Dodaj do ulubionych

alvia czy lactolosum

25.09.06, 14:32
hej czy macie doswiadczenie co lepiej pomaga na zaparcia nawykowe?
stosowalam lactulose ale nie było specjalnie efektów .po tyugodniu
przerzuciałm się na alvię i tez bez rewelacji .moze za krotko podaje to
lekarstwo dziecku .prosze poradzcie coś .ile czasu trzeba to dawac by był
jakis efekt ?a lactulosy nie dawałam na czczo .moze to jest klucz prosze
napiszcie bo juz mi włsoy na głowie stają .
Obserwuj wątek
    • zdral Re: alvia czy lactolosum 25.09.06, 20:20
      Ja podawałam Alvię 3 razy dziennie czasami po 2 łyżeczki. Trwało to miesiąc
      zanim stolce pojawiały się codziennie i nie były twarde. A tak zdarzały się co
      kilka dni albo były baaaardzo twarde. No i systematyczność w robieniu kupki też
      czasem mnie zwodziła bo gdy tylko syn zaczynał robic kupki codziennie i nie były
      one twarde - ja przestawałam podawać Alvię. Efekt - problem wracał. Dopiero po
      czasie doszłam do wniosku że nie moge po prostu przestać podawać leku tylko
      stopniowo zmniejszać dawkę aż do zera. No i sam syrop nie pomoże. Konieczna jest
      tez właściwa dieta.
    • 5_monika Re: alvia czy lactolosum 25.09.06, 20:25
      powinien pomóc natychmiast(kilka dni) jeśli nie będzie pomagał to znaczy że lek
      jest źle dobrany.
    • pasmo30 Re: alvia czy lactolosum 25.09.06, 22:19
      U nas Alvia działała średnio, lactulosa też. Ja dawałam duphalac (jest to
      odpowiednik lactulozy). Podaje raz dziennie, rano (nie zawsze udaje mi się na
      czczo). Zaczynałam do 15ml w jednorazowej dawce. Mój gastroenterolog mówi, że
      mogę zwiększyć dawkę maxymalnie do 20 ml (dzidzia ma 2 latka). Podawałam
      systematycznie, później zmniejszałam. Mała bierze leki już z 5 mies., doszliśmy
      do dawki 5 ml i nie bardzo możemy już zejść niżej ani odstawić. W pażdzierniku
      mamy kolejna wizytę w poradni i pewnie trafimy na badania do szpitala.
    • bea-ta Re: alvia czy lactolosum 26.09.06, 08:13
      Lactuloza i alvia ( ta od 6rż) sa lekami osmotycznymi tzn. ściagają wodę do
      światła jelita i działa tylko wówczas kiedy podejesz sporo picia, to warunek,
      obok dawki leku w przypadku laktulozy 1ml/kg m.c / dobę a wr. braku efektów
      zwiekszyc można nawet do 3ml/kg m.c./ dobę. Jesli dziecko wazy 15 kg powinno
      dostać min. 15ml- jak pisze dziewczyna wyżej w jednej dawce, ale dać popic i
      sporo picia w ciagu dnia. Do tego probiotyk- lacidofil, trilac czy inne.
      Dieta do tego- zapiera mleko, jaja, nabial og. , ryż. kasza manna, mięso, białe
      pieczywo, got. jabłko, marchew got, jagody got. Rozluźnia chleb pełnoziarnisty,
      ryż brązowy, brokuły, fasolka szpar, , ziemniaki, surowy sok z marchwi, buraczki
      czerwone- barszczyk czy w formie surówki, gruszka, brzoskwinia, suszona sliwka,
      biały winogron. Poszukaj tematu o szczelinach odbytu i zaparciach - znajdziesz
      linki do diet, zap. na wodę itp.- wpisz hasło w wyszukiwarkę. Beata
      • nela35 Re: alvia czy lactolosum 27.09.06, 12:11
        dziękuje ale moja córka mało pija niestety i nie da rady jej wiecej poic .ni e
        i juz .na siłe do gardła nie wleje.jest histeri a i juz.zpiera mięso ? poszukam
        linków dziękuje .mi sie jednak wydaje ze duzo ma tu psychika do czynienia ,
        daję póko co alvię .córka robi kupkę raz na dwa dni ale i tak się drze
        niemiłosiernie .łatwo mówic podac to i to al e jak dziecko jest niejadkiem? to
        co ja moge zrobic .? próbuje ją zachęcic ale śliwke pluje buraczki -łyzeczkę
        moze zje .reszta podobnie .moje dziecko wazy 11800.
        czy alvia wystarczy ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka