anetakrawczyk1 06.09.06, 12:35 Mój 7 miesięczny synek przechyla cały czas główkę na prawą stronę. Czy to źle? Proszę napiszcie co powinnam zrobić, żeby przechylał ją w obie strony Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jedynataka1 Re: główka 06.09.06, 12:43 groźne to nie jest, ale trzeba stymulować drugą strone. Podchodzić do dziecka z tej drugiej strony, tam układać zabawki, coś dla niego interesującego tak aby zwabić jego wzrok. do snu można też uożyć taką małą przeszkodę - np. zwinięty w rulon ręcznik czy pieluszki tak aby nie mogł się odwrócić w stronę , którą sobie upodobał. Kości czaszki są miękkie i mogą od leżaenia na jednym boczku troszkę się odkształcić. jesli to będzie Cię to nadal niepokoić zwróć uwagę pediatrze, może potrzebna jest wizyta u neurologa lub rehabilitacja. Pozdrawiam A Odpowiedz Link Zgłoś
osmag Re: główka 06.09.06, 18:27 Taka stale pochylona główka świadcz o asymetrii lub ewentualnie o kręczu. Czasami dzieci z wadą wzroku lub słuchu też tak ustawiają głowę.Pozostawione samo sobie w przyszłości ma szansę zmienić się w skrzywienie kręgosłupa. Tak czy inaczej warto zasięgnąć porady lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
anetakrawczyk1 Re: główka 06.09.06, 21:48 Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Dziś byłam u lekarza z małym i powiedział, że może minimalnie przechyla tą główkę, ale po zastosowaniu masażu jaki mi pokazała powinno się wszystko wyrównać. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś