karina66 12.08.06, 12:34 Witam, Mam pytanie odnośnie rota wirusa. Czy ktoś wie jaki jest czas wylęgania i zarażania tego paskudzctwa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
doralia Re: rota wirus 12.08.06, 16:01 Nie wiem jaki jest okres wylęgania ale po zakończeniu się biegunki dziecko może jeszcze zarażać przez około 7 dni. Przebycie tego wirusa uodparnia na całe życie przed tym samym wirusem, mozna się zarazic nawet będąc dorosłym tylko łagodniej go przechodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
karolinka123 Re: rota wirus 12.08.06, 16:03 Moj maly lezac w szpitalu na obserwacji zarazil sie od innych niemowlat zarazil sie ok. 3 dni od przyjecia do szpitala,wiec szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: rota wirus 12.08.06, 17:39 doralia napisała: > Przebycie tego wirusa uodparnia na całe > życie przed tym samym wirusem, mozna się zarazic nawet będąc dorosłym tylko > łagodniej go przechodzi. A to już niestety nieprawda. Przebycie zakażenia rotawirusem NIE uodparniana całe życie. Widać to zwłaszcza na podstawie absencji w żłobkach Odpowiedz Link Zgłoś
id.kulka Re: rota wirus 12.08.06, 21:53 Okres wylęgania to kilka dni, jeśli się nie mylę. Nasza przygoda z rotawirusem wyglądała tak: najpierw małż - jeden dzień rozwolnienia i podwyższonej temperatury (aaa, myślał, że to ta kiełbasa z grilla), 2 dni później gorączka u synka, następnego dnia biegunka - i tak przez 7 dni. W międzyczasie ja haftowałam przez 1 dzień. I to mimo zachowania super- hiper-higieny, więc to cholerstwo widać bardzo zaraźliwe. Uodparniać niestety nie uodparnia, ale - jak widać - dorośli dużo łagodniej przechodzą infekcję. Odpowiedz Link Zgłoś
mysza.i.miki Re: rota wirus 12.08.06, 23:26 No u nas akurat było odwrotnie - to mały przechodził najłagodniej. Wymiotował biedaczek od północy do 6 rano (a ja nie zmrużyłam oka i odchodziłam od zmysłów, bo nie wiedziałam co się dzieje). Dzień później ja od rana przez 12 godzin - nudności i wymioty, a następnego dnia dziadków rozłożyły wymioty, gorączka i biegunka, na dobre 24 godziny. A małżowinkowi się jakimś cudem w ogóle upiekło. Odpowiedz Link Zgłoś
rybcia.rybcia Re: rota wirus 13.08.06, 09:26 Jest juz szczepionka na rota wirusa Odpowiedz Link Zgłoś
karina66 Re: rota wirus 13.08.06, 21:52 Wiem,ze jest i mam zamiar synka zaszcepić. U mnie w rodzinie pochorowały sie trzy osoby.W poniedziałek siostra,we wtorek mama a w środę teściowa.Tak wie to coś zarażliwego(ale pewności nie mamy,że to rota)Synek narazie zdrowy bo od środy wprowadziliśmy kwarantannę(nie mieszkamy z rodzicami).Tylko,że dziś byliśmy z mamą i siostrą na imprezie rodzinnejMam nadzieję,że nic nie złapał bo dopiero co wróciliśmy ze szpitala(zakażenie ukądu moczowego) i nie chcę tam wracać. Odpowiedz Link Zgłoś
podyanty Re: rota wirus 14.08.06, 01:57 A czy wiecie, ze karmienie piersia chroni przed zachorowaniem na rota wirus ? Odpowiedz Link Zgłoś