pasiesia 09.11.06, 13:14 czy podawałyscie swoim pociechom Diphergan na zmieniony głos, jakby chrypke? jeśla tak to czy on sam wystarczył, czy pomógł?dziekuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wasil_ka Re: Diphergan-czy na chrypkę? 09.11.06, 13:48 Diphergan jest to lek o działaniu przeciwalergicznym. Wykazuje również działanie nasenne i przeciwwymiotne. Z tego co wyczytałam kiedyś w lekospisie to stary lek i są już nowocześniejsze (czyli bezpieczniejsze dla organizmu) - na chrypędobry jest Angin Heel lub inne homeopatyczne - u mnie sie sprawdziły. Odpowiedz Link Zgłoś
patyk.od.zosi Re: Diphergan- do wasil_ka 09.11.06, 14:05 a moze wiesz jakie sa nowoczesniejsze odpowiedniki dipherganu? ________________ pozdrawiam, Patyk, mama 2x Odpowiedz Link Zgłoś
wiga1968 Re: Diphergan- do wasil_ka 09.11.06, 14:18 Diphergan kiedyś podawałam córce na chorobę lokomocyjną. Działał świetnie. A na chrypkę w aptece dano mi syrop prawoślazowy i też poskutkował. Odpowiedz Link Zgłoś
pasiesia Re: Diphergan- do wasil_ka 09.11.06, 14:22 Dzięki za odpowiedz. A jakbys mogła mi napisac czy u Was ta chrypka wiązała sie tylko ze straszna zmianą głosu-strun głosowych, czy oprócz tego był kaszel, katar, czy słychac było w oddechu ze jest coś jest nie tak?Bo u mojego syna (3latka) oprócz strasznej zmiany głosu nie ma innych objawów.dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
wiga1968 Re: Diphergan- do pasiesia 10.11.06, 10:50 Tylko chrypka ciągnąca się dość długo. Odpowiedz Link Zgłoś
mag_kak Re: Diphergan- do wasil_ka 10.11.06, 12:56 My mielismy taka chrypkę, a właściwie jeszcze mamy ją trochę. Był lekki kaszel i katar i poswzłam z nią do pediatry. Osłuchowo w porządku , ale dostalismy skierowanie do laryngologa, który niczego złego nie stwierdził i orzekł, że taka chrypa czasem wystepuje u dzieci i ma związek z rozwojem aparatu słuchowego. Kazał unikac krzyczenia i głośnego płaczu i powiedział, że samo przejdzie. Zobaczymy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mag_kak Re: Diphergan- do wasil_ka 10.11.06, 12:57 Ojej!!! Oczywiście chodziło mi o aparat głosowy a nie słuchowy; sorry!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pasiesia Re: Diphergan- do wasil_ka 10.11.06, 13:50 Jejku dziekuje CI za odpowiedz ale jak dasz rade to napisz mi jeszcze ile ta chrypka trwała, trwa i ile lat ma córcia. u nas to już 2,5 tygodnia. Mój syn od urodzenia nie umie płakac tylko wrzeszczy. Byłam u dwóch pediatrów, osłuchowo dobrze, jeden leczył wit. C, zyrtec, Clemastinum. Druga stwierdziła zapalenie strun głosowych i dała właśnie Diphergan i antybiotyk Klacid. Nie chcę mu dawać tego antybiotyku , bo dziecko nie kaszle, nie ma kataru, nie ma temperatury, ma apetyt a tak to tylko doprowadze do tego ze straci apetyt i go osłabię tym antybiotykiem. Ale poprawy nie wiedze i boję się ze to za długo. Dzisiaj rozmawiałąm telefonicznie z laryngologiem i ona na opis tego co opowiedziłam o objawach nie kazał podawac antybiotyku. Chce iść prywatnie ale jak na złosć żaden dzisiaj nie przyjmuje. A poza tym obawiam się ze jeżeli nie stwierdzi czegoś po prosu po usłyszeniu głosu dziecka to o badaniu nie ma mowy. On nawet pediatrze nie da sobie zaglądnąc do gardła, wszystko jest na siłe, a co mówić larygologowi. A jak to było u Was? Ile mała ma lat? i czy larygolog zaglądnęła do krtani? Mój ma 3 lata.dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
wiga1968 Re: Diphergan- do pasiesia. 11.11.06, 11:48 My u laryngologa nie byliśmy, nawet u pediatry nie byliśmy. Jak już pisałam wcześniej, byłam tylko w aptece, a skoro syrop prawoślazowy pomógł, więc nie było potrzeby chodzenia gdziekolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
qdachi Re: Diphergan-czy na chrypkę? 09.11.06, 14:20 Diphergan jest lekiem histaminowym-alergicznym i ja jak go podaałam to przed snem bo faktycznie jest nasenny również. Do tego małemu szkodził. Jesteśmyu na claritinie. Jest to lek wyższej generacji. Odpowiedz Link Zgłoś
wasil_ka Re: Diphergan-czy na chrypkę? 10.11.06, 10:33 Claritine , Clemastinum są wyższej egneracji. Info o niższej generacji Dipherganu mam z lekospisu. Polecam wszystkim posiadanie lekospisu w domu. Można sobie wyrobic zdanie o niektórych lekach od razu widać które lekarze przepisują bo był u nich pzredstawiciel producenta. Odpowiedz Link Zgłoś
patyk.od.zosi Re: Diphergan-do wasil_ka 10.11.06, 13:51 dzieki za odpowiedz ja clemastyne stosuje w innych przypadkach, a diphergan w innych ale przemysle to co napisalas no i poszukam lekospisu ________________ pozdrawiam, Patyk, mama 2x Odpowiedz Link Zgłoś
kryptoska Re: Diphergan-czy na chrypkę? 10.11.06, 17:13 Diphergan to silny lek. Stosowany przy mocnym, krtaniowym kaszlu. Myslę że przy tych objawach jakie ma Twój synek, nie ma potrzeby podawania tegoż leku. Antybiotyk w tym przypadku również wydaje się być bezpodstawny. Może spróbuj syrop prawoślazowy (ziołowy) ? A przy okazji warto poszukać lepszego lekarza Pozdrawiam serdecznie i zdrówka życzę! Odpowiedz Link Zgłoś
sabinastancel Re: Diphergan-czy na chrypkę? 11.11.06, 14:53 zgadzam sie z poprzednicZKĄ MÓJ SYNEK MA ASTMĘ OSKRZELOWĄ DIPHERGAN UCISZA I USYPIA DZIECKO JEST PRZECIWWYMIOTNY , NIERAZ W ATAAKACH KASZLU POMÓGŁ MI WYCISZYĆ TEN CHOLERNY KASZEL Odpowiedz Link Zgłoś