Dodaj do ulubionych

Czy do dentysty z mleczakiem?

01.07.06, 21:37
Ostatnio u mojej córci (3 lata) zauważyłam brązowe przebarwienie na górnej
jedynce tuż przy dziąśle. Wygląda na to że ząbek zaatakowała próchnica. Nie
wiem co mam robić. Iść z małą do dentysty? Niestety takie rozwiązanie raczej
nie wchodzi w grę. Mała by wiała stamtąd aż miło! Czy wolno mi zignorować ten
problem lub odłożyć go na później. Zupełnie nie wiem co robić. A może macie
jakieś sposoby, żeby przekonać dziecko do dentysty?
Obserwuj wątek
    • aniask_mama Re: Czy do dentysty z mleczakiem? 01.07.06, 21:43
      A byłas juz z nią u dentysty, skoro wiesz, że ucieknie?
      Opowiedz jej pozytywnie o dentyście, przećwiczcie otwieranie buzi i znajdź
      dobrego dentystę dla dzieci.
      • gosiakol27 Re: Czy do dentysty z mleczakiem? 01.07.06, 22:13
        Nie byłam, ale uwierz mi na słowo znam swoje dziecko i ona jest już taka
        strachliwa. Wszystko co nie znane ją przeraża. Widziała wiele razy gdy ja
        siedziałam na fotelu ale to ją nie przekonuje.
        • sylwia072 Re: Czy do dentysty z mleczakiem? 01.07.06, 22:36
          Mam ten sam problem z córą-chora górna czwórka.Już raz byłyśmy i nie chciała
          otworzyć buzi.Pani doktor zaprosiła nas na wizyty 2 razy w miesiącu dla
          oswojenia.Nie wiem czy to ma sens, bo nie wyobrażam sobie małej , że spokojnie
          siedzi przy borowaniu, kiedy ja sama zawsze panikuję na fotelu.
          Dwóm chłopcom z rodziny dentyści zaproponowali jedynie jakieś płyny i maści, bo
          stwierdzili, że nie warto... Natomiast siostrzenica w wieku 3 lat dzielnie dała
          sobie zaleczyć jedynkę. Wszystko zależy od charakteru dziecka.
          Czytałam kiedyś na forum, że można podać środek uspokajający Dormicum.W mojej
          okolicy o takiej praktyce nie słyszałam.
    • a_melia Re: Czy do dentysty z mleczakiem? 02.07.06, 10:47
      Ja z moją córką w wieku 3lat byłam u dentysty, nawet nie doszła do fotela.
      Poszłam do pani dentystki prywatnie, mała usiadła , pani jej wszystko
      wytłumaczyła, pokazała, wyleczyła dwa ząbki. Od tej pory (ma 6lat) nigdy więcej
      nie miała problemów z ząbkami.
      Teraz mam z małym problem (obecnie 3-latek). Do tej pory ząbki miał leczone na
      Miłej w Warszawie, na siłę, potem narkoza (jako prawie 2-latek, brak szkliwa na
      ząbkach). Teraz lapisujemy regularnie i poszłam znowu do owej pani doktor, mały
      otworzył buzię, pani wyleczyła 3 ząbki, lapisować na razie nie trzeba (lapis
      twardy). Ja jestem szczęśliwa, mały też
      Nie wyobrażam sobie, żeby nie leczyć mlecznych ząbków. Próchnica się
      rozprzestrzenia, ząbki zaczynają boleć, nie mówiąc już o zagrożeniu dla stałych
      zębów, które już za 3 lata dadzą o sobie znać.
      Amelia
      • liwka07 Re: Czy do dentysty z mleczakiem? 03.07.06, 07:34
        A gdzie przyjmuje ta wspaniala p. doktor???
        Prosze podaj namiary.
        Iza
    • ania19771 Re: Czy do dentysty z mleczakiem? 02.07.06, 13:03
      Musisz przynajmniej spróbować--bo ta próchnica bedzie postępować-chyba nie
      chciałabys zeby Twoje dzieciątko w takim wieku miało juz ciemne kikuciki
      (zwłaszcza dziewczynka)
      Poszukaj gabinetu przeznaczonego dla dzieciaków-gdzie jest mały monitor na
      którym puszczane sa ulubione bajki gdzie mama moze wziasc na kolana....popytaj
      najpierw dentystów zoriętuj sie i uprzedz dentystę o wrażliwości córeczki.
      W naszym terenie cięzko jest o taki konfort ale szukalismy jeżdziliśmy a teraz
      nasza nadwrażliwa 5 latka ma buzkę z kolorowymi plombami i jedyneczki piękne a
      tak sie zaczynało jak i u WAS
      Powodzenia
      • gosiakol27 Re: Czy do dentysty z mleczakiem? 02.07.06, 14:22
        Dziękuję za wszystkie rady! Rzeczywiście nie warto tego ignorować. Najpierw
        pójdę z nią do mojej dentystki żeby zobaczyła co się dzieje. Potem zapytam ją
        czy zna jakiś gabinet dla dzieci i popytam znajomych. Mam nadzieję że uda mi się
        pomału przekonać moją córeczkę do dentysty. Dużo zależy od podejścia lekarza.
        Tak samo było z pediatrą. Przychodził do nas na początku lekarz, którego wszyscy
        polecali i zachwalali. Wpadał zawsze tylko na chwilę i nie zawracał sobie głowy
        zaprzyjaźnieniem się z dzieckiem. Kiedy owy lekarz wyjechał na urlop poprosiłam
        o przyjście inną panią doktor (również polecaną). Spędziła u nas prawie godzinę
        i zaczęła od przyzwyczajenia małej do siebie, stetoskopu i innych sprzętów. Mała
        tak się do niej przekonała że wcale nie płakała i potulnie wykonywała polecenia
        pani doktor. Teraz ma jeszcze wewne obawy przed badaniem ale bardzo szybko one
        mijają. Wszystko zależy więc od podejścia lekarza. Kto jak kto ale ten co leczy
        dzieci powinien umieć do nich przemówić.
    • maga58 Re: Czy do dentysty z mleczakiem? 02.07.06, 18:41
      oczywiście że mleczaki nałeży leczyć i nie można tego bagatelizować.Ja jakieś 2
      tyg temu byłam z moją 3 letnią córką u stomatologa miała leczony ząbek dostała
      znieczulenie i wogóle nie płakała.Bardzo dużo zależy od podejścia lekarza aby
      nie zrazić do siebie dziecka .Ja tłumaczyłam Oli co bedzi miała robione nie
      ukrywałam że może troszkę zaboleć.Z tego co napisałaś to Twoja pociecha ma
      próchnicę butelkową podejrzewam że wystarczy zab zalapisować (posmarować)
      tzn.zabezpieczyć przed próchnicą ale o tym oczywiście zadecyduje lekarz.Ja pod
      koniec tygodnia znów idę z córką do stomatologa.Uszy do góry będzie
      dobrze.Pamiętaj im wcześniej pójdziecie tym lepiej. Powodzenia.
    • mela-blonda Re: Czy do dentysty z mleczakiem? 04.07.06, 23:09
      Koniecznie idź. Wytłumacz, że trzeba, bo potem to dopiero będzie bolało. gdy zęby się popsują. I nie
      ukrywaj, że trochę może boleć, choc najczęściej nie boli. Ja byłam u 'zwykłego' dentysty.
    • gaj33 Re: Czy do dentysty z mleczakiem? 10.08.06, 12:10
      Wczoraj wrócilam z moją 4 letnią Dorotką od dentysty. Dentystka ( to nie
      dentystka to anioł) zablombowala jej ząbek ,po czym moje dziecko wstało z
      fotela dentystycznego podziękowala i spytala się kiedy jeszcze może tu przyjść.
      Obyło się bez histerii, bez środków uspakajających i bez bólu. Warto poszukać
      dobrego dentysty który ma podejście do dzieci. Dodam ze ja również chodzę do
      tej dentystki bo jestem panikarą.
      • gosiakol27 Re: Czy do dentysty z mleczakiem? 11.08.06, 14:32
        Byłam u dentystki. Oliwia była grzeczna nawet nie zapłakała, ale miała tylko
        ząbek zafluorowany bo dentystka stwierdziła, że nie ma jeszcze próchnicy a
        jedynie przebarwienie które może się w nią przeobrazić. Więc dziękuję wam za
        wsparcie i dodanie odwagi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka