Dodaj do ulubionych

maść Emla

IP: *.* 28.11.01, 17:14
kupiłam maść Emla na znieczulenie rączki przed pobieraniem krwi i mam pytanie - czy koneiczne jest aby dziecko chodziło z tą nakładką załączaną do maści przez godzinę przed zabiegiem? wątpię czy uda mi się namówic na to Martę 3 letnią ... :(gdybym jej po prostu posmarowała miejsce w którym będzie kłuta? nie starczy? co o tym myślicie?? poza tym dostałam tylko jeden plasterek aplikacyjny - co będzie jeśli ona go wczeniej zerwie???
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: maść Emla IP: *.* 29.11.01, 09:24
      Witaj Kasiupo pierwsze to tych plasterków należy się więcej - nie wiem dlaczego apteki skąpią - może nie wiedzą dokładnie do czego ta maść służy????Ja dostałam chyba 4 lub 5 plasterków. Plasterek musi być przykejony na posmarowaną rączkę na ok. 1 godzinę przed kłuciem. Może córeczka nie będzie się buntować - jest to przecież bardzo cieniutka błonka. Aby zapobiec buntowi można wcześniej przećwiczyć zakładanie zwykłego plasterka misiowi lub lali.życzę powodzenia ewelina
      • Gość: guest Re: maść Emla IP: *.* 29.11.01, 14:10
        Ja używałam Emli na godzinę przed ukłuciem ale... jeli to był zastrzyk inny niż podskórny (czyli domięśniowy) to Emla i tak nie działa, bo znieczula tylko sama skórę. Acha! No i robiłam tak, że sporo kremu dawałam na płatek kosmetyczny, przykrywałam rączkę, na to nylonowy pasek, który szczelnie okrywał. Nie miałam po prostu płatków a w aptece jak pytałam o opatrunek okluzyjny to pytali "czy to na oko?" -)Ania
    • Gość: guest Re: maść Emla IP: *.* 30.11.01, 16:51
      Emla dziala zarowno z platerkiem jak i bez - pytanie tylko czy mala nie zetrze jej sobie gdzies przypadkiem ?
    • Gość: guest Re: maść Emla - czy można kupić bez recepty? IP: *.* 03.12.01, 12:15
      Właśnie dzisiaj byliśmy na badaniach morfologicznych. Ale w najbliższej przyszłości czekają mojego 2,5-letniego synka znowu kłucia. Czy tę maść mogę kupić w aptece bez recepty? Ile kosztuje?Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź,Marzena B.
      • Gość: guest Re: maść Emla - czy można kupić bez recepty? IP: *.* 03.12.01, 13:18
        Jest na receptę i kosztuje coś koło 15 złMonika
        • Gość: guest Re: maść Emla - czy można kupić bez recepty? IP: *.* 03.12.01, 18:37
          Ja kupowałam bez recepty, jakieś 2 miesiące temu, w każdym razie już po receptowym trzęsienie ziemii. Cena rzeczywiście ok. 15 zł. Plasterki dostałam dwa.
          • Gość: guest Re: maść Emla - czy można kupić bez recepty? IP: *.* 03.12.01, 21:31
            ja kupiłam bez recepty - 15,60 cena - z przed tygodnia, W-wa
    • Gość: guest Re: maść Emla IP: *.* 03.12.01, 13:20
      Do wątpliwości, czy aptekarze wiedzą, do czego służy Emla, dorzucę jeszcze jedną: czy aby na pewno lekarzy ktoś poinformował, że zastrzyk nie musi boleć? Moje przejścia z Emlą wyglądały mniej więcej tak: ponieważ mój niemowlak był niezmiernie ufny i na szczepienie reagował poza płaczem wyraźnym zdziwieniem - jak to, ktoś mi zrobił krzywdę?, serce mi się przy tym krajało. Kupiłam Emlę i przy pierwszym szczepieniu nie było problemu, mały nie płakał, a panie pielęgniarki co prawda stwierdziły, że jeszcze w życiu nie słyszały, żeby ktoś tak wydziwiał, ale też nie robiły z tego powodu żadnych trudności. Za drugim razem już nam się tak nie udało: trafiliśmy na panią doktor, która stwierdziła zaczerwienienie skóry pod opatrunkiem (objaw, o którym w ulotce dołączonej do leku piszą jako o zjawisku normalnym) i odmówiła wykonania szczepienia - bo dziecko może zareagować alergicznie. Wysłuchałam przy tym wykładu na temat tego, że zastrzyki zawsze bolały i nie ma powodu żeby nagle coś z tym robić. "I pani na pewno podaje małemu też te żele dla dzieci ząbkujących, a jakby pan Bóg chciał, żeby ząbkowanie nie bolało, niemowlę przychodziłoby na świat z tubką w rączce." No comments. No i zaszczepiliśmy się na drugi dzień, już z bólem. W ogóle podejście pediatrów do kwestii bólu u dzieci to osobny problem, nagminnie lekceważony - mam wrażenie. Popłacze i mu przejdzie. A potem malec na widok białego fartucha sztywnieje i nie pozwoli się nawet zbadać. Aha, z Emlą i pobieraniem krwi jest jeszcze ten problem, że wkłucie w żyłkę po nałożeniu takiego opatrunku jest trudniejsze, bo naczynia krwinośne są słabiej widoczne; chyba że krew jest pobierana z paluszka.Trzymajcie się ciepło i bez bólu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka