IP: *.* 04.01.02, 00:53
Chyba jestem złą matką, ale tak jakoś wyszło że w zaaferowaniu dzieckiem i nową sytuacją nie wysłałam do badań przesiewowych tego kartonika który się dostaje w szpitalu. Na pewno wiecie o co chodzi, należy zmoczyć go moczem dziecka i wysłać do Centrum Zdrowia Dziecka bodajże. I żeby było gorzej, mała ma pół roku, a do mnie terasz dotarło, że tego nie zrobiłam. Jak myślicie - można wysłać teraz, czy może robić te badania prywatnie ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ania_Rokicinska Re: badania IP: *.* 04.01.02, 08:07
      Niestety nie umiem Ci pomóc, ale na Twoim miejscu zadzwoniłabym na Oddział Noworodkowy szpitala w którym rodziłaś i zapytała czy robienie tego badania ma sens i czy zrobią to "państwowo"Pozdrawiam,Ania z Emilką
      • Gość: guest Re: badania IP: *.* 04.01.02, 14:48
        O czym wy piszecie? Jakie badania przesiewowe moczu??Pierwsze słyszę. Powiedzcie coś więcej. Moje dziecko miało robione badania przesiewowe, ale z krwi z piętki, jeszcze w szpitalu. Rodziłam W Instytucie Matki i Dziecka w Warszawie. Nic takiego tam się nie robi.A badania przesiewowe są na Hipotyreozę, Fenyloketonurię i Mukowiscytozę.
    • Gość: tyska2 Re: badania IP: *.* 04.01.02, 10:04
      A na co są te badania przesiewowe? Pytam z ciekawości bo do mojego dziecka przyszła po wyjściu ze szpitala położna i na kartonik nanosiła pobraną krew (bad.na fenyloketonurię i hipotyreozę). O badaniu w ten sposób moczu nie słyszałam. Tyle,że to było ponad 2 lata temu :-) .Tyska
      • Gość: Agata Re: badania IP: *.* 04.01.02, 13:30
        Było, Tysia, było takie badanie. na śmierć zapomniałam na co. Dostałam kartonik w szpitalu, gdzie rodziłam i miałam to wysłać pod podany adres gdy mały skończy dwa tygodnie chyba. Dziewczyny, pomocy, na co to było???
        • Gość: tyska2 Re: badania IP: *.* 04.01.02, 13:57
          Ha! To teraz z kolei ja się zaczynam denerwować, bo nic takiego nie dostałam. Wysyłałam tylko ten z krwią do Poznania. Czy w Lubuskiej Kasie Chorych dają takie na mocz? Może ktoś z mojej kasy się odezwie?Tyska
          • Gość: guest Re: badania IP: *.* 04.01.02, 14:11
            Tyska skąd jesteś?Jestem z lubuskiego i żadnego kartonika na nic nie dostałam (2 lata temu)pozdrawiamsabina
            • Gość: guest Re: badania - do Sabiny IP: *.* 09.01.02, 08:19
              Sabinko, przyslij mi prawidłowy adres, nie mogę Ci wysłać maila - ciągle wraca z adnotacją, że taki adres nie istnieje.:hello: Tyska
            • Gość: guest Pilne! Przygotowanie do narkozy niemowlaka. IP: *.* 09.01.02, 18:09
              Moja sześciomiesięczna córeczka ma jutro badanie w narkozie a ja zapomniałam, jak długo musi być na czczo przed narkozą. Córeczka jest karmiona praktycznie wyłącznie piersią, więc czas ten jest na pewno krótszy niż przy karmieniu normalnym - ale o ile?
              • Gość: guest Badania przesiewowe IP: *.* 09.01.02, 21:43
                Coś mi ćwierka o co chodzi - były zdaje się całkiem niedawno w tym naszym kraju starania, aby do dwóch starych badań przesiewowych z krwi na fenyloketonurię i hipotyreozę dołączyć jeszcze nowe na mukowiscydozę (chyba gdzieś mignął mi artykuł nawołujący do tego). Te pierwsze czasem są robione jeszcze w szpitalu, a czasem np. u nas położna zrobiła to w domu, a my wysłaliśmy. Nie było wtedy mowy (2 lata temu) o żadnym moczu. Z waszych wypowiedzi wysnułam sobie taki wniosek, że pewnie wprowadzają teraz to trzecie, ale nie wszędzie równocześnie. Zakładam że zaczynają od Mazowsza. (Hm, może z braku pieniędzy skończy się na paru regionach???) I proszę mnie nie pociągać do odpowiedzialności za te słowa, bo doszłam do tego metodą dedukcji, brak dowodów.
          • Gość: guest Re: badania-wyjasnienie IP: *.* 04.01.02, 16:14
            No to sie odzywam liosciwie ;-)Ja dostalam cos takiego:INSTRUKCJA do przygotowania badania metabolicznego moczu.Zalaczona bibulke nasaczyc moczem dziecka gdy ukonczy ono 8 tydzien zycia. Mozna ja wlazyc miedzy pieluszki ale tak, aby nie zostala zanieczyszczona kalem. Bibule wysuszyc w temp. pokojowej i wyslac pod adres:Instytut Matki i DzieckaPracownia Aminokwasowul. Kasprzaka 1701-211 WarszawaW przypadku powtorzenia badania - powiadomimy.ANia.ps. cale szczescie ze o tym zaczelyscie bo ja tez zapomnialam a zoska niedlugo skonczy 3 miesiace.
    • Gość: guest Re: badania IP: *.* 04.01.02, 14:21
      A ja nic nie dostałam i nic nie wysyłałam.Nawet się nad tym zastanawiałam,bo pamiętam jak rodzice wysyłali próbkę moczu mojego brata.Wiem,że w szpitalu pobierali Małej krew,ale mocz?Jestem z Pomorskiej Kasy.Może odezwie się jakaś zorientowana mama?
    • Gość: Agata Re: badania IP: *.* 04.01.02, 14:56
      Po głęboklim zastanowieniu się doszłam do wniosku, że te badania dotyczą mukowiscydozy. Dlaczego nie wszystkie mamy dostały ten kartonik na mocz? Być może badania były robione nie w całym kraju i okresowo, a nie przez cały czas. Tyle przychodzi mi do głowy. ja w każdym razie rodziłam w warszawie w Centrum Damiana w kwietniu 2000 roku i tam dostałam ten kartonik. Coś mi się wydaje, że wysyłałam to albo do Instytutu Matki i Dziecka na Kasprzaka, ale mogę się mylić. Jeśli chcecie, to mogę zadzwonić do Damiana i wypytać o co w tym wszystkim chodziło i dlaczego niektóre z nas nic o tym nie wiedzą. Chcecie?
      • Gość: guest Re: badania IP: *.* 04.01.02, 15:02
        W sumie jestem ciekawa dlaczego tak jest.I czy faktycznie ma na to wpływ podział na Kasy Chorych.Teraz to już chyba za późno na takie badanie,Mała skończyła 14 miesięcy.Agata,może Twój telefon wyjaśni wątpliwości.
    • Gość: Agata Re: badania IP: *.* 04.01.02, 15:17
      No więc zadzwoniłam i dowiedziałam się, że te badania były na Hipotyreozę, Fenyloketonurię i Mukowiscydozę, jak pisała Cela. Próbki moczu były wysyłane na Kasprzaka do IMiDz, ale już od ponad roku tych badań z moczu się nie robi. Tak więc były one stopniowo wycofywane w różnych szpitalach, a niejednorodnośc postępowania wynika stąd, że szpitale nie miały informacji, że mogą już zaprzestać kierowania dzieci na te badania i nadal dawały mamom te kartoniki. A niektóre zaniechały wczesniej, być może miały takie informacje. Poza tym mozliwe jest, że tymi badaniami nie był objęty cały kraj.Tak więc nie ma się co niepokoić. Pozdrawiam Was agata
      • Gość: guest Re: badania IP: *.* 04.01.02, 15:55
        Agata,dzieki serdeczne...Ona
      • Gość: guest Re: badania IP: *.* 04.01.02, 16:15
        Czyli co mam nie wysylac???Zglupialam juz.ANia.
        • Gość: guest Re: badania IP: *.* 04.01.02, 16:15
          Aha... ja to dostalam w Pazdzierniku i teraz juz nieaktualne? Zwariowac mozna.ANia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka