Dodaj do ulubionych

Lactulloza kiedy działa??

08.08.06, 19:52
podaję od kilku dni swoje 2 latce. I czekam na efekt a tu nicsad(( Mała miewa
zaparcia, potem kilka dni jest ok wypróżnia się regularnie, sama prosi na
nocnik. A potem w pewnych momentach (zapewne czegoś za dużo albo za mało w
diecie) stop. I kupa raz na 3 - 4 dni okupiona płaczem, wstrzymywaniem aż do
granic wytrzymałości. Kiedyś nawet wyparło się jej kawałek odbytu na
zewnątrz, bardzo się wtedy wystraszyłam!!! Moja mama mówiła że tez miewałam
za młodu takie problemy ble). No i właśnie stąd moje pytanie - znowu nadeszła
faza zaparcia - podaję ten syrop od kilku dni i czekam na nienadchodzące
efekty. Mała chce pić najchętniej soki (rozcieńczam z wodą), podaję koperek,
jabłko i czekamy, już wiem że następne wypróżnienie będzie znowu trudne. A
przy okazji tak zastanawiam się jak dzieła tarkowana surowa marchew - zapiera
czy nie? Prosze dziewczyny, z takimi problemami o jakieś wskazówki
Obserwuj wątek
    • anatemka Re: Lactulloza kiedy działa?? 08.08.06, 19:57
      laktuloza jest łagodna, nie działa z moca wodospadusmile)
      dajesz na czczo? Już nie pamietam, ale chyba można ja kilka razy dziennie
      podawać?
      A kompocik z suszonych śliwek próbowałas? I powtórzę po raz setnysmile mój
      swietnie kupkał po kiwi.
      • aga55jaga Re: Lactulloza kiedy działa?? 08.08.06, 21:36
        kiwi powiadasz ... big_grinDDD
        laktuloze daję na czczo
    • kamilla29 Re: Lactulloza kiedy działa?? 08.08.06, 20:06
      spróbój zwiększyć dawkę laktulozy.do 3 lat zaleca się początkowo 5 ml
      dziennie,ale przy braku efektu dawkę nalezy zwiekszyć ,aż do uzyskania
      efektu.Ja np.dawałam w wieku ok 0,5 roku 2 x5 ml dziennie i dopiero był
      efekt.mozna podawac przewlekle.Poza tym dobrze działają tez suszonee
      sliwki.Wątpie by 2 latka chciała jeść taka sliwke,więc mozna zalać sliwki wodą
      gorącą a po ostygnieciu dac dziecku,Jeżeli i tego odmawia to są sliwki w
      słoiczku gerber-powinna ze 2 dziennie albo i lepiej wciągać.Powodzenia!Co do
      marchwi i jabłka to słyszałam tyle wersji ,ze juz sama nie wiem co jest prawdą
      • aga55jaga Re: Lactulloza kiedy działa?? 08.08.06, 21:40
        co do konsumowania suszonych śliwek to szczerze też wątpię - ja sama ich nie
        cierpię brrrr. A można dawać zwykłe ???

Co do jabłka to mam 100% informację z pewnego źródła - od pani specjalitki od
        żywienie otóż - jabłko spożyte od razu np po obraniu działa pobudzająco na
        pracę jelit, jabłko starte na tarce i utlenione (czyli pod wpływem powietrza
        takie, które zrobiło się brązowe) powstrzymuje biegunki. Jutro zwiększam ilość
        jabłka
        • czarna_maruda Re: Lactulloza kiedy działa?? 08.08.06, 22:17
          Aga,spróbuj jakoś przemycić te śliwki suszone są takie w słoiczku Gerbera,
          może z jakimś deserem wymieszaj żeby nie poczuła smaku? Może pomogą biduli bo
          pewnie strasznie się męczy.
          Na moją córę działały (na mnie też, kiedyś po niej dokończyłam ;D)
          Powodzenia
          • aga55jaga Re: Lactulloza kiedy działa?? 08.08.06, 23:05
            dobra spróbuję zakupię i zdam relację big_grin
    • sylwia072 Re: Lactulloza kiedy działa?? 08.08.06, 23:13
      Ja mojej 2.5latce podaję Duphalac-oryginalny odpowiednik Lactulosum.Jest
      odrobinę mocniejszy.U nas zadziałał dopiero po podaniu 30 ml(dawka dla
      dorosłego).Po dwóch tygodniach zmniejszyłam do 15 i wystarcza, dawki ustala się
      indywidualnie.Najlepiej działa podany w czasie śniadania (wystarczy raz
      dziennie) i rozcieńczony w herbacie czy mleku.Efekty po kilku godzinach.
      Należy mocno ograniczyć słodycze, wykluczyć kakao, inaczej lek działa bardzo
      słabiutko.
      Moja córka uwielbia jabłka, ale nie pomagały, suszone śliwki też nie bardzo, ale
      ten syrop odmienił nasze życie.
      • aga55jaga sylwia072 !!! 08.08.06, 23:35
        no właśnie my też mamy Duhalac - napisałam lactuloza ,bo jest także w składzie
        i tego syropu. Faktycznie jest większe stężenie w 15 ml. Ja podaję dawkę 10 ml.
        Czyli wg przepisu z ulotki. Myślisz żeby zwiększyć?? Mała waży 14.700 czy waga
        ma coś do rzeczy?? Czy jak podałaś 30 ml to efekt był natychmiastowy? Czy
        dawkowanie rozpoczęłaś podobnie jak ja, wg przepisu ulotki i stopniowo
        zwiększałaś? proszę koniecznie odpisz.
        • sylwia072 Re: sylwia072 !!! 09.08.06, 10:19
          Moja waży 13 kg, waga nie ma chyba większego znaczenia. Na początku też
          podawałam 10ml i co dzień zwiększałam dawkę o 5 ml, aż do uzyskania efektu(kupa
          musi mieć konsystencję pasty do zębów).Po 30ml efekt był już po kilku godzinach,
          ale po kilku dniach dawka była już za duża( kupa raz dziennie, ale za
          rzadka).Stopniowo zmniejszałam i zostałam przy piętnastce.
          Lek jest bezpieczny,to cukier mleczny, nie wchłania się z przewodu
          pokarmowego.Podaj małej więcej bez obaw.
          • bea-ta Re: sylwia072 !!! 09.08.06, 11:17
            Waga ma wiele do znaczenia, bo dawke stosuje sie 1ml/kg mc./dobę i zwiekszyc
            mozna przy braku skutku nawet do 3ml/kg mc./dobę. Ja dawałam akurat laktuloze
            zaczęłam 5ml rano jednorazowo, potem7,5ml, potem 10ml, 12,5 ml, 15ml przyt 14,5
            kg i to było akurat. Do tego syn dostawał debridat i lacidofil- polecam oba
            leki, ten ostatni możesz już włączyc, debridat jest na recepe. Przy duphalacu,
            normalacu, laktulozie nalezy zwiekszyc ilośc picia, bo inaczej nie zadziała
            lek.Są to leki osmotyczne których działanie polega na ściaganiu wody do światła
            jelita i przez to rozluxnia to kupy. Jesli podajesz za mało picia to nie ma
            efektu, bo nie ma jak zadziałać lek.
            Tu jest watek gdzie podałam w linkach zapotrzebowanie na wodę i dietę w
            zaprciach- ta ostatnia jest b. wazna - przeczytaj załaczone linki
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=42350647&a=42722085
            Dziecko ma oddac nie więcej niż 2 rzadkie stolce, jak odda więcej trezba
            zmniejszyc dawke, ale wszytsko zawsze robimy stopniow. To co jest na opakowniu
            butelek to dla rodziców dawki b. ostrożne, bo róznie z rodzicami i samodzielnym
            leczeniem bywawink))Powodzenia, Beata
            ps. wr. pytan służe pomocą
            • bea-ta Re: sylwia072 !!! 09.08.06, 11:24
              Przeczytałam 1 watek i wnioski. Kupa dzisiejsza jest efektem działania menu dni
              wczorajszego i łatwo stwierdzić co zapiera. napewno mikusie, monte, bekusie
              czekoladowe, nabial, mieszanka modyfikowana z zasady niestety, białe pieczywo,
              kakao- wszędzie gdzie je dodadza, jaja, gotowane-marchew, jagody, jablko, ryz,
              kleik, płatki ryzowe, kasza manna, smietana, mięso-ale jego nie ograniczamy.
              Super sa buraczki czerwone w barszczu i jako surówka- puree z Hortexu polecam,
              brokuły, kalafior, kasze- jaglana, gryczxana, ziemniaki, marchew w postaci
              surowej-sok, owoce- biały winogron, sliwki, porzeczki, brzoskwinie- mają
              sorbitol-dz. przeczyszczająco. Podawaj kefir, jogurt nat., pieczywo ziarniste,
              graham prawdziwy, nie farbowane ciemne pieczywo, soki przeciwerowe a nie
              KUBUsia Play, czy inne z dodatkiem marchwii.
              Trzeba przede wszytski zweryfikowac dietę i jak ona jest nieskuteczna to podac
              laktulozę, bo ta robiąc jak do tej pory u świadomego i kontrolującego zwieracze
              2-latka wyhodujesz zaprcia nawykowe i dopeiro będzie problem, bo to sie leczy z
              pól roku. B.
              • aga55jaga Re: sylwia072 !!! 09.08.06, 11:36
                ślicznie wam dziękuję bea-ta akurat trafem gotuję dziś zupę buraczkowąsmile
                Właśnie też zastanawiałam się nad serkami. Zakupiłam wczoraj partię jogurtów,
                odstawiłam lody. Ciągle stoi kubek z piciem. Generalnie raczej staram się dbać
                o dobrą dietę moich dzieci ale wiadomo czym większe, tym trudniej upilnować
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka