Gość: Edyta-C. IP: *.* 16.02.02, 12:10 CZeść wszystkim.Mój problem to wysoka gorączka 39,5 stopni u dzieci,żadne środki nie przynoszą większego skutku. Proszę o jakąś skuteczną radę.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marzenna Re: Gorączka- jak ją zwalczyć. IP: *.* 16.02.02, 14:41 Nie chcę Cię straszyć, ale u mojej młodszej córki (miała wtedy 14 mcy) przy takiej gorączce wystąpiły drgawki. Pogotowie zabrało nas do szpitala. Itam też nic nie skutkowało: kroplówka, paracetamol, ibuprom, nawet pyralgina. Dopiero długotrwałe kąpiele w chłodnej wodzie. Najpierw w temp.37, potem stopniowo dolewa się zimnej. Trzeba dać dziecku zabawki, polewać wodą, szczególnie główkę (delikatnie), szyję, zgięcia łokci, nadgarstki. Kąpiel musi trwać co najmniej pół godziny. Potem ubierz dziecko lekko jednowarstwowo. Możesz co 4h podawać czopek paracetamolu lub propyphenazonu oraz luminal.Okazało się, że to była gorączka trzydniowa. Najlepiej wezwij lekarza. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maliza Re: Gorączka- jak ją zwalczyć. IP: *.* 18.02.02, 09:08 Moja córka (1,5 roku) w zeszłym tygodniu miała straszną gorączkę (albo dwudniowa "trzydniówka" albo "trójki" - nie wiadomo) - po całym dniu brania czopków (4 szt.) i po jednej kąpieli chłodzącej miała w nocy 40,3 stopnie. Aż boję się pomysleć ile było przed kapielą. Młoda leciała przez ręce. I niestety pomogły jej wyłącznie kąpiele chłodzące. Czopki przy tak wysokiej temperaturze już nie działały. Wg zaleceń pediatry ma to wyglądać tak: lałam do wanienki wodę jak do kąpieli codziennej i po włożeniu dziecka wolnym strumyczkiem od strony nóżek dolewam chłodną wodę, tak aby woda w wanience osiągnęła temp. 37 stopni (nie niższą). Później polewamy dziecko po całym ciałku. Niestety na początku dziecko strasznie płacze, ale po jakimś czasie (u nas 5 min) uspokaja się i jest OK. Odpowiedz Link Zgłoś