Dodaj do ulubionych

Asymetryczna główka

05.10.06, 23:25
Mój syn ma 3 m-ce.Jego główka wygląda tak jakby dwie półkule były przesunięte.Tzn prawą stronę ma lekko wysuniętą do przodu i widać to tylko jak spojrzę na Niego od góry.Pediatra mówi,że tak był ułożony i to się wyrówna.Ładnie śpi na lewej stronie ale poprawy nie widzę-może miałyście taki przypadek albo podobny.To nie jest spłaszczenie.Z tyłu też widać,że prawa strona jest przesunięta dalej niż lewa niby minimalnie ale to nie daje mi spać.
Obserwuj wątek
    • magdamroziuk Re: Asymetryczna główka 06.10.06, 09:21
      Można skonsultować z neurochirurgiem, czasem jest tak, że trzeba działać, bo
      mogą być np zarośnięte za szybko szwy czaszkowe. Ale jak to noworodek, to
      faktycznie po porodzie może być trochę krzywa główka.
      • karina126 Re: Asymetryczna główka 07.10.06, 09:36
        hej.
        Mielismy podobnie, tez się martwiłam i też lekarze mnie uspokajali, że to efekt
        ułozenia płodowego i sie wyrówna, trzeba tylko odpowiednio układac dziecko
        podchodzić do niego itd. Niestety nie wyrównało się. Teraz Szymek ma dwa latka,
        chodzimy na rehabilitację, poniewż nawykowo przechyla główkę na lewą stronę.
        Koniecznie poproś pediatrę o skierowanie do lekarza rehabilitanta, być może u
        Was będzie naczej, ale będziesz spała spokojnie.
        Pozdrawiam
        • gabriel114 Re: Asymetryczna główka Do Karina126 08.10.06, 22:56
          Dzięki za odpowiedzi.Jutro idziemy na szczepienie i poproszę.Chociaż za każdym razem mówi mi to samo.Chyba trzeba udać się na prywatną wizytę.Karina126 czy mogłabys mi krótko napisać jak wygląda ta rehabilitacja i czy to jest bardzo męczące dla dziecka(chociaż w takim przypadku Jego wygoda jest trochę mniej ważna).Pozdrawiam.
          • magdamroziuk Re: Asymetryczna główka Do Karina126 09.10.06, 09:25
            Poproś o skierowanie do neurochirurga dziecięcego - jeżeli dziecko ma
            niesymetryczną główkę to może mieć zarośnięte (mam nadzieję, że nie ma) szwy
            czaszkowe. Na to rehabilitacja nie pomaga. Wiem coś o tym, mój synek urodził
            się z zarośniętym szwem strzałkowym. U nas nie trzeba było interweniować, ale
            był pod kontrolą - robili mu np tomografię, aby ocenić które szwy i w jakim
            stopniu są zarośnięte.
            • gabriel114 Re: Asymetryczna główka Do Karina126 09.10.06, 09:31
              Dzięki,jak mały wstanie idziemy do lekarza.Jak u Ciebie to się zakończyło?Każdy mi wmawia,że przesadzam,bo faktycznie jak patrzy się na Jego buzię to nie widać ale ja myślę,że im wcześniej coś zrobią tym lepiej.
              • adrocki Re: Asymetryczna główka Do Karina126 11.11.06, 20:39
                Witam,

jestem tatą Marianny, która miala problem ze lewym szwem koronowym co skończylo
                się operacją. Jestem ciekaw co się okazalo u waszego maluszka. Osobiście polecam
                ordynatora Roszkowskiego z Centrum Zdrowia Dziecka w Międzylesiu i chirurga Dr.
                Barszcza, kórzy byli wspaniali odpowiadając na dręczące nas pytania i udzielając
                jak się okazalo niezbędnej pomocy dla Mani. Pozdrawiam, Adam. Zapraszam do
                odwiedzenia naszej strony strony.aster.pl/czaszka/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka