Dodaj do ulubionych

prosze doradzcie!!!!!!!!!! pomóżcie- płuca

20.06.06, 12:46
Witam, przed chwilką przeczytałam watek o bezobjawowym zapaleniu płuc i ...
po kolei: moje dziecko ma ciągle kaszel aż czasem się prawie dusi - alergie
małe napewno nie powoduja takiego kaszlu( była badana), pasożyty robione
wielokrotnie - negatywne, badanie krwi wraz z rozmazem ok ale w
prześwietleniu płuc wyszedł taki wynik: drobnoplamiaste zagęszczenie miąższu
przy koniuszku serca może odpowiadać ognisku ograniczonego nacieku
zapalnego!!!! byłam dzis u lekarki i odsłuchowo ok dostałam antybiotyk na 10
dni bo lekarka nie wie co to może być "no jakiś stan zapalny jest ale
odsłuchowo nic nie słyszę - niech weźmie antybiotyk to zobaczymy". I wchodzę
na forum po poradę a tu wątek o tym bezobjawowym zapaleniu płuc - jestem w
szoku i nie wiem czy to mogłoby być to prosze o poradę bo nie wiem co robić
czy iśc jeszcze prywatnie ?????? strasznie sie denerwuję
Obserwuj wątek
    • jedynataka1 Re: prosze doradzcie!!!!!!!!!! pomóżcie- płuca 20.06.06, 12:53
      i to biegiem albo do innego pediatry albo do pulmonologa- niech obejrzy
      porządnie to prześwietlenie i osłucha płuca- co to wogóle za tekst - jakiś
      stan zapalny- ludzie.... uszy do góry , bedzie dobrze ale ja bym się jeszcze
      gdzieś pofatygowała skonfrontować tą fantastyczną diagnozę A
    • lhotse71 Re: prosze doradzcie!!!!!!!!!! pomóżcie- płuca 20.06.06, 13:01
      witaj!!! ten wątek o bezobjawowym zapaleniu płuc jest mój wink Rozumiem, że
      córeczka dostała antybiotyk, moja Augmentin na 7 dni i kontrola. Moja córeczka
      ma 1 rok i 10 miesięcy. Myślę, że antybiotyk skutecznie upora się z zapaleniem
      i wszystko będzie ok. Nie denerwuj się - nawet jeśli to zapalenie płuc to
      córeczka jest już leczona. Antybiotyki podawane w takich wypadkach mają bardzo
      szerokie działanie, więc myślę, że wszystko będzie ok. Zrobiłaś wszystko jak
      należy - podobno obecnie takie zapalenia płuc są bardzo częste. Głowa do góry -
      najważniejsze, że jest przyczyna kaszlu - te ogniska zapalne w płucach - to już
      coś. Najgorsza jest ta niepewność i stwierdzenie lekarza: "ja tu nic nie
      słyszę" - no mnie TAKA postawa przeraża, nie mogę czekać, aż ten wreszcie coś
      usłyszy - dlatego plusem jest to, że masz w ręku badanie rtg - i jego opis.
      Zobaczysz jeszcze się nasze dziewczyny spotkają na plaży przy budowie zamków z
      piasku smile))))
      • kesi78 Re: prosze doradzcie!!!!!!!!!! pomóżcie- płuca 20.06.06, 13:06
        Dziekuję Wam bardzo!!!! mnie tez to wszystko przeraża ale mam nadzieję że w
        końcu wszystko będzie ok pozdrawiam Was bardzo mocno
        • arbik Re: prosze doradzcie!!!!!!!!!! pomóżcie- płuca 20.06.06, 16:01
          Hej, moj synek czesto mial bezobiawowe zapalenie płuc. U nas odpowiedzialna
          była mukoplazma ktora sobie siedzi w srodku i podobno jak ma sprzyjajace
          warunki to sie daje we znaki. Badanie jest proste wystarczy pobrac krew i
          zrobic w tym kierunku badanie. Niestety wynik nie jest od regi poniewaz
          mykoplazme sie choduje kilka dni. Wazne jest to ze tego typu zapalnenie pluc
          leczy antybiotyk clacid tylko on działa na myko. Lekarzowi bardzo trudno było
          postawic diagnoze osłuchowo bylo ok, maly nie miał goraczki był tylko osłabiony
          i pokasływał, na rtg wyszły nieznaczne zmiany zapalne a badanie krwi to
          potwierdziło. Wazne jest takze to ze ten rodzj zapalenia leczy sie długo mimo
          iz po kilku dniach jest ok to leczenie antybiotykami trwa ok 3 tygodni.
          pozdrawiam
          • kesi78 Re: prosze doradzcie!!!!!!!!!! pomóżcie- płuca 20.06.06, 21:28
            Moja córcia ma wszystkie opisane przez Was objawy, dostałyśmy właśnie Klacid
            tyle że lekarka nie poinformowała mnie że to atopowe zapalenie płuc jedynie że
            są stany zapalneuncertain no ale cóż teraz to mam pewnośc Jeszcze raz Bardzo dziękuję
            i mam jeszcze pytanie czy mogę normalnie z małą wychodzić czy lepiej pozostać w
            domu - jestem jednak mimo wszystko trochę przerażona tym wszystkim Pozdrawiam
            • minkapinka Re: prosze doradzcie!!!!!!!!!! pomóżcie- płuca 21.06.06, 11:48
              Nie martw się na zapas, podaj antybiotyk, a po skonczonym leczeniu zrób
              KONIECZNIE rtg.
              Moja córka miała ostatnio nawracające zapalenie płuc przez 5 miesiecy, po
              kazdym leczeniu osłuchowo bylo OK, ale po kilku dniach zapalenie płuc wracało,
              dlatego namawiam do zrobienia zdjęcia po leczeniu.
    • mama262 ja bym poszła do.... 22.06.06, 12:43
      moze powinnas zabrac dziecko do pulmonologa jest on specjalista od chorób
      płuc...
      • luna333 Re: ja bym poszła do.... 22.06.06, 12:50
        RTG płuc i po sprawie- poproś o skierowanie, mój synek zaraził się właśnie od dziecka które miało bezosłuchowe zap. płuc i dopiero RTG wykazało że to płuca.
    • madzia116 Re: prosze doradzcie!!!!!!!!!! pomóżcie- płuca 22.06.06, 13:22
      u nas też osłuchowo nic nie było słychać, faszerował go lekarz przez prawie dwa
      miesiące na różne inne choroby,dopiero zdjęcie wykazało, no i masz prawie dwa
      tygodnie jesteśmy w szpitalu, a gdyby to zdjęcie zrobiono wcześniej może
      mielibyśmy o wiele mniej stresów i ja i mały, wiem jedno lekarza zmieniam.
      • kesi78 Re: prosze doradzcie!!!!!!!!!! pomóżcie- płuca 22.06.06, 16:15
        Właśnie na rtg wyszedł stan zapalny, teraz mała dostaje antybiotyki i
        zobaczymy - a lekarza tez chyba zmienię. Dziękuję za wszelkie opinie i
        podtrzymanie na duchu pozdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka