Dodaj do ulubionych

Co u was ? czy już wszyscy na wakacjach ? ;)

28.06.06, 23:44
U nas nowość - Maciek zaczął wreszcie sam się obracać w tę i z powrotem,
obraca się na brzuch i próbuje podciągnąć nogi pod pupę. Przetacza się prawie
po całym łóżku w ten sposób, a ja estem pod wrażeniem, bo ma 2 lata i parę
miesięcy i na pewne rzeczy czas najwyższy, a ja myślałam, że to nigdy nie
nastąpi smile)))
Tak więc teraz nie mogę już zostawiać go samego na łóżku, raz ledwo zdązyłam,
bo nogi już wisiały nad podłogą tylko jeszcze tułów jakoś go trzymał wink
Za to przestał mówić 'mama', qrcze, czy zawsze musi być coś za coś ? ;/

a co u Was ? odezwijcie się smile
Obserwuj wątek
    • gabrynio Re: Co u was ? czy już wszyscy na wakacjach ? ;) 29.06.06, 14:32
      Nie jestesmy na wakacjach, a mało tego musielismy zrezygnować z wyjazdu na
      turnussad(
      Ale próbujemy załatwić małemu hipoterapię na miejscu, czy wy korzystaliście z
      tej terapii w Warszawie?? czy tylko na turnusach rehabilitacyjnych,Iza a może
      możesz nam coś doradzić w tym temacie
      Gratulujemy Maciusiowi, Gabryś właśnie wczoraj przewrócił się na brzuch i po
      raz pierwszy sam wrócił na plecy ale robi to tylko przez prawą strone albo aż
      przez prawą stronę
      Iza mam propozycję może miałabyś ochote sie spotkać w jakiś dzień na jakimś
      spacerze my jesteśmy troszkę zawaleni ćwiczeniami ale na przyjemności zawsze
      znajdziemy czas

I na koniec do Joasi Cały czas klepie ten autyzm, zaczeliśmy chodzić na masaże
      na tzw przepływy, są już jakieś maleńkie zmiany ale narazie nic szczególnego
      terapeuta pracuje z różnymi dziećmi i ma kilkoro z autyzmem powiedział mi tylko
      ze bardzo dużo dzieci zostało pokrzywdzonych opinią wystawioną w wielu
      wypadkach na wyrost natomiast to o czym pisałas wcale nie jest prognozą autyzmu.
      Natomiast wczoraj byliśmy u pani psycholog w szpitalu w którym urodził się
      Gabryś, oceniła go rewelacyjnie jak na jego możliwości oczywiście, też ją
      pytałam o autyzm potwierdzila mi również że Gabryś nie ma żadnych przesłanek do
      tego
      Ale ważne rzeczy odnośnie tematu
      uregularnienie dnia wprowadza sie u dzieci nadpobudliwych jakoś nie kojarzę
      zebyś pisała coś takiego o Ali
      I taka pierwsza ważna przesłanka którą powinni zauważyc wszyscy rodzice dziecko
      austyczne nie chce kontaktu z nikim, łącznie z nami z rodzicami , jest to
      dziecko zamknięte w sobie, nie lubiące dotyku, pieszczot przutulania.
      Gabryś uwielbia to wszystko i wiem ze tylko czeka kiedy będziemy się z
      nim "miziać" dlatego ja temat autyzmu zamykam jeśli chodzi o nas
      Wierze ze Ala też lubi wszelkie czułosci z waszej strony i to powinno być dla
      was najważniejsze

Pozdrawiamy
      • iza_luiza Re: Co u was ? czy już wszyscy na wakacjach ? ;) 29.06.06, 19:51
        Bardzo chętnie się spotkamy na jakiś spacerek smile
        Najchętniej w weekend, bo w tygodniu też mamy zamęt, tym bardziej, że od
        poniedziałku zaczynamy turnus w CZD dwutygodniowy, więc będziemy mieli co robić.

Nic nie wiem o hipo w Wawie, my dotąd mieliśmy tylko na turnusach. Słyszałam
        coś o Konstancinie, ale naprawdę nie wiem.

Super, że Gabryś się przewraca, Maciek długo nie był tym zainteresowany chociaż
        niby umiał, tym bardziej się cieszę smile Ale na początku też tylko przez jeden
        bok się obracał.

A co do autyzmu to tak jak pisałam, na początku podejrzewałam Maćka o autyzm,
        bo jak był malutki to nie lubił przytulania i całowania, nawet głaskania. Ale
        to był podobno efekt nadwrażliwości dotykowej, po SI ta nadwrażliwość
        praktycznie ustąpiła, i teraz Maciek uwielbia pieszczoty smile
        Asiu, może Ala też ma taką nadwrażliwość ?
        • gabrynio Re: Co u was ? czy już wszyscy na wakacjach ? ;) 29.06.06, 21:48
          A co to za turnus???
          Czy Maciuś lubił hipo i czy coś mu dało, czytałam że wzmacnia napięcie i daje
          stabilizację czego brakuje Gabrysiowi
          Co do przewracania to mam nadzieję że to nie jest chwilowe zauroczenie choć
          sama dobrze wiesz jak to jest z naszymi dziećmi ale cieszę się z tego co jest
          co do spaceru to może przyszły weekend bo w ten mój mąż pracuje a wolną chwilę
          chcialabym wykorzystać na znalezienie okularków dla minia bo nigdzie nie możemy
          dostać takich oprawek jakie chcielibyśmy mu zrobić, my mieszkamy na gocławiu
          wiec warto pomyslec o jakimś miejscu po środku choć dostosujemy się
          i jeszcze jedno czy Macius zgrzyta zebami i ssie palec czasami wydaje mi się że
          Gabryś robi to w duzej mierze po to aby przyciągnąć naszą uwagę do siebie
          • iza_luiza Re: Co u was ? czy już wszyscy na wakacjach ? ;) 30.06.06, 00:10
            Maciek miał ostatnio taką fazę na zgrzytanie zębami, że już szalg mnie
            trafiał uncertain Ale jakoś po tej historii z zębami i jadłowstrętem mu przeszło,
            teraz nie zgrzyta tylko czasem sobie parsknie smile))
            Hipo bardzo lubił, do tej pory jak udaje konia to prawie każde jedzenie
            wchodzi smile Rzeczywiście hipo stabilizuje postawę siedzącą, chociaż podobno
            dzieci, które dobrze nie siedzą nie powinny jeźdźić w tej pozycji, bo utrwalają
            nieprawidłowy schemat siedzenia, np. Maciek siedzi częściej na kości ogonowej
            niż na tyłku. Ale fakt, że trzymanie głowy bardzo mu się poprawiło po
            hipoterapii. Po pierwszym turnusie ze stabilizacją głowy nastąpiła wyraźna
            poprawa, teraz już jest prawie dobrze.

A turnus mamy w CZD na oddziale rehabilitacji neurologicznej, jeździmy
            codziennie na ćwiczenia i mam nadzieję, terapię ręki. Jeśli nie byliście a
            chcecie się zapisać, musicie zdobyć skierowanie na konsultację do poradni
            rehabilitacji neurologicznej w CZD (dokładnie tak), ze wskazaniem na
            rehabilitację, tam się zapisujecie do neurologa (czeka się, więc warto już
            zadzwonić), a ona was kieruje na turnus (czeka się nawet 3-4 miesiące, chociaż
            zależy do kogo uncertain//)

Przyszły weekend powinien być ok smile))
      • iwpal Re: Co u was ? czy już wszyscy na wakacjach ? ;) 29.06.06, 21:22
        >gabrynio napisała:
        > austyczne nie chce kontaktu z nikim, łącznie z nami z rodzicami , jest to
        > dziecko zamknięte w sobie, nie lubiące dotyku, pieszczot przutulania.
        > Gabryś uwielbia to wszystko i wiem ze tylko czeka kiedy będziemy się z
        > nim "miziać" dlatego ja temat autyzmu zamykam jeśli chodzi o nas<
        Gabrynio, cieszę sie,ze autyzm Was nie dotyczy, ale to, co napisałaś powyżej
        nie do końca jest prawdą - to jeden ze stereotypów o autyzmie
        polecam lekturę artykułów na stronie
        www.dzieci.bci.pl/strony/autism/ a szczególnie rzecz o diagnozie, czyli
        mity i stereotypy
        www.dzieci.bci.pl/strony/autism/diagnoza.htm
        • gabrynio Re:czy już wszyscy na wakacjach ? ;) do iwpal 30.06.06, 17:50
          Wiem że jest mase stereotypów na temat autyzmu, i dzięki za strony które
          podałaś z chęcią je przejrze
          natomiast mi chodzi tylko o to że każdy psycholog który wydaje opinię na temat
          danego dziecka i możliwości rozwoju danego schorzenia u niego powinien dobrze
          poznać to dziecko i jakiś czas je obserwować ponieważ takie diagnozy są bardzo
          krzywdzące dla dzieci i czesto niestety wydane zbyt pochopnie, szczególnie
          jeśli chodzi o dzieci słabowidzące choć kazde dziecko jest w tym przypadku
          wyjątkowe
          • joanna273 Re:czy już wszyscy na wakacjach ? ;) 30.06.06, 18:48
            I tu masz 100% racji.Żeby wydac taka opinie trzeba dziecko troche lepiej poznac i poobserwować troche dłużej niż pare 20minutowych wizyt ale wiecie jak to jest człowiek sie przejmuje jak słyszy cos takiego dopiero jak to wszystko przenalizuje to wszystko widac a innym świetle.Ja tez napewno przejżę te stronki i bardzo dziękuje za odpowiedź.
          • iwpal Re:czy już wszyscy na wakacjach ? ;) do iwpal 30.06.06, 18:50
            W sumie diagnoza "autyzm" daje sporo możliwosci terapii i lepiej postawić ją
            troche na wyrost, wziąć sie ostro do pracy, a potem weryfikować w toku
            dorastania dziecka.
            Czesto zbyt długo "bujamy sie" w diagnozie i dziecko nie otzrymuje właściwej
            terapii.
            CO do dzieci słabowidzących - masz całkowitą rację; w ogóle diagnoza dziecka z
            niepełnosprawnoscia złożoną jest trudna
            • gabrynio Re:czy już wszyscy na wakacjach ? ;) do iwpal 03.07.06, 17:56
              I tu nie mogę się z Toba zgodzić, bo my rodzice też mamy uczucia i taka opinia
              troche na wyrost krzywdzi nie tylko dziecko ale i nas.My mielismy już raz taką
              sytuacje tomografia wykazała że to tylko cześciowy zanik ciała modzelowatego a
              po czterech miesiącach rezonans wykazał że to całkowity zanik ciała
              modzelowatego i wiem co wtedy czułam ile pierwsza diagnoza dała mi nadzieji a
              ile bólu i żalu kolejna. I nie chciałabym się znaleźć w odwrotnej sytuacji
              ponieważ każda taka diagnoza podcina nam skrzydła a do pracy z naszymi dziećmi
              potrzebujemy wielkich skrzydeł
              A co do ostrego wzięcia sie do pracy to odkąd Gabryś skończył miesiąc nie
              robimy nic innego. Cały czas szukamy co jeszcze możemy zrobic żeby mu pomóc.
              Myślę że kazdy z rodziców który gości tu na forum bardzo ciężko pracuje ze
              swoim dzieckiem.

Pozdrawiam
              Justyna M.
      • joanna273 Re: Co u was ? czy już wszyscy na wakacjach ? ;) 30.06.06, 15:12
        Witam ponownie.
        Dzięki bardzo za pamięć i za ważne informacje a propo autyzmu.
        Ja też cały czas myślę o tym co mi powiedział ten psycholog i coraz bardziej widzę że Ali daleko do dziecka autystycznego.Ona coraz bardziej zaczyna sie skupiac na tym jak sie do niej mówi,lubi jak jej sie śpiewa piosenki,lubi sie przytulać,lubi jak sie ją głaszcze po włoskach.Ma nawet swoja ulubiona zabawe typu "idzie rak nieborak".
        A u nas też Alunia ostatnio bardzo chętnie leży na brzuchu i bardzo fajnie podpiera się na przedramionach,bardzo się z tego powodu cieszymy bo to znowu nastepny krok do przodu.
        Rzeczywiście nie pisałam nigdy nic o tym żeby Ala była dzieckiem nadpobudliwym bo nie jest a z tym planem dnia to bez zmian - do południa spoko a potem szał ciał.
        Na dzisiejszej rehabilitacji rehabilitant nam powiedział że Ala już bardzo ładnie stabilnie siedzi tylko jeszcze musi sie nauczyć sama siadac ale na to tez przyjdzie pora a juz coraz bardziej sie podnosi do siadu
    • mamaboryska Re: Co u was ? czy już wszyscy na wakacjach ? ;) 30.06.06, 14:08
      Witam wszystkich gorąco:. Mam pytanie, które dotyczy sposobu rehabilitacji
      dzieci z WNM. A mianowicie, czy padaczka wyklucza metodę Vojty? Od 4 tyg
      rehabilituję Boryska (14 tyg) tą metodą. Niedawno ujawiła się epilepsja i
      neurolog zasugerowała zmianę Vojty na Bobath. Ja widząc, że po niespełna 4 tyg
      rehabilitacji są u mojego dziecka postępy w rozwoju (np zaczął jako tako leżeć
      na brzuchu, co do tej pory graniczyło z cudem i było w zasadzie jednym wielkim
      płaczem), obawiam sie czy metoda Bobath nie spowoduje zahamowania postępu. Moja
      terapeutka od Vojty twierdzi, że padaczka nie jest przeciwskazaniem. I teraz nie
      wiem, czy zmieniać metodę czy nie...Jeżeli macie z tym tematem jakieś
      doświadczenia, to bardzo proszę o radę. Pozdrawiam kasia.
      • iza_luiza Re: Co u was ? czy już wszyscy na wakacjach ? ;) 01.07.06, 23:32
        Mamo Boryska, nie wiem niestety jak się ma padaczka do Vojty. Maciek miał Vojtę
        krótko, parę miesięcy w pierwszym roku, ale nigdy nie "czułam" tej metody,
        miałam wrażenie, że nam przynosi więcej szkody niż pożytku, i z niej
        zrezygnowaliśmy.
        Jest to niewątpliwie metoda bolesna, dziecko się napina żeby się uwolnić, nie
        wiem czy nie ma to jakiegoś wpływu na wywoływanie napadów, ale warto popytać
        specjalistów.

I gratuluję dzieciaczkom postępów ! leżenie na brzuszku to już coś smile))
        my dotąd mamy z tym problemy uncertain
    • 01dora witajcie !!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.07.06, 21:32
      wreszcie was znalazłam, dawno napisałam list na stare forum i dziwiłam się że
      już nikt mi nie odpisuje i wogóle nikt nie pisze od dłuższego czasu, ale teraz
      wiem gdzie jesteście !
      mie będę tutaj pisać tego samego co w tamtym liście, proszę tylko przeczytajcie
      go !
      Pani Izo wysłałam pani list na poczte, o moim spostrzezeniu, [może to jest
      jakaś wspulna cecha tych dzieci] !
      Serdecznie wszystkich pozdrawiam !!!!!

dziękuje za odpisanie !

Dorota
      • iza_luiza Re: witajcie !!!!!!!!!!!!!!!!!! 07.07.06, 20:32
        Dorota, nie dostałam twojego maila, możesz mi go wysłać raz jeszcze ?
        • gabrynio Re: witajcie !!!!!!!!!!!!!!!!!! 07.07.06, 22:39
          Iza zajrzyj na priv
        • 01dora Re: witajcie ! 07.07.06, 22:52
          tak, już wysłałam, może sięudało !
          POZDRAWIAM .
          • gabrynio Re: witajcie ! do Iza 09.07.06, 21:45
            Iza
            nie dostałam tych namiarów, jakbys mogła póścic mi je na maila
            Dzięki i pozdrawiamy
            • iza_luiza Re: witajcie ! do Iza 09.07.06, 22:35
              wysłałam, mam nadzieję że doszło smile

Dorota, odpisałam.
              • 01dora Re:od 01dora 10.07.06, 08:23
                HEJ !
                Od dwóch tygodni chodzimy na rehabilitacje i musze powiedzieć że są bardzo duże
                postępy, aż sama jestem w szoku jak widze że uda się Fabisiowi unieść główkie
                ito dość wysoko ale nie zawsze, musi mieć dużo chęci i dobry nastruj by to
                zrobić. Zaczoł też otwierać dłonie,choć pokracznie, wciąż chowa kciuk do środka
                lub robi "fige" a czasami tak ma mocno zaciśnięte że muszę się siłować aby mu
                otworzyć,aż ma całe mokre dłonie w środku. Drgań już nie zauważam, mam nadzieje
                że były tylko chwilowe. Narazie męczy nas ta dróga wada, wodonercze. dopiero w
                sierpniu będą wykonane badania i potem się wszystko wyjaśni co będzie dalej,
                ale ciężko jest patrzeć jak dziecko się męczy i krzyczy z bólu bo czasem
                paracetamol nie pomoże, a te ataki pojawiają się coraz częściej.

Supre że jesteście wszyscy i że się wspieracie i dzielicie się własnym
                szczęsciem i osięgnięciami swych dzieciaczków !!!!!!

pozdrawiam wszystkich

Dorota
    • karolimy Re: Co u was ? czy już wszyscy na wakacjach ? ;) 19.08.06, 08:53
      Witamy wszystkich serdecznie!!!

Strasznie rzadko się odzywamy, ale to dlatego, ze ciągle jestesmy w szpitalu i
      prawie nie mieszkamy w domu. Dlatego teraz też tylko krótko: nasz żołnierzyk
      wychodzi właśnie z drugiego zapalenia płuc. Ma gastrostomię (jedzenie przez
      rurkę prosto do żołądka ). Ale jest dzielny i rozwija się wspaniale (jak na to,
      co przeszedł oczywiśiesmile. Mówią, że we wrześniu, październiku MOŻE wyjdziemy
      do domu. No cóż, zobaczymy wink Nie mamy nawet na tyle czasu, żeby pzeczytać
      wszystkie posty, więc nie wiemy, co się u Was dzieje, ale wszystkim graulujemy
      postępów i życzymy radości z waszych cudownych maluszków.
      Pozdrawiamy,
      Ania i Zbyszek
      • iza_luiza Re: Co u was ? czy już wszyscy na wakacjach ? ;) 19.08.06, 09:40
        Aniu i Zbyszku,
        Jak zwykle przywołałam Was chyba myślami smile
        Ucałujcie Waszego kochanego i dzielnego żołnierzyka, mam nadzieję, że poradzi
        sobie ostatecznie z tym zapaleniem płuc i rzeczywiście wyjdziecie na jesieni do
        domku, bo musicie w końcu odetchnąć a i Karolkowi należy się wreszcie trochę
        normalności.
        Bardzo mocno trzymam za Was kciuki, myślę o Was bardzo często,
        trzymajcie się !
        Iza z Maciem
        • joanna273 Re: Co u was ? czy już wszyscy na wakacjach ? ;) 19.08.06, 13:30
          Witam Was kochani.
          Fajnie że daliście znać co słychać.
          Życzymy Karolkowi duzo duzo zdrówka i oby udało się wam wyjść do domciu jak najprędzej,trzymamy mocno kciuki.
          Przesyłamy gorące całuski dla Karolka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka