Dodaj do ulubionych

tetrologia fallota

23.04.06, 19:18
Dzis dowiedzialem sie ze siostra ktora przebywa w USA i jest w ciąży w 4
miesiącu i dziecko ma wadę serca zwana tetrologia fallota, chce wrócić do
polski. I tu mam pytanie gdzie u nas wykonują takie operacje i na ile są
skuteczne i czy są refundowane przez FOZ. ogólnie interesuje mnie wasza opinia
czy lepiej zrobić to u nas czy w USA. może ktoś ma już takie doświadczenie,
sorki ale bardzo sie martwię.
Obserwuj wątek
    • elzbieta01 Re: tetrologia fallota 21.06.06, 12:19
      Mój syn ma już 12 lat i też ma tetralogję Fallota zartezją zastawki tętnicy
      płucnej od samego początku jest pod opieką CZMP w Łodzi jest już po 3
      operacjach operacje zawsze przeprowadzał Jacek Mol do którego mam ogromne
      zaufanie i wdzięcznośc
      • jasama3 Re: tetrologia fallota 21.06.06, 12:52
        tetralogia fallota ma dość dobre rokowania moja córka miała operacje w kwietniu
        br.w łodzi (prof. moll) jest juz po kontroli i wszystko super sie udało z tego
        co wiem to korekcje ToF wykonuje sie także w krakowie (prof. Malec)
        powodzenia
    • gwiazdeczka69 Re: tetrologia fallota 26.06.06, 23:00
      czesc ja jestem juz przed trzecim etapem mam 20 lat i pierwszy zabieg mialam w
      stanach zjednoczonych w wieku 3 nastepny juz w zabrzu .wydaje mi sie ze poziomem
      polska nie odbiega od innych krajow ja mam miare pozytywne wspomnienia i tu tam
      • aneska12 Re: tetrologia fallota 27.06.06, 10:34
        Witam gwiazdeczko. Na czym polegać będzie Twój trzeci etap na który czkasz.
        Napisz jeśli możesz, nam rodzicom tez się z pewnością to przyda. Pozdrawiam Cię
        serdecznie
        • gwiazdeczka69 Re: tetrologia fallota 27.06.06, 16:05
          przez dluzszy czas lekarze mowili ze nie da sie nic zrobic mialam tylko
          cewnikowania z balonikiem(porzezenie tetnic) i raz zamykaniem Amplatzerem
          przetoki(tez za pomoca cewnika) a teraz po 10 latach od tamtej operacj(ktora
          mialam w wieku 10 l w zabrzu czyli przelozenie wielkich naczyn )to ten zabieg
          tez bedzie przelozeniem naczyc(fontana)2 etapem ale chyba rozbitym na 2 operacje
          • kasiek999 Re: tetrologia fallota 27.06.06, 17:58
            Witam , mój synek ma w tej chwili niecałe 3 miesiace i rowniez TOf. Ma Byc
            operowany w Warszawie-Miedzylesiu w CZD. Jezeli chodzi o inne osrodki to wiem
            ze TOF operuja jeszcze w Łodzi i Krakowie. Jezeli chodzi o sama opracje to
            jeszcze nie mam informacji co bedzie robione, w tej chwii jestesmy po wstepnej
            diagnostyce _ echo i mamy czekac, operowac chca miedzy 3 a 6 mc zycia maluszka.
            Moze ktos napisze cos o kardiochirurgii i kardiologiiw CZD
            • aneska12 Re: tetrologia fallota 27.06.06, 22:46
              Witam Kasiu
              Moja córka była operowana w CZD w Miedzylesiu przez docenta Maruszewskiego.
              Opieka po operacyjna tez super. Jeśli chcesz podać podaję Ci moje gg 6776904.
    • wiola2006 Re: tetrologia fallota 30.06.06, 23:07
      Witam

moi rodzice mieli podobny dylemat - urodziłam się w Bułgarii i nie wiedzieli,
      gdzie powinnam byc operowana. W końcu zdecydowali się na Polskę. Długo leżałam
      w szpitalu w Poznaniu - jednak tam ze względu na brak finansowego wsparcia
      (czyt łapówy) nie chcieli nic robić. W końcu moja mama wypisała mnie na własną
      odpowiedzialność i pojechałysmy do Warszawy - Międzylesia do CZD. Miałam tylko
      jedną operację w wieku 2,5 lat. Wiem, że operował mnie dr Cybulski - jeden z
      najlepszych specjalistów, który teraz jest już na emeryturze.

jejciuś, ja teraz czytam, że wszyscy z tatralogią Fallota mieli kilkuetapowe
      operacje i dopiero teraz zdałam sobie sprawę jaki miałam fuks, że trafiłam na
      tak dobrych lekarzy, którym do dzisiaj jestem wdzięczna.
      • paso Re: tetrologia fallota 02.07.06, 08:57
        Dziś lekarze nie są gorsi od poprzedników. Wbrew pozorom te kilkuetapowe
        operacje świadczą o postępie medycyny. Maluchy , które są operowane w pierwszym
        etapie zaraz po porodzie jeszcze 10 lat temu nie doczekałyby do takiej
        operacji. Serce niemowlęcia jest wielkości orzecha włoskiego i jest "trochę"
        mniejsze niż 2,5 latka. To chyba podstawowy powód skomplikowania zabiegu.
        Najmniejszy cewnik jest średnicy całej tętnicy dzieciątka a tętnice płucne mają
        po 3-4 milimetry. Dla mnie współczesna kardiochirurgia przeprowadza zabiegi,
        które trudno sobie nawet wyobrazić. Po prostu dziś ratuje się dużo trudniejsze
        przypadki niż kiedyś. Stąd te etapy. Nie zmienia to oczywiście faktu , że
        chwała należy się dr Cybulskiemu za jego dokonania, w tym ,że tak skutecznie
        zoperował i naprawił twoje serce. Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia na przyszłość.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka