olcia029 06.09.06, 10:12 Kiedy mój syn skończy 3 miesiące chciałam wysłać go z tatusiem na basen, ale koleżanka mnie nastraszyła, że jej znajomy niemowlak nabawił się brzydkiej infekcji skóry na basenie = grzybka.... Co radzicie, wysłać czy też nie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alua_mm Re: niemowle - basen - choroby skóry ??? 06.09.06, 10:27 Ja chodziłam z synkiem na basen przez kilka miesięcy, zaczęliśmy gdy miał niecałe pół roku. Co tydzień na zajęciach pojawiały sie te same dzieci, więc żadne na nic nie chorowało w tym czasie. My przestaliśmy chodzić w zimie, bo niestety moje dziecko sie rozchorowało, ale nie miało to związku z basenem. Ogólnie młody był zachwycony. Odpowiedz Link Zgłoś
olcia029 Re: niemowle - basen - choroby skóry ??? 06.09.06, 10:36 koleżanka mnie nastraszyła, że takiemu małemu do roku to nie można podac antybiotyków i leków p/grzybicznych w razie czego... Odpowiedz Link Zgłoś
patoo Re: niemowle - basen - choroby skóry ??? 06.09.06, 10:46 A skąd ona ma takie informacje? Odpowiedz Link Zgłoś
czarka77 Re: niemowle - basen - choroby skóry ??? 06.09.06, 10:54 Moje dziecko dostało jakiejś choroby, prawdopodobnie pasożytniczej - miało szorstkie, czerwone wykwity na skórze. Wyleczyliśmy je dzięki zmasowanemu atakowi alergologa i dermatologa (przede wszytskim maści). Malutka miała ok. pół roku, chodziliśmy na basen ze względów neurologicznych, od kiedy skończyła 3 miesiące. Po długiej przerwie, gdy skończyła 1,5 roku, znów zaczęła chodzić - teraz już nic się jej nie czepia. Wydaje mi się jednak, że zależy to od organizmu, moja córka ma po mnie skórę wrażliwą i czasem ją coś dopada. Spróbować warto, bo basen to naprawdę duża frajda. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkowamama Re: niemowle - basen - choroby skóry ??? 06.09.06, 10:47 Na basen z młodym chodzimy odkąd skończył 5 miesięcy. Raz nabawiliśmy się infekcji dermatologicznej, ale nie jest powiedziane, że przez basen, bo nikt inny z dzieciaków uczęszczających na zajęcia tego nie miał. Poza tym żadne dziecko, jakie znam nigdy się niczego nie nabawiło na basenie. Poza tym są najważniejsze zasady, żeby nie nabawić się tego Twojego grzybka czy innych schorzeń: - klapki czy sandałki na nogi, jak dziecko już chodzi - nie kłaść na żadne przewijaki, stoły bez podłożonego ręcznika - dokładnie umyć dziecko pod prysznicem po wyjściu z basenu Odpowiedz Link Zgłoś
olcia029 Re: niemowle - basen - choroby skóry ??? 06.09.06, 11:09 bardzo dziękuje mamcie za odpowiedzi )))))))) Odpowiedz Link Zgłoś