Dodaj do ulubionych

Uwaga na COORDINAX

IP: *.* 29.08.01, 18:37
Jestem mamą dwojga ulewaczy - chlustaczy. Pierwszego obecnie 6letniego zgodnie z zaleceniami lekarzy "pasłam" Coordinaxem przez blisko 3 lata. W miedzy czasie przeżyliśmy ph-metrię (horror!!) i niektórzy lekarze straszyli nas operacja, bo dziecko powinno wyrosnąc z ulewania (czy też chlustających wymiotów które u Małego zdarzały sie dwa-try razy w tygodniu) najpóźniej do końca 2-3 roku życia. No, i jak Syn skończył 3 lata odstawiliśym COOrdinax i powoli zapominaliśmy o problemie. Mały wymiotował poźniej sporadycznie jak coś mu nie smakował lub płakał histerycznie próbując coś na nas wymusić, ale to inna historia. Teraz chłop z niego jak dąb.Przechodząc do sedna. Teraz mamy kilkumiesięczna córeczke, rónież niezwykle wymiotną. Jednak gastrolog (która wcześniej leczyła Syna)zdecydowanie odradziła teraz podawanie Coordinaxu!!! Przeprowadzone w USA badania wykazały, że lek ten może pogłębiać pewne wady serca i w zeszłym roku z rynku amerykańskiego wycofano ten lek. A u nas nieoczytani pediatrzy, ładują w te nasze dziątka ten super lek. Wg naszej gastrolog lek ten jest naprawdę ostatecznością, gdy maluch chlusta kila razy dziennie, nie przybiera na wadzei gdy nie pomagają żadne środki zapobiegawcze znane mamom wszystkich refluksowców. My w tej chwili stosujemy Debirdat, który nie leczy refluksu, jednak reguluje motorykę ukł. pokarmowego i przyśpiesza opróżnianie żoładka. Jeszcze raz powtarzam za Pania Doktor: proszę uważać z tym lekiem!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Uwaga na COORDINAX IP: *.* 30.08.01, 11:37
      Co prawda nie miałam na szczęście do czynienia z tym lekiem ani z ulewaniem ale takie doświadczenie i dzielenie się nimi to jest piękna sprawa. Ela
    • Gość: guest Re: Uwaga na COORDINAX IP: *.* 31.08.01, 10:41
      Mojej córeczce jako silnie ulewającemu noworodkowi rownież zalecono stosowanie Coordinaxu. Przez dwa tygodnie dostawała go w szpitalu, gdzie leżała zaraz po urodzeniu z powodu bakteryjnego zakażenia dróg moczowych oraz silnego konfliktu krwi. Później zalecono mi stosowanie leku do czasu zaprzestania ulewania. Podawalam go do mniej wiecej 2 miesięcy i odstawiłam samowolnie,stwierdziwszy, że tak naprawdę to lek u mojej córeczki jedynie zmniejszał ulewanie, ale go nie niwelował calkowicie. Jeżeli Twe słowa są prawdą, to jestem szcześliwa, że tak uczyniłam. Mała przestała ulewać, gdy miała pół roczku. Czy orientujesz się może, czy występują jakieś powikłania po tym leku?ps. A tak w ogole to lek kosztuje ok. 28 zl za buteleczkę, czyli niestety, nie jest za darmo.
      • Gość: plepla Re: Uwaga na COORDINAX IP: *.* 31.08.01, 11:45
        Aicjo, podobno późnieszych następstw czy powikłam po tym leku nie ma. Jak to mi brutalnie powiedziała lekarka albo serduszko dziecka "siada" w trakcie podawania leku (jesł dziecko miało wcześniej nie zdiagnozowaną wadę serca) albo wszystko jest OK. Ja w każdym razie była delikatnie mówiac przerażona i poleciałam z Synem (który jak pisałam dostałwał Coordinax prze prawie 3 lata) do kardiologa.
    • Gość: guest Re: Uwaga na COORDINAX IP: *.* 07.09.01, 13:00
      Patrycjo, mój synek właśnie skończył 5 miesięcy i jest właściwie od zawsze na Coordinaxie. Nie niweluje on jego kłopotów - wymiotów, ulewania, odbijania po długim czasie od zakończenia karmienia, bólu brzuszka ale pomaga na tyle, że przynajmniej może odbić bezpośrednio po posiłku i jest mu wyraźnie lżej. Faktycznie Coordinax zniknął z rynku po reakcji amerykańskich specjalistów i nie można go kupić w W-wie już kilka miesięcy. Karmię synka tylko piersią, kończąc ostatnią buteleczkę Coordinaxu. I choć też boję się, czy przypadkiem mój synek nie cierpi na jakąś ukrytą chorobę natury kardiologicznej, to nie mogę patrzeć jak się męczy bez tego leku. Teraz pozostanie nam faktycznie tylko Debridat... Zobaczymy, jak on podziała, chociaż w swoim vczasie mi nie pomógł. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka