Dodaj do ulubionych

Odparzona pupa - potrzebuje pomocy

IP: *.* 14.10.01, 20:15
Od tygodnia moje dziecie ma odparzoną pupę. Stosowałam już zasypkę, linomag (maść) i mąkę ziemniaczaną ale poprawy nie ma, wręcz przeciwnie. :( Czy macie jakieś sprawdzone sposoby na wyleczenie odparzonej pupki?
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Odparzona pupa - potrzebuje pomocy IP: *.* 14.10.01, 20:17
      spróbuj maść tormentiol (kosztuje około 4zl), trzeba smarować dość grubą warstwą , jest naprawdę rewelacyjny
    • Gość: guest Re: Odparzona pupa - potrzebuje pomocy IP: *.* 15.10.01, 07:49
      Ja smarowałam maścią BEPHANTEN. Rewelacja ! I nie brudzi ubrań. Jeśli chodzi o Linomag, to lekarz zabronił mojej znajomej używać go dla dziecka, ponieważ często wywołuje jeszcze gorsze podrażnienia.
    • Gość: guest Re: Odparzona pupa - potrzebuje pomocy IP: *.* 15.10.01, 07:58
      Dzięki, zaraz wybiorę się do apteki.
      • Gość: guest Re: Odparzona pupa - potrzebuje pomocy IP: *.* 15.10.01, 10:05
        polecam "SUDOCREM"antyalergiczny krem do odparzonych pup, do kupienia w aptece. Cena ok. 14 PLN za 100ml, naprawde skuteczny, stosowany w Szpitalu Klinicznym
    • Gość: guest Re: Odparzona pupa - potrzebuje pomocy IP: *.* 15.10.01, 11:34
      sprobuj tez alantanu a przede wszystkim wietrz pupe, wlacz dodatkowa farelke, piekarnik, cokolwiek, zeby bylo cieplo niech dziecie bedzie bez pieluchy conajmniej cztery godziny dziennie, troche to upierdliwe ale dziala.sprobuj tez zastanowic sie czy np jakies jedzenie nie wywolalo tego podraznienia. u mojego syna w ten sposob objawia sie alergia. inna przyczyna moga byc wyrzynajace sie zeby. wtedy trzeba przeczekac. jezeli na pupie pojawia sie krostki idz do lekarza. normalny pewnie zaleci kilka masci, homeopata da kropelki. wazna jest obserwacja dziecka. i jezeli chodzi o maxa najlepszy jest linomag masc. ale co czlowiek to inna historia. pozdro. j.
      • Gość: guest Re: Odparzona pupa - potrzebuje pomocy IP: *.* 15.10.01, 16:36
        Sebastianowi pojawiły się krostki na pupie, czy to coś poważnego?
    • Gość: guest Re: Odparzona pupa - potrzebuje pomocy IP: *.* 15.10.01, 12:04
      JustynkJak to podraznienie dokladnie wyglada? Bardzo mozliwe,ze wdal sie jakis grzybek skoro to juz tydzien.Czy jest to tylko zaczerwienienie czy moze taki nieregularny `archipelag` o poszarpanych brzegach? Czy skorka jest podrazniona zewnetrznie czy moze zaczyna sie otwierac?Najlepiej idz do lekarza by to zobaczyl bo jesli to grzybek to potrzebny jest tez odpowiedni krem.Na grzybek(i zapobiegawczo)z domowych sposobow skuteczny jest tez olejek z `drzewa herbacianego`(tee tree lub tea tree bo to nie dokladnie o drzewo herbaciane chodzi)-1-2 kropelki rozcienczone w cieplej wodzie do przemywania i 1-2 do kremu na pupcie). Kapsulki czosnkowe tez na to podzialaja(a jesli nie ma grzybka to i jedno i drugie przed nim zabezpieczy.Swieze powietrze i sloneczko sa najlepsze na odparzenia.Moja bratowa gotowala tez bardzo gesty krochmal i nakladala na odparzenia przed ubraniem pieluszki. Twierdzi,ze bardzo skuteczne ale nie mialam okazji wyprobowac.Jesli to jest tylko podraznienie i po 3 dniach wietrzenia i czestego przewijania nie zniknie, idz do lekarza. Jesli wyglada na grzybek,idz juz teraz. Zyczymy Wam zdrowkaB.
      • Gość: guest Re: Odparzona pupa - potrzebuje pomocy IP: *.* 15.10.01, 16:41
        Sebastian ma zaczerwienioną pupkę tylko między pośladkami - w okolicy odbytu, ale nie swędzi go to, więc to chyba nie grzybek? Jak myślisz?Bardzo Cię proszę odpowiedz mi, bo napędziłaś mi stracha.
        • Gość: guest Re: Odparzona pupa - potrzebuje pomocy IP: *.* 15.10.01, 20:31
          Sorry Justynko.Nie,z opisu nie wyglada to na grzybek.Gdyby byl grzybek wtedy to zaczerwienienie mialby takie wyraznie nieregularne,poszarpane brzegi i pewnie by sie rozchodzilo dalej.Wybacz,ze Cie nastraszylam.Moj pomysl-sprobuj wietrzenia(intensywnego)przez 3 dni0 a,jesli nie bedzie poprawy,najlepiej pojdz do lekarza.I duzo zdrowka dla Was obojga.:)
          • Gość: guest Re: Odparzona pupa - potrzebuje pomocy IP: *.* 16.10.01, 12:48
            jeszcze mi sie przypomnialo.wspaniala jest oliwa z oliwek(spozywcza) do leczenia podraznien pupci-zewnetrznie oczywiscie.;) Ja jej uzywalam a malenkie podraznienia i podzialalo ale dziewczyny na innej liscie wychwalaly ja bardzo.Warto tez sprawdzic jak bedzie przy zmianie pampersow na inna marke-czasem poprostu nie `zgadzaja sie` ze skorka konkretnego dziecka. zwroc tez uwage na chusteczki-wyproboj jakies inne. Czasem nawet warto z nich wogole zrezygnowac i zastapic woda-przynajmniej na jakis czas. albo po prostu uzywac ich gdy nie ma innego wyjscia(poza domem) ew przy kupce.PaB
            • Gość: guest Re: Odparzona pupa - potrzebuje pomocy IP: *.* 16.10.01, 12:49
              Sorry za te byki.:(
    • Gość: guest Re: Odparzona pupa - potrzebuje pomocy IP: *.* 15.10.01, 14:35
      Cześć- ja bardzo długo walczyłam z odparzonym pupalem domowymi sposobami. Lekarka przepisała mi clotrimazol i neomycynę w aerozolu- pomogło od razu. Niestety jak to się już zacznie to może trwać i 3 tygodnie. Pozdrawiam Gonia.
      • Gość: guest Re: Odparzona pupa - potrzebuje pomocy do bogusi IP: *.* 15.10.01, 15:01
        zgubilam twoj adres mailowy podczas porzadkowania skrzynki, napiszesz?
        • Gość: guest Re: Odparzona pupa - potrzebuje pomocy do bogusi IP: *.* 15.10.01, 16:29
          Jasne,ze napisze.;)
    • Gość: guest Re: Odparzona pupa - potrzebuje pomocy IP: *.* 15.10.01, 21:29
      Moim dzieciom bardzo pomogła maść "Sudocrem", a w skrajnych przypadkach smarowałam dzieciom pupy piohtaniną na wodzie. Działało idealnie.
    • Gość: guest Re: Odparzona pupa - potrzebuje pomocy IP: *.* 16.10.01, 12:23
      Czesc,moj Krzys mial odparzona pupe od konca czerwca do polowy sierpnia, kiedy dopadla go goraczka i lezakowal raczej rozebrany (wietrzenie pupy) i kiedy kapalam go w rumianku na zmiane z krochmalem (kilka razy dziennie),ale chyba to wietrzenie najbardziej pomoglo!Od lekarza dostalam robiana masc, choc wg niego to odparzenie nie bylo takie straszne... raczej zaczerwienienie.Poza tym, przy kazdym przewijaniu przecieralam pupe rumiankiem, zamiast gotowymi nawilzonymi sciereczkami.
    • Gość: guest Re: Odparzona pupa - potrzebuje pomocy IP: *.* 16.10.01, 19:34
      Dzięki dziewczyny, wiedziałam, że mogę na Was liczyć :)
    • Gość: guest Re: Odparzona pupa - potrzebuje pomocy IP: *.* 27.10.01, 13:05
      Świetnym sposobem na odparzoną pupę u mojego synka okazała się maść na odparzenia firmy Nivea Baby. Dobra też jest maść Sudokrem.
    • Gość: guest Re: Odparzona pupa - potrzebuje pomocy IP: *.* 28.10.01, 20:52
      Polecam sudocrem, stosuję go od 6-ciu miesięcy i mała ma cudną pupcię...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka