Dodaj do ulubionych

Przygryzanie dolnej wargi

IP: *.* 27.01.02, 10:16
Maciuś (już prawie 9 miesięcy) od jakiegoś czasu przygryza dolną wargę. Potrafi tak siedzieć i bawić się z tą przygryzioną wargą całkiem długo. Zastanawiam się czy świadczy to już o jakimś problemie ze zgryzem (oj, oj to mógłby mieć po mamie, która w końcu postanowiła coś z tym zrobić i nosi teraz na stare lata stały aparat – na szczęście już niedługo go zdejmie..). Bo na wizytę u ortodonty to chyba za wcześnie . Czy może któraś mama się z czymś takim się spotkała?pozdrawiamyAsia i Maciuś :)
Obserwuj wątek
    • Gość: ulaa Re: Przygryzanie dolnej wargi IP: *.* 27.01.02, 19:29
      Moja córeczka niedawno też przygryzała dolną wargę, ale ona ma już trzy latka. W jej przypadku nie wynikało to z żadnej wady zgryzu tylko po prostu taki nawyk. Na szczęście po ok. tygodniu jej to przeszło. Nie wiem czy twój maluszek też ma zaczerwienienie od tego przygryzania, bo moja mała pod dolną wargą miała bardzo zaczerwienioną skórę (jakby podwója warga). Nie pozwalała sobie tego niczym smarować, od razu ścierała rękawem. Tylko w nocy jak spała mogłam to zrobić. Pomogła maść cynkowa. Zaczerwienienie się zagoiło i teraz jest już wszystko ok.
    • Gość: asiczek Re: Przygryzanie dolnej wargi IP: *.* 27.01.02, 21:32
      Maciuś robi to już przynajmniej 2 miesiące - miałam nadzieję,że minie, ale cały czas nie mija..Nie ma zaczerwienionej wargi - widać robi to bardzo umiejętnie ;)PozdrawiamyAsia i Maciuś
    • Gość: Beata32 Re: Przygryzanie dolnej wargi IP: *.* 28.01.02, 15:05
      Mój również Maciuś (może Maciusie tak mają) - prawie 11 miesięcy też tak miał. Mam wrażenie, że to miało jakiś związem z nowymi dolnymi ząbkami. Jakoś z miesiąc minął od czasu kiedy mu przeszło. Teraz za to liże się językiem po dolnej wardze albo po dolnych zębach - czasami to wygląda jakby pokazywał język. I to chyba ma związek z dolnymi dwójkami.PozdrawiamBeata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka