Dodaj do ulubionych

Stpoki do srodka...:-(POMOCY

21.11.06, 16:07
Witajcie..
Nasza coreczka prawie 15 miesieczna chodzi od mniej wiecej ukonczenia 12,5
miesiecy. Ale zawsze woala prawie biegac niz chodzic. Od jakiegos czasu
zauwazylam, ze czesto wstawia szczegolnie lewa stopke do srodka troche i
czasem sie potyka bucikami.. Czesto tez sa to dwie stopki ktore w sumie
wygladaja na zdrowo rozwijajace sie, ale czasem wstawia do srodka i to nas
martwi z mezem. Czy sadzicie, ze najpsza wizyta u lekarza?
Dziekuje, Moni
Obserwuj wątek
    • moninia2000 Re: Stpoki do srodka...:-(POMOCY 21.11.06, 22:13
      Coz..na razie nikt...?
      Wczytuje sie w necie, ponoc to "normalne" na poczatku chodzenia dla
      dzieci...jednak bardzo prosilabym o doswiadczenie rodzicow, ktorzy maja /mieli
      podobne przezycia z dziecmi...
      Moni
      • iwonag25 Re: Stpoki do srodka...:-(POMOCY 21.11.06, 22:27
        Mojej kolezanki coreczka tak miala (i nadal ma, ale juz mniej), ale ona zaczela
        chodzic gdy miala 10 m-cy, ponadto wczesniej jezdzila w chodziku. W dodatku
        nozki ma krzywe "jak na beczce prostowane". Ortopeda powiedzial, ze wszystko ok
        i ze z czasem sie wyrowna.
        Pozrowienia i nie martw sie.
        • moninia2000 Re: Stpoki do srodka...:-(POMOCY 21.11.06, 22:38
          DZiekuje kochana!
          Nasz cala "rowniutka" hihi, nozki tez ma sliczne tylko czasem ta stopka,
          szczegolnie lewa do srodeczka..
          OK, nie bede sie martwila, tak czy siak jutro idziemy do lekarza, zobaczymy co
          powie. Maz nalega, ze im szybciej tym latwiej zapobiec problemom..Zgadzam sie,
          choc widze, ze to tez czesta sprawa u maluszkow..
          Moni
          • ilona54 Re: Stpoki do srodka...:-(POMOCY 21.11.06, 23:20
            witam,moja corka 18mies rowniez lewa nozke uklada do srodka....bylismy u
            ortopedy i on stw,ze mala dobrze sie rozwija,ze male dzieci/co niektore,czyli
            nasze/tak zaczynaja nauke chodzenia.Ponoc sie wszystko wyrowna....bynajmiej tak
            nas zapewnial dr Napiontek.
            Napisz prosze co na to Wasz ortopeda,czekam na odp
            • teletombola1 Re: Stpoki do srodka...:-(POMOCY 21.11.06, 23:28
              Moja córka jak zaczęła chodzić też tak miała, ortopeda powiedział, że to to nic
              takiego i niektóre dzieci tak mają. Jednak lepiej aby zobaczył to też lekarz od
              rehabilitacji, być może zaleci jakieś ćwiczenia. Moja córka ma 3.5 roku i
              problem do tej pory (związany też z czym innym ale jednak).
              • ilona54 Re:do teletombola1 21.11.06, 23:47
                witam,czy to cos innego to np wzmozone nap miesniowe,obnizone lub asymetria
                bioderek???Pytam,bo szczerze powiedziawszy u nas to jest.....dlatego chcialabym
                z kims porozmawiac na ten temat...
    • 1a6 Re: Stpoki do srodka...:-(POMOCY 22.11.06, 08:42
      moim zdnianiem dziecko ma pewnie asymetrie,tzn.moze zaden lekarz pwenie nie
      zauwazył tego w pore i teraz widac to po nozce.moj syn jak miał 4,5 mca nie
      ciagnał głowki podnoszony do siadu,czesto wyginał sie w łuk, na brzuszku tez nie
      lubił lezec.lekaraka w przychodni nie widziała problemu,poszłam jednak prywatnie
      to lakarki co "oglada dziecko pod wzgledem neurologicznym"bada wszytkie odruchy,
      wykonuje rozne proby m.Vojty i okazało sie ze mały ma asymetrie i potrzeba jest
      rehabilitacja dlatego ze nieleczona asmytria prowadzi do wad postwy,dziecko cały
      czas preferuje jedna strone i z wiekiem wada sie pogłebia i juz w wieku szkolnym
      skolioza murowana!ja rozpoczełam cwiyczyc synka metoda Vojty i wyprowadziałam go
      z asymtrii(cwiczyłam ok 8 mcy)
      kolezanki syn tez miał stwierdzona asymetrie, ona pocwiczyła go troche i
      przrwała, bo stwirdziała ze nie ma juz siły(bo dziecko płacze przy
      cwiczeniach..)i zreszta ze wyrosnie z tego...teraz mały jej ma 17 miesicy chodzi
      oczywiscie ale jedna nozke stawia do srodka widac to gołym okiem.duzo ludzi
      chodzi nieprawidłowo(ja to obserwuje)wszytsko to wyniesione jest z dzieciństwa,
      kiedys medycyna nie znała tego.teraz wiele lekarzy tez bagatelizuje problem ale
      pozniej to wszytko wychodzi, na poczatku krzywo chodzi pozniej ma wade postwy.
      nie wiem poradz sie pediary, moze neurologa dzieciecego.ortopeda moze nie
      wiem? moze jakiegos rehabiltanta.moim zdaniem przydatne beda tu jakies
      cwiczenia, choc nie posiadam wiedzy jak to wyglada u takich "starszych dzieci"u
      młodszych vojta by na pewno pomogła.
      • moninia2000 Re: Stpoki do srodka...:-(POMOCY 22.11.06, 15:25
        Dziewczyny...to znow zwatpilam.. A dzis bylismy u pediatry po skierowanie czy
        cos, a ona ze do 3 roku zycia nie przejmowac sie tym. (mieszkamy w Hiszpanii),
        nie wiem jak z tym w PL, ale tu olewa sie sprawe...W kazdym razie obserwujemy
        malenka, stawia te nozki roznie nie tylko do srodka..Nie wiem juz sama czy
        dalej naciskac?
        Moni
        DZIEKUJE ZA WSZYSTKIE ODPOWIEDZI KOCHANE!!!!!!!!
    • osmag Re: Stpoki do srodka...:-(POMOCY 22.11.06, 09:27
      Takie ustawianie nogi może świadczyc o jej koślawości. Może dodatkowo dochądza
      jakieś ograniczenia w ruchomości stawów? Trudno opiniować kierując sie samym
      opisem. My slę, że warto poćwiczyc nad prawidłowymi wzorcami ruchowymi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka