11.05.25, 12:06
Dajcie swoje przepisy na sałatę (taką sałatę sałatę, zielone liście w główkach). Przyszła wiosna i lato, należałoby jeść sałatę, ale jakoś mi nie idzie. Z podstawówki mam wspomnienie sałaty ze śmietaną.
Może zainspirujecie swoimi sprawdzonymi przepisami.
Obserwuj wątek
    • kochamruskieileniwe Re: Sałata 11.05.25, 12:19
      Można i tak:
      www.canalpluskuchnia.pl/przepisy/samgyeobsal-gui---grillowany-boczek-wieprzowy

Jako coś, w co się zawija zgrilowane różności. Można bez mięsa.
    • mariola233 Re: Sałata 11.05.25, 12:20
      Składniki:
      1 główka sałaty masłowej
      3-4 łyżki śmietany 12%
      cukier do smaku
      ocet do smaku
      Opis:
      1. Liście sałaty myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki.
      2. W misce mieszamy śmietanę z cukrem i octem. Gotowym sosem polewamy sałatę, całość mieszamy i podajemy do drugiego dania
    • ritual2019 Re: Sałata 11.05.25, 12:25
      Kroje salate, dodaje inne warzywa/owoce, dressing wg uznania i gotowe.
    • homohominilupus Re: Sałata 11.05.25, 12:42
      Porwana na kawałki sałata, dużo rukoli, papryki czerwonej, ogorek, cebula cukrowa, pomidorki koktajlowe. Czarna sól, oliwa i ocet.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Sałata 11.05.25, 12:57
      Sałata, najlepiej lodowa i ogórek pokrojone, łyżka oleju słonecznikowego z pierwszego tłoczenia, tzn. taki o smaku słonecznika i sos sojowy, ale sama sałata z sosem sojowym też dobra.
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Sałata 11.05.25, 13:01
        Można też dać rzodkiewkę, cebulkę zieloną, albo szczypiorek, albo pół na pół z kapustą pekińską zrobić.
        Syn lubi też: kapusta pekińska, sałata, ogórek, szczypiorek i połówki jajek przepiórczych, tylko posolone i wymieszane.
    • aankaa Re: Sałata 11.05.25, 13:03
      najprościej jak się da: każdy liść posypuję solą i pieprzem, ew. dodaję suszone pomidory albo trochę czosnku niedźwiedziego, zwijam w kulkę i zjadam
      • feniks_z_popiolu Re: Sałata 11.05.25, 13:59
        Proste a fajne wypróbuję.
        U mnie najczęściej mix sałaty z rzodkiewką, szczypiorkiem, świeżym ogórkiem, pomidorem. Niekoniecznie wszystko naraz. Z sosem vinagrete albo octem balsamicznym.
    • stephanie.plum Re: Sałata 11.05.25, 13:07
      jedna z ulubionych:

1. sałata - rzymska, lodowa, taka "tęższa"
      2. cebula czerwona "piórka", max pół cebuli na dużą główkę,
      3. młode liście lubczyku, posiekane, sporo,
      4. ogórek zielony gruntowy,
      5 dwie łychy kaparów

posolić, popieprzyć, dodać zalewy z kaparów i zwykłego oleju rzepakowego. ja dodaję ocet balsamiczny, ale nie wszyscy lubią.

może być do tego ser pleśniowy, awokado, słowem, coś na ząb.
    • malia Re: Sałata 11.05.25, 13:13
      najczęściej z dodatkami, sałata masłowa + jakaś inna np lodowa, rukola, i dodatki co się nawinie - czerwona cebula, pomidorki, czasem ogórek, albo korniszonki chili
      Rzadko robię samą sałatę ze śmietaną i solą, jadłam gdzieś taką z cukrem i śmietaną nigdy tego nie zrobię w domu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka