Dodaj do ulubionych

Nadpobudliwosc

IP: *.* 30.11.01, 10:16
Bardzo modny ostatnio temat. Czytalam o tym i zastanawiam sie czy moja pociecha nie jest nadpobudliwa.Ma 14 i 1/2 miesiaca. Bardzo lubi biegac, wspinac sie. Fakt czasem posidzi poczyta( pooglada bajeczki) , ale nie odklada na miejsce , czasem troche sie pobawi klockami, ale duzo sie rusza. Jestem zaniepokojona. Czy powinam z nim isc do psychologa ?Poradzcie!
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Nadpobudliwosc IP: *.* 30.11.01, 10:36
      Mag - ja podejrzewam, że to normalka...U mnie to samo - dzieciaczek 13 i pół miesiąca, latający po domu i piszczący "gonię! Gonię!", zmieniający zabawkę co trzy minuty.Wiesz, czytałam u Spocka, że nieumiejętność skupienia uwagi na jednej sprawie u dziecka w tym wieku - jest wspaniałym sojusznikiem rodziców. Rzeczywiście, to się sprawdza - nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie, jeśli dziecko się przy czymś upiera, to właśnie wykorzystuję tę "rozpraszalność" uwagi, żeby ją zająć czym innym. Więc dla mnie osobiście jest to duża zaleta.Chyba, że Twoje dziecko zdradza jeszcze inne objawy nadpubudliwości - ale z tego co dotąd napisałaś, wynika, że masz jednak do czynienia z przypadkiem statystycznym.Pozdrawiam Agnieszka
      • Gość: guest Re: Nadpobudliwosc IP: *.* 30.11.01, 10:50
        Jedynym dodatkowy elementem jest to ze uwielbai sie wspinac. Im wyzej tym lepiej, I nie boi sie , ze cos sie stanie.Mam nadzieje , ze jest tak jak napislas : "statystyczny przypadek"
        • Gość: guest Re: Nadpobudliwosc IP: *.* 30.11.01, 18:19
          mamy, podajecie przyklady fizjologicznego rozwoju. kazde dziecko to robi. jesli nie, to wtedy jest powod do przemyslen.a jak te malenstwa maja poznac swiat i jego prawa ?
          • Gość: guest Re: Nadpobudliwosc IP: *.* 30.11.01, 19:30
            To pewnie tez zalezy od temperamentu-tzw ogien i woda. Tu bym sie nie zgodzila,ze kazde dziecko to robi a jesli nie to trzeba sie zaczac martwic.@@ Nawet na przykladzie swojej gromadki widze,ze kazde jest inne a,mimo to,normalne.:)Jesli sie martwicie czy to jest nadpobudliwosc czy nie...w tym wieku chyba trudno to zdiagnozowac. Wczoraj tlumaczylam artykul m in zahaczajacy o ten temat i mowiacy o wczesnych objawach nadpobudliwosci i ew podlozu. Jesli np dziecko ulewalo,mialo klopoty z ssaniem,zaburzenia snu,bylo placzliwe,ominelo jakis etap w rozwoju(np nie pelzalo czy nie raczkowalo),jesli u podloza byly komplikacje ciazowe,trudny badz dlugi porod,oksydocyna,cesarka,itp,itd o mozna sie spodziewac,ze takie czy inne zachowanie ma w tym swoje zrodlo.To sa jednak tylko wskazowki ale nie koniecznie prowadzace do wniosku,ze cos jest nie tak.ponoc az 90% dzieci ma swego rodzaju zaburzenia spowodowane trudna ciaza czy porodem w tym 10% duzego kalibry.Mag to trudno na odleglosc powiedziec czy dziecko rozwija sie tak jak powinno czy nie,ale,jesli masz jakiekolwiek watpliwosci,to,chocby dla wlasnego spokoju,porozmawiaj ze specjalista.Jesli cos jest nie tak to mozna to na wczesnym etapie skorygowac bez problemu. B
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka