Anfido. Bardzo dziękuję za informacje. Im więcej czytam, im więcej szukam, tym bardziej jestem przerażona. Codziennie obiecuję sobie, że przystopuję, ale nie potrafię. Wewnętrznie wierzę, że z moim Radkiem musi byc wszystko OK, a mimo to w mojej głowie układaja sie różne scenariusze. A jeszcze jak wczoraj szukałam info nt. nowej, bezszwowej zastawki aortalnej, stosowanej w Krakowie od roku, dotarło do mnie, iż każde wyłączenie pracy serca podczas operacji powoduje uszkodzenie mięśnia sercowego, im dłuższe tym większe. I to mnie zupełnie juz zdołowało. Mam przykład mojego taty, który miał niby tylko uszkodzoną zastawkę mitralną a zmarł tak młodo. Z drugiej strony patrzę na Justyne Kowalczyk nasza olimpijkę i nie moge uwierzyć, że ta dziewczyna prowadząca tak aktywne życie ma wadę serca. Swoją droga czekam na odpowiedź z kliniki dlaczego ten typ zastawki biologicznej nie może być stosowany u młodych ludzi. Dla mnie zabieg trwający 10 minut a kilka godzin to kosmiczna różnica czasu. A to tylko pokazuje jak bardzo z roku na rok medycyna się rozwija. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiamarciniak Justyna Kowalczyk ma wadę serca?? 03.03.06, 11:48 Nie słyszałam o tym ,że Justyna ma wadę serca. To niesamowite, że mimo wady zdobyła olimpijski medal. A jaką ma wadę? Czy ten wcześniejszy upadek na trasie i omdlenie mogło być skutkiem tej wady? Odpowiedz Link Zgłoś
aaparzoch1 Re: Justyna Kowalczyk ma wadę serca?? 03.03.06, 11:52 Nie podano szczegółów . Czytałam wywiad z jej mamą, która o nia się z tego powodu bardzo martwi. Zdecydowanie wada dziedziczna, taką sama ma jej mama i babcia. Tez się zastanawiałam, czy to omdlenie nie było z tym związane. Odpowiedz Link Zgłoś