Dodaj do ulubionych

Diphergan-czy na chrypkę?

09.11.06, 13:14
czy podawałyscie swoim pociechom Diphergan na zmieniony głos, jakby chrypke?
jeśla tak to czy on sam wystarczył, czy pomógł?dziekuję
Obserwuj wątek
    • wasil_ka Re: Diphergan-czy na chrypkę? 09.11.06, 13:48
      Diphergan jest to lek o działaniu przeciwalergicznym. Wykazuje również
      działanie nasenne i przeciwwymiotne. Z tego co wyczytałam kiedyś w lekospisie
      to stary lek i są już nowocześniejsze (czyli bezpieczniejsze dla organizmu) -
      na chrypędobry jest Angin Heel lub inne homeopatyczne - u mnie sie sprawdziły.
      • patyk.od.zosi Re: Diphergan- do wasil_ka 09.11.06, 14:05

a moze wiesz jakie sa nowoczesniejsze odpowiedniki dipherganu?
        • wiga1968 Re: Diphergan- do wasil_ka 09.11.06, 14:18
          Diphergan kiedyś podawałam córce na chorobę lokomocyjną. Działał świetnie. A na
          chrypkę w aptece dano mi syrop prawoślazowy i też poskutkował.
        • pasiesia Re: Diphergan- do wasil_ka 09.11.06, 14:22
          Dzięki za odpowiedz. A jakbys mogła mi napisac czy u Was ta chrypka wiązała sie
          tylko ze straszna zmianą głosu-strun głosowych, czy oprócz tego był kaszel,
          katar, czy słychac było w oddechu ze jest coś jest nie tak?Bo u mojego syna
          (3latka) oprócz strasznej zmiany głosu nie ma innych objawów.dziękuję
          • wiga1968 Re: Diphergan- do pasiesia 10.11.06, 10:50
            Tylko chrypka ciągnąca się dość długo.
          • mag_kak Re: Diphergan- do wasil_ka 10.11.06, 12:56
            My mielismy taka chrypkę, a właściwie jeszcze mamy ją trochę. Był lekki kaszel
            i katar i poswzłam z nią do pediatry. Osłuchowo w porządku , ale dostalismy
            skierowanie do laryngologa, który niczego złego nie stwierdził i orzekł, że
            taka chrypa czasem wystepuje u dzieci i ma związek z rozwojem aparatu
            słuchowego. Kazał unikac krzyczenia i głośnego płaczu i powiedział, że samo
            przejdzie. Zobaczymy!!!
            • mag_kak Re: Diphergan- do wasil_ka 10.11.06, 12:57
              Ojej!!! Oczywiście chodziło mi o aparat głosowy a nie słuchowy; sorry!!!
            • pasiesia Re: Diphergan- do wasil_ka 10.11.06, 13:50
              Jejku dziekuje CI za odpowiedz ale jak dasz rade to napisz mi jeszcze ile ta
              chrypka trwała, trwa i ile lat ma córcia. u nas to już 2,5 tygodnia. Mój syn od
              urodzenia nie umie płakac tylko wrzeszczy. Byłam u dwóch pediatrów, osłuchowo
              dobrze, jeden leczył wit. C, zyrtec, Clemastinum. Druga stwierdziła zapalenie
              strun głosowych i dała właśnie Diphergan i antybiotyk Klacid. Nie chcę mu dawać
              tego antybiotyku , bo dziecko nie kaszle, nie ma kataru, nie ma temperatury, ma
              apetyt a tak to tylko doprowadze do tego ze straci apetyt i go osłabię tym
              antybiotykiem. Ale poprawy nie wiedze i boję się ze to za długo. Dzisiaj
              rozmawiałąm telefonicznie z laryngologiem i ona na opis tego co opowiedziłam o
              objawach nie kazał podawac antybiotyku. Chce iść prywatnie ale jak na złosć
              żaden dzisiaj nie przyjmuje. A poza tym obawiam się ze jeżeli nie stwierdzi
              czegoś po prosu po usłyszeniu głosu dziecka to o badaniu nie ma mowy. On nawet
              pediatrze nie da sobie zaglądnąc do gardła, wszystko jest na siłe, a co mówić
              larygologowi. A jak to było u Was? Ile mała ma lat? i czy larygolog zaglądnęła
              do krtani? Mój ma 3 lata.dziękuję
              • wiga1968 Re: Diphergan- do pasiesia. 11.11.06, 11:48
                My u laryngologa nie byliśmy, nawet u pediatry nie byliśmy. Jak już pisałam
                wcześniej, byłam tylko w aptece, a skoro syrop prawoślazowy pomógł, więc nie
                było potrzeby chodzenia gdziekolwiek.
    • qdachi Re: Diphergan-czy na chrypkę? 09.11.06, 14:20
      Diphergan jest lekiem histaminowym-alergicznym i ja jak go podaałam to przed
      snem bo faktycznie jest nasenny również. Do tego małemu szkodził. Jesteśmyu na
      claritinie. Jest to lek wyższej generacji.
      • wasil_ka Re: Diphergan-czy na chrypkę? 10.11.06, 10:33
        Claritine , Clemastinum są wyższej egneracji. Info o niższej generacji
        Dipherganu mam z lekospisu. Polecam wszystkim posiadanie lekospisu w domu.
        Można sobie wyrobic zdanie o niektórych lekach od razu widać które lekarze
        przepisują bo był u nich pzredstawiciel producenta.
        • patyk.od.zosi Re: Diphergan-do wasil_ka 10.11.06, 13:51
          dzieki za odpowiedz
          ja clemastyne stosuje w innych przypadkach, a diphergan w innych
          ale przemysle to co napisalas smile
          no i poszukam lekospisu smile
    • kryptoska Re: Diphergan-czy na chrypkę? 10.11.06, 17:13
      Diphergan to silny lek. Stosowany przy mocnym, krtaniowym kaszlu. Myslę że przy
      tych objawach jakie ma Twój synek, nie ma potrzeby podawania tegoż leku.
      Antybiotyk w tym przypadku również wydaje się być bezpodstawny. Może spróbuj
      syrop prawoślazowy (ziołowy) ? A przy okazji warto poszukać lepszego lekarza smile
      Pozdrawiam serdecznie i zdrówka życzę!
      • sabinastancel Re: Diphergan-czy na chrypkę? 11.11.06, 14:53
        zgadzam sie z poprzednicZKĄ MÓJ SYNEK MA ASTMĘ OSKRZELOWĄ DIPHERGAN UCISZA I
        USYPIA DZIECKO JEST PRZECIWWYMIOTNY , NIERAZ W ATAAKACH KASZLU POMÓGŁ MI
        WYCISZYĆ TEN CHOLERNY KASZEL

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka