Dodaj do ulubionych

uciekające oczko 1,3 roku

31.08.06, 11:19
Mojej córce od urodzenia uciekało lekko lewe oczko. Wszyscy mówili, że takiej
wady nie bada się dopóki dziecko nie ukończy roku. Teraz mam wizyte u
okulisty dopiero za 2 tygodnie, ale zaczynam się martwić, że może jednak
trzeba było wcześniej. Obecni chyba ucieka jej tak samo, tzn. nie ma poprawy.
Czy takiego zeza leczy się tylko okularami?
Obserwuj wątek
    • juli5 Re: uciekające oczko 1,3 roku 06.09.06, 10:43
      wszystko zależy od wieku dziecka i czy ma wadę wzroku; moja córka miała
      zapuszczaną atropinę przez 5 dni w celu stwierdzenia czy ma wadę - okazało się
      że jej nie ma; profilaktycznie założono jej okularki i zalepiamy plasterkiem
      oczko te uciekające na 3 godziny dziennie; po kilku miesiacach okazało się że
      uciekające oczko ustawiło się dobrze, natomiast drugie - te dobre - zaczęło
      uciekać; wiec teraz zalepiamy na przemian raz jedno, raz drugie oczko,
      znaczącej poprawy nie ma, ale już niedługo będzie można z nią chodzić na
      ćwiczenia oczka do ortoptystki; i zdejmiemy jej okularki; na razie do zimy
      bedziemy zalepiać;
    • aniask_mama Re: uciekające oczko 1,3 roku 06.09.06, 11:35
      wiesz, dziecko mozna leczyć od narodzenia, jeśłi zez nie jest fizjologiczny, a
      im szybciej zaczniesz - tym krócej trwa leczenie. Mój syn miał zaklejane oczko
      od bodajże 9mż.
      • an_gut Re: uciekające oczko 1,3 roku 07.09.06, 13:41
        Byłam z nią już u okulisty. Miała zakropioną atropinę i zbadane oczy. Lekarz
        powiedział, że nic niepokojącego w oczach nie ma (poza słabo ubarwioną
        tęczówką, ale ta ponoć się ubarwi) i to oczko nie ucieka, aż tak bardzo więc do
        kontroli mam przyjść za 3 miesiące. w tym czasie obserwować dziecko. Czy mam
        więc iść do jeszcze jednego lekarza?
        • juli5 Re: uciekające oczko 1,3 roku 08.09.06, 09:05
          jeżeli oczko ucieka, idź do drugiego lekarza, ja tez na początku trafiłam na
          lekarza, który powiedział, że wszystko ok, i za bardzo nie ucieka, efekt był
          taki, że okularki nałożyliśmy małej nie jak skończyła rok przy pierwszej
          wizycie, a dopiero po 2 urodzinachsad( i to był rok stracony; a oczko
          faktycznie uciekało niewiele, co potwierdziło badanie kąta zeza zrobione przy
          okazji kolejnej wizyty; poza tym my atropine zakralpaliśmy w domu przez 5 dni 2
          razy dziennie i dopiero po tym wybraliśmy się na badane do okulisty, który
          stwierdził że nie ma wady wzroku ale oczko ucieka - po atropinie podawanej
          przez kilka dni rozszerzają się bardzo mocno źrenice i ja miałam wrażenie że
          oczko mocniej ucieka, a okulista potwierdził, że atropina to test dla oczu, czy
          faktycznie jest zez, i faktycznie widać było że ucieka, a bez atropiny uciekało
          minimalnie,
          • an_gut Re: uciekające oczko 1,3 roku 13.09.06, 19:21
            No i dziś byłam u drugiego okulisty. Diagnoza: nie ma zeza tylko szpary
            pomiędzy powiekami są nierówne, tzn. w lewym oku przy nosie skóra jest bardziej
            naciągnięta i szpara mniejsza przez co optycznie wydaje się że oko ucieka w
            chwili kiedy dziecko patrzy w bok. Mimo to okulistka zbada jej oczy po 5 dniach
            zakrapiania atropiną, bo wydaje jej się że źrenice są nierówne. Dziękuję za
            podpowiedź.
            Mam jeszcze jedno pytanie co się ewentualnie robi z tymi szparami. Tu
            powiedziała mi, że się czeka do 6 roku życia, jeśli się nie wyrównają to można
            robić plastykę oka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka