IP: *.* 23.05.01, 07:04
Mój synek (5 mies.)od pewnego czasu ma potworną wysypkę na brzuszku i plecach - takie duże, czerwone i szorstkie plamy.Byłam z nim u 2 lekarzy, a oni zgodnie okrzyknęli, że to skaza białkowa. Ponieważ karmię piersią, wyrzuciłam ze swojej diety wszystko co związane z nabiałem, zamiast mleka piję ProSobee,a wysypka nie znika. Już nie wiem co mam robić.Jeśli ktoś z Was miał podobny problem bardzo proszę o rady.
Obserwuj wątek
    • Gość: jolka Re: wysypka IP: *.* 23.05.01, 07:10
      U mojej córki właśnie w wieku około 5 miesięcy pojawiły się takie plamy na zgięciach rąk i nóżek także stwierdzono skazę białkową z czasem zorientowałam się, że ta wysypka występuje u niej po zjedzenie przeze mnie zupy na wywarze mięsnym , przestałam jeść takowe i problem zniknał :hello:
      • Gość: jolka Re: wysypka IP: *.* 23.05.01, 07:59
        acha, ja smarowałam jej te plamy pianką Sanofil to taki ziołowy areozol przeciwalergiczny dla dzieci Herbapolu, co prawda inny lekarz powiedział że to niby powoduje tylko ich bladnięcie, ale mojej Natalce pomogło :)
    • Gość: Adzia Re: wysypka IP: *.* 23.05.01, 10:58
      Nie chcę podważć autorytetów, ale skąd oni wiedzą tak na 100 % że to akurat uczulenie na nabiał? Moja pediatra twierdzi, że to nie jest takie proste stwierdzić, na co dziecko jest uczulone. Może co innego w Twojej diecie powoduje te wysypki? U mojej córeczki ostatnio też się pojawiło jakieś świństwo - wyglądało bardzo poważnie, okazało się, że to po nowalijkach - może pomidorki, rzodkiewka i sałatka? Lubią być pryskane... W każdym razie, spróbój eliminować przez jakiś czas inne podejrzane potrawy - to nie musi być skaza białkowa. Powodzenia w walce z wysypkami!
    • Gość: Anna Re: wysypka IP: *.* 23.05.01, 11:20
      Z tego co piszesz wynika że nie jest to skaza bialkowa tylko alergia pokarmowa. Polceam wizytę u alergologa.Moja Zuzia ma 10 miesięcy. W wieku 3 miesięcy pojawiła się u niej identyczna wysypka jak u twojego dziecka. Najpierw odstawiłam przetwory mleczne i jajka. Ponieważ wysypka nie znikała zrobiliśmy małej testy (z krwi)na 10 produktów pokarmowych. Okazało się, że jest również uczulona na pomidory, orzechy, gluten, soję i cytrusy. Teraz stosuję dietę eliminacyjną ponieważ z obserwacji wynika, że również uczulają ją banany, morele, brzoskwinie i wiśnie. W zamian po pół roku stosowania diety nareszcie mogę zjejść plasterek żółtego sera lub małego loda i Zuzia nie ma wysypki.
      • Gość: katja Re: wysypka IP: *.* 25.05.01, 15:40
        czy 3 miesiecznemu dziecku mozna juz zrobic testy?
    • Gość: Justyna Re: wysypka IP: *.* 23.05.01, 21:37
      Bardzo dziękuję wszystkim za dobre rady i słowa otuchy. Na poniedziałek umówiłam się z panią alergolog, a póki co Sebastian jest kąpany w krochmalu (co chyba mu się podoba bardziej niż tradycyjna kąpiel).Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.:wahoo:
    • Gość: Basia Re: wysypka IP: *.* 23.05.01, 23:00
      Cześć! Miałam podobny problem gdy mój synek miał miesiąc. Tak jak Ty musiałam odstawić cały nabiał, odżywiałam się głównie chlebem z dżemem,istna tortura. Piłam też sztuczne mleko dla dzieci alergicznych. Trwało to ok. 3 miesięcy. Poprawa na ciele synka nastąpiła dopiero po miesiącu. Może więc musisz poczekać? Natomiast tydzień temu wysypało Go od młodych ziemniaków i rzodkiewki. Nowalijki!Basia :hello:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka