magda150 30.04.06, 09:51 Witam chciałabym się dowiedzieć co to są napady anoksemiczne i jak wyglądają? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edytek1909 Re: Napady anoksemiczne 30.04.06, 09:54 Przewlekłe niedotlenienie prowadzi do powstania palców pałeczkowatych (opuszki palców są zaokrąglone) o wypukłych paznokciach. U małych dzieci (najczęściej kilkumiesięcznych) pojawiają się tzw. napady anoksemiczne. Taki napad może pojawić się w różnych okolicznościach jak wysiłek, karmienie czy płacz, ale czasem także rano, po dobrze przespanej nocy. Dziecko oddycha bardzo szybko, robi się coraz bardziej sine, niespokojne, głośno krzyczy, może dojść nawet do zaburzeń świadomości i drgawek. Ataki zdarzają się nieco częściej, gdy dziecko jest trochę niedopojone lub odwodnione, dlatego należy zwrócić baczną uwagę na właściwe pojenie dziecka, zwłaszcza w gorące dni lub gdy dziecko jest chore, wymiotuje lub ma biegunkę. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiek999 Re: Napady anoksemiczne 27.06.06, 21:41 Jka ni elekarze poinformowal, nie sposób tego przeoczyc, szcególnie widac to po ustach jak sie robia sino-fioletowe. Odpowiedz Link Zgłoś
buleczka3 Re: Napady anoksemiczne 28.06.06, 08:00 Wiktoria zaczela miec napady anoksemiczne w piatym miesiacu zycia , tego nie da sie nie zuwazyc czy przeoczyc. Moja mala robila sie bardzo blada, pojawial sie krzyk, piskliwy, tak jakby nie glosik mojejego dziecka, niepokoj. Trwalo to doslownie od kilku do kilkunastu sekund. Napady sa wskazaniem do przeprowadzenia operacji, moja mala miala przyspieszony termin w zwiazku z napadami, ktore zaczely sie pojawiac . Jeden z napadow pojawil sie u Wiki juz na oddziale, dostala wtedy dozylnie leki uspakajajace. W domu mialam kupiony w aptece tlen w butelce z maseczka. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiek999 Re: Napady anoksemiczne 28.06.06, 14:26 Bukleczek , jak mozna kupic taki teln, mogłabym prosic o rade...Chcialabym sie na wszelki wypadek zabezpieczyc Odpowiedz Link Zgłoś
buleczka3 Re: Napady anoksemiczne 28.06.06, 18:47 Tlen w butelce mozna kupic w aptece, raczej nie jest drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
gwiazdeczka69 Re: Napady anoksemiczne 03.07.06, 14:23 mam pytanie czy napady anoksemiczne zdarzaja sie w wieku dorosłym lub młodzienczym? mam juz 20 lat a czasmi wlasnie mam takie napady ale one podobnie wygladaja co padaczka czyli bardzo sie trzese mam zaburzenia swiadomosci i bardzo duze cisnienie krwi(z powodu wlasnie wczesniejszego spadku cisnienia i organizm samodzielnie chce ta roznice wyrownac) słuszalam jeszcze ze po operacji typu fontanna mozliwe sa powiklania wlasnie w postaci takich atakow Odpowiedz Link Zgłoś