aguniapiest 20.11.06, 10:04 Witam. Chcę się dowiedzieć co to jest ten homograft i czy stosuje się go przy hlhs w drugim etapie korekcji operacyjnej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewelia5 Re: homograft.... 20.11.06, 10:28 Witaj! Homograft: www.sercedziecka.org.pl/index.php?url=3_wady_zastawek.inc Niestetynie wiem czy stosuje się tą metodę w drugim etapie hlhs. My mieliśmy wstawiony w miejsce wyciętej zastawki płucnej. Pozdrawiam serdecznie. Ewelina Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.dominik Re: homograft.... 20.11.06, 10:30 Witaj, homograft jest specjalnie spreparowaną zastawką ludzką, którą wszczepia się w miejsce zastawki pacjenta. Przy standardowej operacji Glenna nie jest wstawiany homograft... A co się dzieje, że pytasz się o homograft? Odpowiedz Link Zgłoś
aguniapiest Re: homograft.... 20.11.06, 10:41 Witaj Marcinie. Dzwoniłam właśnie na kardiologie spytać się kiedy możemy zostać przyjęci na oddział na drugi etap bo Bartek jest już zdrowy. A powiedziano mi, że mam zadzwonić w piątek bo nie mają homograftu. Słyszałam że w trzeciej się wstawia a nie w drugiej wię się pytam. Zaczynam się denerwować bo mały już chyba potrzebuje operacji, zjada mi mniej, poci się i na razy sinieją mu ustka i nosek. Powiedziałam im to a oni ż e mam zadzwonić w piątek! Chyba będę musiała tam pojechać osobiście. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.dominik Re: homograft.... 20.11.06, 11:24 Bierz Malucha pod pachę i jedź do doc. Moll na kardiologie. Porozmawiaj z nią bezpośrednio i niech Ci wytłumaczy w czym problem i przede wszystkim niech zobaczy Maluszka... Ja osobiście nie słyszałem żeby wstawiano zastawkę przy HLHS... Być może w Waszym przypadku sa inne wskazania medyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
ewelia5 Re: homograft.... 20.11.06, 11:10 homograft może byc również zwierzęcy. Pozdrawiam i życze zdrówka. E. Odpowiedz Link Zgłoś
aguniapiest Re: homograft.... 20.11.06, 11:46 Właśnie o to chodzi że to profesor Mollowa powiedziała sekretarce a ta mi przekazała. Jutro jade osobiście bo myślę że nie wiedziały o jakie dziecko chodzi. Trudno ją złapać z dzisiaj ma poradnie. Ona nas nie prowadzi i chyba z tąd ta pomyłka. Dzięki Marcin (to samo pytanie zadałam ci na gg) Odpowiedz Link Zgłoś
jupora Re: homograft.... 20.11.06, 13:23 Homograft to nie zawsze jest spreparowana zastawka. Może tez być fragmentem naczynia. Julek miał np. wstawiany homograft, nikt mi nic nie mowił, że jest w nim zastawka. Miało to byc tylko połączenie spływu krwi z dużego obwodu prosto do płuc (z powodu braku prawej komory), Pozdrawiam, Justyna, mam Julka (wspólną komora) Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: homograft.... 20.11.06, 16:40 Homograft (homo - człowiek) to spreparowana zastawka ludzka (nie zwierzęca, zwierzęce zastawki to in. zastawki biologiczne) z częścią tętnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
ewelia5 Re: homograft.... 20.11.06, 18:08 driadea napisała: > Homograft (homo - człowiek) to spreparowana zastawka ludzka (nie zwierzęca, > zwierzęce zastawki to in. zastawki biologiczne) z częścią tętnicy. Kamilce wstawiono zastawkę zwierzęcą i wszyscy lekarze wyrażają się o niej homograft (w Polsce i Wielkiej Brytanii). Nie jestem medykiem niestety. Pozdrawiam serdecznie Ewelina Odpowiedz Link Zgłoś
ewelia5 Re: homograft.... 20.11.06, 18:38 Sprawdziłam na wypisie ze szpitala. Operacja Konno-Ross. Contegra- Xenograft- rekonstrukcja ROVOT. Przepraszam za niedokładność. Odpowiedz Link Zgłoś
ewelia5 Re: homograft.... 20.11.06, 18:39 Lekarze wyrażają się faktycznie homograft. Odpowiedz Link Zgłoś
teletombola1 Re: homograft.... 21.11.06, 01:00 Moja Ania ma wstawiony homograft i z tego co mi lekarz mówił to jest kawałek naczynia wraz z zastawką Odpowiedz Link Zgłoś
ewelia5 driadea 20.11.06, 18:56 słuszna uwaga. Dziękuję. Obejrzałam książeczkę Kamilki xenograft mam tylko na wypisie a w dalszych kontrolach homograft. . Dziękuję. Pozdrawiam E. Odpowiedz Link Zgłoś