Dodaj do ulubionych

Dlaczego nie wolno sterydów na buźkę????

28.03.06, 11:12
Proszę odpowiedzcie mi, smarowałam córke dość długo specyfikiem robionym z
hydrokortizonem, lekarka mi nic nie powiedziała że nie można na buzię.
Dlaczego nie można, jakie moga być skutki, czy zrobiłam krzywdę dziecku????
Obserwuj wątek
    • anias29 Re: Dlaczego nie wolno sterydów na buźkę???? 28.03.06, 11:18
      Nie wiem, jak będzie w Twoim przypadku. W rodzinie mam dziewczynkę, której
      smarowano buzię maścią sterydową przez 2 tyg., dziecko ma do dziś ślady, a
      minęło kilka lat. Też lekarz nie uprzedził. Prawdopodobnie powinnaś teraz
      smarować specyfikiem o działaniu leczniczym-posterydowym, są takie.
      • buzka5 Re: Dlaczego nie wolno sterydów na buźkę???? 28.03.06, 11:22
        Sterydy na twarz można stosować przez 3 dni i tylko pod kontrolą lekarza.
    • 5_monika Re: Dlaczego nie wolno sterydów na buźkę???? 28.03.06, 11:22
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=503&w=38327175&a=38498339
      wogóle nie stosuj żadnych sterydów !
    • b.bujak Re: Dlaczego nie wolno sterydów na buźkę???? 28.03.06, 11:22
      zagladasz czasem na forum z Panią ekspert?
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=503
      tu jest bardzo duzo informaji o elidelu, sterydach, co tylko chcesz
    • ania2425 Re: Dlaczego nie wolno sterydów na buźkę???? 28.03.06, 11:23
      po sterydach mogą pojawić się takie bledsze plamki na twarzy, które nie będą
      się
      opalały - tak poinformowała mnie farmaceutka bo moja lekarka tez nic nie
      powiedziała jak przepisywała maść sterydową.

Nasza Majka 05.09.2005
      • renard1 Re: Dlaczego nie wolno sterydów na buźkę???? 28.03.06, 12:33
        Ci lekarze to idioci!!!!MOja też zapisała małej Elocom na policzki. To tż
        sterydy, a prosiłam zeby ich nie przepisywała!!!!Dopiero moja Ciocia pediatra
        powiedziała, z.ebym nie smarowała. Ale zmiany sie juz pojawiły- popekane
        naczyńka!!!!!!!!!Posmarowałam tylko kilka razy. Płakac się chce.
        • mama_helenki Re: Dlaczego nie wolno sterydów na buźkę???? 28.03.06, 15:04
          Ja używam Elocomu od kilku lat, bo tylko on mi pmaga (a pomaga natychmiast,
          wystarczy raz posmarować i na jakiś czas ma się spokój). Stosuję wprawdzie na
          dłonie nie na twarz (bo bardzo mnie uczula wszelka chemia, nawet mydła),
          smaruję najrzadziej jak się da, ale oczywiście mam już zmiany na skórze od
          Elocomu - w miejscach, gdzie smaruję maścią skóra jest cieńsza... a więc
          bardziej podatna na uczulenia - błędne koło!
          Uważajcie z Elocomem, pięknie goi zmiany uczuleniowe, ale to maść z dużym
          stężeniem sterydów. Tak dużym, że nie każdy lekarz chiał dawać mi receptę. Dużo
          mniejsze stężenie ma Laticort. I w żadnym wypadku nie stosujcie Elocomu przez
          kilka dni pod rząd! A u dzieci najlepiej wcale...
          • renard1 Re: Dlaczego nie wolno sterydów na buźkę???? 28.03.06, 19:26
            NO widzisz, a moja genialna pediatra dała małej na buźkę!!!!Juz widac popękane
            naczynka i boję sie, ze tak zostanie.Idiotka.
    • llilly Re: Dlaczego nie wolno sterydów na buźkę???? 28.03.06, 20:16
      Hydrokortyzon to najsłabszy steryd i najprawdopodobniej nic złego się nie
      stało, tylko już go faktycznie odstaw.Pozdrawiam.
      • miuk Re: Dlaczego nie wolno sterydów na buźkę???? 28.03.06, 20:54
        Jako dziecko miałam twarz smarowaną oxycotem. Na całej twarzy mam popękane
        naczynka (najbardziej na lewym policzku). Na szczęście mam piegi i nie rzuca
        się to zbytnio w oczy, ale całe lata miałam z tego powodu OLBRZYMIE kompleksy.
        Pod żadnym pozorem nie smaruj twarzy dziecka maścia ze sterydami, a jeśli jest
        to naprawdę nieodzowne, to bacznie obserwuj naczynka.
        • ade1 Re: Dlaczego nie wolno sterydów na buźkę???? 28.03.06, 21:32
          ja smarowalam elocom- nie ma dziecko sladu (ale tak dorywczo nie caly miesiac 2
          razy dziennie)
        • llilly Re: Dlaczego nie wolno sterydów na buźkę???? 28.03.06, 21:48
          Miuk-nie gniewaj się proszę-ale te naczynka to najprawdopodobniej dodatkowy
          problem związany z bardzo delikatną cerą-piszesz że masz piegi, a delikatna,
          blada cera skłonna do piegów bardzo często sprawia problemy naczynkowe.Ten
          Oxycort-moim zdaniem-nie ma tu nic do rzeczy.Pozdrawiam.
    • gusia210 Re: Dlaczego nie wolno sterydów na buźkę???? 28.03.06, 23:06
      Nam też pediatra dała Elocom na buźkę ale powiedziała że tylko trzy
      dni.Pozmarowałam tylko dwa razy bo potem przeczytałam o tym na forum i aż mi
      ciarki przeszły.
      • dorothyw1 Re: Dlaczego nie wolno sterydów na buźkę???? 29.03.06, 00:32
        po co aż sterydy!!! wg mnie to szkoda dziecka...........
        są delikatniejsze rzeczy tylko trzeba poszukać
        • ade1 przesadzacie 29.03.06, 08:16
          Dziewczyny skoro tylu lekarzy przepisuje te masci to cholera jasna nie probujmy
          na sile byc madrzejsze od nich. Na ulotce zawsze pisze sie o wplywie negatywnym
          bo koncerny farmaceutyczne zabezpieczaja sie w ten sposob przed jakakolwiek
          mozliwoscia oskarzenia ich. skoro na 1000 dzieci u jednego wystapilo
          zaczerwieneie to oni od razu pisza to jako efekt uboczny, ktory
          najprawdopodobniej nigdy u nikogo nie wystapi.
          • 5_monika Re: przesadzacie 29.03.06, 08:18
            no właśnie jesteśmy mądrzejsze od nich.
          • anias29 ade1 29.03.06, 14:26
            Zmiany posterydowe występują po niewłaściwym stosowaniu sterydów, np. po
            smarowaniu 2 tyg. z rzędu. Na ulotce maści sterydowej, którą stosowałam, było
            wyraźnie napisane, żeby nie stosować dłużej niż 4 dni z rzędu. A i tak
            smarowałam jeszcze ostrożniej: odrobinę sterydów mieszałam ze zwykłą maścią i
            to dopiero nakładałam na skórę dziecka - nie dłużej niż 4 dni.
    • jagodka231 Re: Dlaczego nie wolno sterydów na buźkę???? 29.03.06, 11:14
      Narazie buzia, szyjka i wogóle cała główka mojej córeczki pokryta jest
      czerwonymi plamami i ranami. Trafiłam do lekarki z Redłowa- skierowała mnie do
      poradni gdzie maja Jagodzie zrobic testy- zobaczymy co z tego wyjdzie. Jak
      dotąd widziało ją chyba z 6 lekarzy- juz straciłam rachubę. Jak wkońcu jakis
      lekarz nam pomoze i zejdzie stan zapalny z buźki to bedzie widac czy ta 2
      tygodniowa terapia sterydami zostawiła jakies trwałe ślady. Narazie pozostaje
      nam mieć nadzieje że nic złego sie nie stało. I jeszcze apropo przepisywania
      sterydów- lekarz powinien szukać przyczyny a nie ograniczać sie do leczenia
      skutków.
    • brumming Re: Dlaczego nie wolno sterydów na buźkę???? 29.03.06, 12:53
      Lekarze przepisują sterydy, ponieważ to najłatwiejsza, najszybsza i najtańsza
      droga do pozbycia sie rozmaitych wykwitów. Myślę, że może mają oni nadzieję, że
      to jakieś przejściowe objawy nietolerancji i po zaleczeniu stanu zapalnego
      skóry wyciszą się. Najczęściej spotykam się z podawaniem Cutivate w kremie,
      rzadziej jest to elocom, który jest naprawdę silnym sterydem.
      W zasadzie kilkudniowa terapia maścią z Hydrocortisonem, nie powinna poczynić
      wielu szkód, jadnak problem stanowi fakt, że zmiany mają charakter nawrotowy i
      często trzeba leczyć przewlekle, wtedy obciążenie skutkami ubocznymi jest już
      znaczące...
      Leczę się na AZS od 30 lat smile a od dwóch lat staram się pomóc mojemu synkowi,
      który również cierpi na Atopowe Zapalenie Skóry. Przerabialam problem seterydów
      w tę i spowrotem z milion razy.
      Zachęcam do zapoznania się z tym:
      www.atopowe-zapalenie.pl/atopedia/Europejska_klasyfikacja_kortykosteryd%C3%B3w
      oraz z tym:
      www.atopowe-zapalenie.pl/atopedia/Kortykosterydy#Zasada_1.2F1.2C_1.2F2.2C_1.2F3
      oraz żądanie od lekarza informacji na temat składu leku, dokładny opis czasu i
      sposobu stosowania, a także wyjaśnienie, co będziemy robić, jesli zmiany będą
      nawracały??

• anias29 Re: Dlaczego nie wolno sterydów na buźkę???? 29.03.06, 14:22
        U mojego synka zmiany atopowe przestały wracać przy codziennym stosowaniu kremu
        Atoderm PP - polecam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka