Dodaj do ulubionych

zanosi się, co robić!?

IP: *.* 06.02.02, 21:45
mój synek (rok)czasem gdy płacze traci na dłuższą chwilę oddech. robi się czerwony, trwa na bezdechu i potrząchnięty łapie oddech, by na nowo wybuchnąć płaczem.jestem tym przerażona i czuję się bezradna.naprawdę boję się, że za którymś razem cos niedobrego się może stać.podzielcie się wiedzą jak sobie w takich momentach radzić i czy rzeczywiście to może być groźne.ściskam beata
Obserwuj wątek
    • Gość: _Edyta Re: zanosi się, co robić!? IP: *.* 07.02.02, 08:27
      Mój młodszy brat zanosił się potwornie przy najmniejszym płaczu. Pamiętam to doskonale bo nie raz wystraszył wszystkich tracąc np. przy tym przytomność na kilka chwil. Pamiętam że pewien stary lekarz podpowiedział żeby w takiej chwili nie potrząsać dzieckiem, bo to jeszcze bardziej go rozsierdza /a wiadomo że zanoszą się dzieci lubiące trochę pohisteryzować/ Polecił wtedy spokojnym ruchem wsunąć do ust dziecka dwa /swoje/ palce i przycisnąć język. Nie bardzo potrafię tę czynność opisać bez demonstracji, ale postaram się. Język w czasie zanoszenia ucieka jakby do tyłu. Swoimi palcami położonymi na języku /dosyć głęboko ale nie do samych migdałków ;))/ przyciskamy język do dołu jednocześnie wysuwająć go jakby do przodu. Dziecko wtedy odruchem Pawłowa łapie oddech. Mój brat jest młodszy ode mnie o prawie 10 lat i pamiętam, że jako mała dziewczynka potrafiłam również zareagować kiedy się zanosił /a robił to gnojek jeden bardzo często i z premedytacją/Pamiętaj o jednym nie ustępuj dziecku w obawie że będzie płakać i po raz kolejny się zaniesie, moi rodzice popełnili ten błąd i mój brat dorastał jako rozpieszczone i egoistyczne dziecko, uwierz mi do duży kłopot wiem z doświadczenia. Jeśli dziecko wyczuje taką obawę ze strony rodzców z premedytacją będzie potrafiło ją wykorzystać i nauczy się płaczem szantazować wszystkich dookoła.Pozdrawiam Edyta mama Alexa
      • Gość: Magdalena_mama_Gaby Re: zanosi się, co robić!? IP: *.* 07.02.02, 12:08
        Beatko!Gaba też się zanosi. Ma 16 miesięcy i przy takiej akcji sine usta!!! Podobno należy też podmuchać w buzię. Kilka dziewczyn o tym pisało, i podobno maluchy z tego wyrastają. Gaba tak zaniosła się przy lekarce ale ta nie widzi w tym nic niepokojącego.Magda :hello:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka