Dodaj do ulubionych

napady afektywnego bezdechu

12.06.06, 14:57
co to za choroba?czy to wogóle choroba?
Obserwuj wątek
    • mirella67 Re: napady afektywnego bezdechu 13.06.06, 16:10
      tak to choroba dziecięca, napady podobne do padaczkowych, mija wraz z wiekiem.
      Niektórzy w trakcie napadu wdmuchuja powietrze zemdlonemu dziecku do buzi i
      ponoć przechodzi. Niegroźne
      • agusiakosmala Re: napady afektywnego bezdechu 13.06.06, 22:06
        a leczy się ją jakoś?my mamy skierowanie do szpitala i martwie sięsad
        synek najczęściej tak reaguje gdy uderzy się zbyt mocno i mocno płacze,ostatnio
        nawet (dwa razy)zaniósł się i nawet tak jakby stracił przytomność
        • mirella67 Re: napady afektywnego bezdechu 14.06.06, 09:56
          no właśnie te utraty przytomności często występują i dlatego często myli się tę
          chorobę z epilepsją. Nie martw się, niech przebadają małego i postawią dobrą
          diagnozę. Chyba się tego nie leczy, bo to sa raczej takie zaburzenia
          emocjonalne. Przeczytaj tu: www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,310%
          5Baddsig
          • mirella67 Re: napady afektywnego bezdechu 14.06.06, 09:58
            Coś chyba źle mi się ten link wkleił:
            Więc oto treść:
            DEFINICJA
            Napad afektywnego bezdechu, inaczej zanoszenie się, to zaburzenie zachowania
            nie będące wynikiem choroby, często stosowane przez dziecko jako próba kontroli
            otoczenia i opiekunów. Najczęściej występuje u dziecka w okresie przekory (2-4
            lat), ale może wystąpić nawet w 1 roku życia.
            OBJAWY I PRZEBIEG
            Napad ma przebieg dramatyczny. Dziecko w czasie płaczu, najczęściej wywołanym
            zakazem, przestrachem lub bólem, nagle przestaje oddychać, dochodzi do
            zesztywnienia lub zwiotczenia ciała, dziecko blednie, ma sine wargi. Zwykle nie
            powoduje to żadnych dalszych następstw, ale w wyjątkowych przypadkach napad
            afektywnego bezdechu może doprowadzić do utraty świadomości lub drgawek. Nie
            zwiększa to jednak ryzyka późniejszego wystąpienia u dziecka zaburzeń
            drgawkowych (padaczkowych).
            WEZWIJ LEKARZA, GDY...
            Każdy epizod bezdechu wymaga konsultacji lekarskiej w celu wyjaśnienia
            wątpliwości oraz możliwości zróżnicowania napadu z chorobami neurologicznymi
            (padaczka, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych).
            LECZENIE DOMOWE
            Zasadniczo napady afektywnego bezdechu (o ile są wcześniej potwierdzone i
            wiemy, że nie jest to napad drgawek lub prawdziwy bezdech, tylko zaburzenie
            emocjonalne...) należy ignorować, a w czasie gdy dziecko je demonstruje należy
            wyjść z pokoju. Dziecko oczekuje reakcji na swoje zachowanie tak więc (podobnie
            jak w napadzie histerii) brak reakcji powinien spowodować, że zachowanie to
            wkrótce zniknie. W razie wątpliwości lub zagrożenia powikłaniami bezdechu
            należy zmienić pozycję ciała lub spryskać twarz dziecka zimną wodą. W przypadku
            dłuższego utrzymywania się bezdechu dmuchnąć w usta dziecka lub nawet
            zastosować oddychanie metodą usta-usta.
            • agusiakosmala Re: napady afektywnego bezdechu 14.06.06, 12:21
              dzięki wielki troszeczke się uspokoiłam,i wiem co mam wreszcie robić gdy ma
              takie napady(jedynie mówiłam głośniej do niego a pierwszym razem nawet
              potrząsnęłam nim bo nie wiedziałam co robićsad)ze strachu..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka