Dodaj do ulubionych

szczepienie p/polio

IP: *.* 08.01.02, 19:33
Witam :-)Mam pytanie jak szczepiłyście p/polio? Czy pierwsza dawka była domięśniowo, a resztę doustnie, czy może wszystkie 3 dawki domięśniowo?pzw Olik
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: szczepienie p/polio IP: *.* 08.01.02, 20:38
      Pierwsza domięśniowo, reszta doustniePozdrawiam :hello:If
      • Gość: guest Co z piersiami?????? IP: *.* 10.01.02, 11:46
        Drogi dziewczyny!!!!! Przestalam karmic a moje piersi nic! tzn nic sie z nimi nie dzieje - nawet nie nabrzmiewaja. Czy trzeba z nimi cos robic ,jakies tabletki? kiedy pokarm zaniknie? Przepraszam ze nie pisze tego w forum "karmienie piersia", ale mysle ze tu szybciej doczekam sie odpowiedzi bo tam to chyba czesciej zagladaja karmiace. Jeszcze raz przepraszam za balagan i dziekuje! :bounce:
        • Gość: guest Re: Co z piersiami?????? IP: *.* 10.01.02, 16:15
          mala, ja też przestałam karmić i moje piersi NIC a nawet NIC a NIC, po prostu pokarm zanikł sam z siebie, nic nie brałam nic nie stosowałam, przestałam karmić spokojnie, najpierw w dzień, potem w nocy, nie z dnia na dzień, samo przyszło, samo odeszło... pozdrowionka - maria
    • Gość: guest Re: szczepienie p/polio IP: *.* 08.01.02, 20:38
      o ile pamietam dobrze do 2 sa domiesniowo a trzecia do ustnie tak refundowala kasa chorych ale my 3 raz szczepilismy domiesniowo ze wzgledu na zle wchanianie. Szcepionka kosztowala 30 zl.
    • Gość: guest Re: szczepienie p/polio IP: *.* 08.01.02, 21:43
      Ja szczepiłam dwie pierwsze domięśniowo, trzecia doustnie.Kasia
    • Gość: guest Re: szczepienie p/polio IP: *.* 08.01.02, 21:45
      Witam :-)Dzięki za odpowiedzi. Właśnie chodzi mi o to, że "tradycyjnie w Polsce" jest tak: 1 domięśniowa, 2 doustnie. Ale podono w Ameryce na zmianę?A tak wogóle to padła propozycja 3 domięśniowych :- bardziej bezpieczne, bo atenuowane (a nie żywy wirus), ale czy tak samo skuteczne?, czy są poza tym jakieś inne powikłania?Tego nie wiem :-(
      • Gość: Patyk Re: szczepienie p/polio IP: *.* 08.01.02, 21:52
        Narazie dwie domiesniowo, trzecia za jakis czas, ale tez domiesniowo.Szczepionka jest platna.Ile kosztuje samo polio nie wiem, bo szczepimy Zochaczyka szczepionka kombinowana razem z blonica, tezcem, krztuscem i HiB-em.Pozdrawiam - pa - Patyk :)
    • Gość: guest Re: szczepienie p/polio IP: *.* 09.01.02, 11:07
      Ja szczepiłam 1 domięśniwo i 2 kolejne doustnie. Ale szczepienia te (doustne) wywołały u mnie pewien niepokój. A to dlatego, że po pierwszym doustnym (chyba 3-4-ce) mój synek potem cały dzień płakał, marudził itp. Zupełnie nie wiedziałam dlaczego, a to był mój pierwszy taki trudni dzień z dzieckiem. oczywiście nie wiązałm tego ze szcepionką. Następna dawka doustna, ta sama sytuacja - straszny płacz i marudzenie.Nie wiem dlaczego tak się stało. Synek zupełnie nie reagował na inne szczepienia. Tylko właśnie w tych dwóch przypadkach coś się działo. Oczywiście pytałam lekarza, ale odpowiedział, że to jest bardzo mało prawdopodobne, że to ta szczepionka.Do czego zmierzam. Otóż kilka dni temu byłam z dzieckiem w przychodni z pododu przeziębienia. Przy okazji spytałam o szcz. p. gruźlicy (bo termin się zbliżał). i z ciekawosci jeszce raz o to POLIO. Opinia była taka, że raczej ta szczepionka nie wywołuje powikłań. Ale... na zachodzie ( i w Stanach) podobno odchodzi się od tych doustnych dawek na rzecz domięśniowych, ponieważ mogą jednak podrażniać śluzówkę jelita. W Polsce Kasy refunduja tylko pierwszą dawke domięśniowo. Pozostałe można wykupić samemu. Gdybym wiedziała co mnie będzie czekać( a raczej moje dziecko) po tej szczepionce to pewnie bym wykupiła domięśniowo. Ale podkreślam nie wiem, naprawdę nie wiem do końca czy to był powód - może to tylko zbieg okoliczności, dwa najtrudniejsze dni w życiu akutat po tej szcepionce.
      • Gość: guest Re: szczepienie p/polio IP: *.* 09.01.02, 11:13
        Wydaje mi sie , ze nie zupelnie przypadek,. Pierwszy szczepienie Polio zrobilam w przychodni , drugie do ustne tez . I po tym drugim byly klopoty biegunka, goraczka , luzne kupki itd .. Poza tym , przy doustnej dziecko godzine przed nie moze jesc, potem jakies 45 minut w przychodni , godzine po terz nie. Moj maly byl przy piersi i dosc czesto sie domagal, bylo trudno wytrzymac! Po tej doustnej , zadzwonilam do mojego pediatry ( prywatnego) - powiedzial , ze bardzo czesto dzieci zle znosza doustne i , ze teraz wlasciwe sie od tego odchodzi, ad tej pory szczepie dziecko prywatnie , u NIEGo , bierze tylko za sczepionke . Nastepne szczepienie polio bylo domiesniowe i przeszlo bez bollu, zreszta jak kazde nastepne ( inne szepienie)!!!
    • Gość: guest Re: szczepienie p/polio IP: *.* 09.01.02, 18:07
      Ja szczepiłam wszystko domięśniowo, Imovaxem. A to dlatego, że w dzieciństwie sama miałam niemiłe powikłania po doustnym polio (alergia, nocne duszności przy każdym przeziębieniu) i wolałam sobie i dziecku oszczędzić, tym bardziej, że juz jest alergiczką. Powiedziałam po prostu lekarce w przychodni i dostałam receptę. Kosztuje to trzydzieści parę złotych.Pozdrowienia
      • Gość: guest Re: szczepienie p/polio IP: *.* 09.01.02, 20:14
        Witam :-)I dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Utwierdziło mnie to, że będę szczepić domięśniowo wszystkie 3 dawki.pzw dla dzieciaczkówOlik
        • Gość: guest Re: szczepienie p/polio IP: *.* 09.01.02, 21:53
          Wściekam się, bo my nie zdążyliśmy na zmiany w podawaniu p/polio, a ja jeszcze wtedy nie byłam taka "douczona" jak teraz i nie wiedziałam że można a nawet trzeba (!) kupić szczepionkę w zastrzyku "zabitą". Było to już 2 lata temu i u nas dzieci nawet pierwszą dawkę dostawały doustnie (czyli 6-tygodniowe). Moje maleństwo dostało w nocy po szczepionce przedziwnych okropnych drgawek (bez gorączki). Była taka zmęczona, chciała spać, ale co chwilkę jej ciałkiem wstrząsał wybudzający ją dreszcz. Męczyła się a ja z moją mamą pielęgniarką umierałyśmy z niepokoju czuwając nad nią kilka godzin. Na szczęście potem nie pozostawiło to na niej żadnego śladu, ale te chwile to był koszmar, KOSZMAR!
    • Gość: guest Re: szczepienie p/polio IP: *.* 10.01.02, 14:03
      Ja szczepiłam wszystkie 3 domięśniowo. Pierwsza gratisowa, dwie następne płatne ok. 30 zł (na receptę). Bez powikłań
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka