Dodaj do ulubionych

Cystografia

IP: *.* 15.02.02, 19:45
Mój synek, który ma dwa i pół miesiąca, ma wykryte w posiewie moczu nieliczne bakterie. We wtorek czeka nas cystografia. Czy wiecie jak ti badanie wygląda, czy boli? Czy ktoś ma podobny problem?. Tak się boję...
Obserwuj wątek
    • Gość: kayak Re: Cystografia IP: *.* 15.02.02, 20:00
      Bardzo mi przykro. Przechodzilam sama to badanie w wieku osmiu lat, ale pamietam je z detalami. Do pecherza wprowadza sie specjalny plyn, ktory dziecko wydala a lekarze obserwuja to na monitorze. Problemem jest wprowadzenie plynu do pecherza, a robi sie to przez rurke wprowadzona przez ujscie cewki moczowej. U chlopcow jest to bardziej bolesne ze wzgledu na wprowadzenie przez pracie. Ale na pewno jest podawane znieczulenie miejscowe i taki maluszek nie bedzie tego Bogu dzieki pamietal. Mam nadzieje, ze wszystko bedzie ok. trzymam kciuki.Marta, ktora w dziecinstwie opanowala terminologie nefrologiczna
      • Gość: Dagny Re: Cystografia IP: *.* 20.02.02, 17:39
        Dziękuję za odpowiedź!Już po!.Synek miał znieczulenie miejscowe, więc tak nie płakał. I wszystko jest w porządku. Taka jesten szcęśliwa. Teraz czekaja nas kontrole w poradni nefrologicznej. Też wdrażam się w tę nieznaną mi dotad dziedzinę medycyny. Dziękuje jeszcze raz i serdecznie pozdrawiam.
        • Gość: kayak Re: Cystografia IP: *.* 20.02.02, 19:53
          Bardzo sie ciesze,ze bylo ok i zycze malenstwu zdrowkaMarta
        • Gość: JustynaP Re: Cystografia IP: *.* 23.02.02, 00:38
          Cześć! Mam nadzieję, że nie skończysz tak jak ja z moim Filipkiem; w sumie nie jest źle. Kurczę, mam nadzieję, że nie straszę; jeżeli tak, to zapomnij, już Ci w skrócie skrobnę, jak "zaczęliśmy". Filip w wieku 3- m-cy (teraz skończył 9) dostał z dnia na dzień wysokiej gorączki (...) skończyło się na tygodniowym pobycie w szpitalu (ostre zapalenie układu moczowego - pola usiane, takie tam brrr...), po miesiącu miał nawrót choroby (będąc cały czas na furaginie). Lekarze podejrzewali refluks, ale to miało potwierdzić CUM. Myślałam, że to badanie to tylko formalność, że jednak to przypadek z tym nawrotem choroby. A jednak ... Do teraz "jesteśmy na furaginie" i na pewno będziemy jeszcze przez najbliższy rok do nastepnego kontrolnego CUM. Myslę jednak, że Ty masz to z głowy, skoro cystografia nic nie wykazała. A kontrole u nefrologa - pewnie okresowe posiewy moczu. Ciesz się z synkiem życiem, wykorzystujcie każdą chwilę, pozdrawim i życzę nielicznych kontaktów z nefrologami, pa, Justyna mama Filipka :hello:
          • Gość: wioleta Re: Cystografia IP: *.* 26.02.02, 19:08
            Justynko my przeszliśmyto samo. Nasz Kuba miał robioną cystografię jak miał trzy miesiące Badanie robiono na Dziełdowskiej - leżała dzieciaczyna z obciążonymi workami z piaskiem rączkami i móżkami i wyła w niebogłosy a ja za szybką płakałam razem z nim - to było pięć lat temu ale chyba sposób robienia tego badania niestety się nie zmienił.Wtedy okazało się na szcęście, że reflksu nie ma , jednak ma poszerzoną prawą nerkę i musimy kontrolować. Też dłgo brał furagin. takie same mieliśmy objawy z 40 stopniową gorączką- wymioty, drgawki - o rany - dobrze,ze to już za nami - teraz sobie o tym przypomniałam i drżę o Krzysia (5 mies) - mam nadzieję,ze nie będzie przechodził takich koszmarów jak jego starszy braciszekpozdrawiamwioleta
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka