Dodaj do ulubionych

Koślawość a szpotawość nóżek?

24.03.06, 10:16
Zauważyłam ,że moja córcia ma nózki w kształacie litery X, kolanka łaczą się
i jest duża odległość między stopami.Udałam sie wczoraj do ortopedy i
powiedział, że ma duże iksy i ma szpotawosć.Kazał mi wszystkie buty w których
chodzi zanieśc do szewca i po bocznej zewnetrznej krawędzi poucinać podeszwy
po bokach po 0'5 cm, na całej stopie, tzn. wyjdzie taki spłaszczony trójkat
Mam zmusić dziecko do stawiania stóp po zewnetrznej krawedzi.Słyszałam ,że są
buty ortopedyczne z obcasem thomasa, stosuje sie je do koślawości czy do
szpotawości?Czym sie różni koślawośc a szpotawość?Jakie dostaliście zalecenia
przy szpotawości nózek? Dodam,że ortopeda tylko obejrzał nóżki wyprostowane i
powiedział,że duże iksy.
pozdrawiam Ada
Obserwuj wątek
    • adriado Re: Koślawość a szpotawość nóżek? 24.03.06, 11:10
      Tak szukam info w necie o koślawości, wyczytałam ,że koslawość to nóżki wygiete
      w literę o, a Oliwcia ma x i ortopeda powiedział,ze ma koslawe, juz sama nie
      wiem , zgłupiałam
      kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,54938,1396491.html
      • zeb1 Re: Koślawość a szpotawość nóżek? 24.03.06, 13:19
        Moj synek tez ma nózki wygięte w "o" i lekarz stwierdził, ze to szpotawość.
        Chodzi jak kaczka i szeroko, brzuszek ma wypchnięty do przodu. Ortopeda i
        rehabilitant zalecili cwiczenia, jak najwiecej chodzenia na boso (np. na
        napompowanym materacu),jazde na rowerku. Co do bucików, nie było zadnych
        szczególnych zalecen, oprócz sztywnej pięty. I jeszcze jedno, zalecił jak
        namniej chodzic, spacerki głównie w wózku, zeby jeszcze zbytnio nie obciążac
        nózek. Synek ma 17 miesiecy i jest to bardzo trudne. Lekarze twierdzą, ze to
        minie i dziecko "załapie" jak ma prawidłowo chodzic.
    • adriado Re: Koślawość a szpotawość nóżek? 24.03.06, 15:16
      własnie przeczytałam,że koślawość to nózki x , a szpotawość nózki w kształcie
      literki O, moje dziecko ma iksy a lekarz powiedział,że to szpotawośc, cos tu z
      tym lekarzem nie tak, musze isc do innego ortpoedy
      • aneczka0106 Re: Koślawość a szpotawość nóżek? 27.03.06, 23:15
        Polecam w 100% zmianę ortopedy. Pomylenie tych wad powinno na zawsze wykluczyć
        takiego lekarza z pracy zawodowej!!!
    • kwakwakwakwa Re: Koślawość a szpotawość nóżek? 24.03.06, 18:33
      moja coreczka też ma x chodzi w bucikach ortopedycznych ale bez specjalnego
      obcasa lekarz stwierdził że narazie to wystarczy ale ja efektów nie widze.
    • ewapowie Re: Koślawość a szpotawość nóżek? 27.03.06, 10:14
      A my już ten problem mamy za sobą, ale łatwo nie było. Właśnie dlatego że
      mieliśmy kilka sprzecznych zaleceń od ortopedów i na któreś trzeba było się
      zdecydować. Córcia miała nóżki w O na tyle duże że najpierw zrobiliśmy badania
      na metabolizm wit D i prześwietlenie, aby sprawdzić czy jakaś choroba nie jest
      podłożem tych krzywych nód. Choroby zostały wykuczone i wtedy jeden ortopeda
      zalecał: mało chodzić, tylko sztywne buty ortopedyczne i wkładki ortopedyczne.
      Drugi zalecał: chodzić jak najwięcej, szczególnie pod górę, aby nóżki mocno
      pracowały, po domu boso, po dworze w miękich szmacianych butach, dużo po piachu
      i trawie. Wybraliśmy wariant drugi i jest teraz idealnie. Życzę dobrego wyboru
      i powodzenia. Ewa
      • renagib Re: Koślawość a szpotawość nóżek? 18.04.06, 21:45
        u nas jest dokładnie tak samo. Dwie zupełnie sprzeczne diagnozy.Pierwsza:
        sztywne buty w domu i na dworze, druga: żadnych papci, buty miękkie, dużo
        chodzenia gołą stopą.
        Nasza 20mies. córka ma łydki lekko wygięte w O, natomiast bardzo krzywi do
        wewnątrz stopy. Do tej pory nie kupiliśmy jej butów ortopedycznych, ale ciągle
        mamy wątpliwości czy dobrze robimy. Czy możecie coś bliżej nam napisać o waszym
        przypadku. Może to pozwoli nam upewnić sie, że dobrze robimy nie kupując tych
        butów. Możesz napisać na adres prywatny: renagib@wp.pl Z góry dziękuję!
        • lindan Re: Koślawość a szpotawość nóżek? 19.04.06, 14:30
          U mnie jest sytuacja podobna. Synek ma skończone 15 mies. i nóżki w O do tego
          stoki lecą do środka, szczególnie lewa - bardzo nasila się krzywienie jak jest
          prowadzony za ręczke. Lekarz zalecił nam buty usztywniające kostkę, zakaz
          ganiania na boso - by chronić pięty a nóżki same się wyprostują. W czwartek
          idziemy na kontrolę. A jeszcze siadać mamy z nogami do przodu co jest prawie
          niewykonalne. Ja pewne efekty w sprawie nóżek widzę ale już sama nie wiem.Pozdr.
    • adriado Re: Koślawość a szpotawość nóżek? 28.03.06, 10:40
      dziekuje za odpowiedzi, dzisiaj mam umówiona wizyte u innego oropedy, ciekawe
      co ten powie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka