Dodaj do ulubionych

Zgrubienia na klatce po operacji!

21.11.06, 16:16
Ania miała operacje 2 lata temu. Zauważyłam, że ma coraz bardziej krzywą
klatkę tzn po jednej stronie jest duże zgrubienie, a po drugiej normalnie.
Brzydko to wygląda. Czy to już tak jej zostanie? Dlaczego tak się dzieje?
Kości się krzywo zrastają, a do tego jescze rosną, czy tak? Czy Wasze dzieci
też tak mają? Ja wiem, że najważniejsze jest to, że serce jest zoperowane i
jest wszystko o.k., ale myslę o tym, że to jest dziewczynka i kiedyś jej
urosną piersi no i jak to wtedy będzie?
Obserwuj wątek
    • dagmariss Re: Zgrubienia na klatce po operacji! 21.11.06, 21:22
      Też mamy ten problem zresztą napisałam też dzisiaj o tym.
      Pozdrawiam
      Dagmara, mama Jakuba (TOF)i Macieja (serce OKwink
    • nadia300 Re: Zgrubienia na klatce po operacji! 29.11.06, 09:12
      Daria miała operacje ponad 8 lat temu,jej klatka tez wygląda strasznie,ale to
      podobno idzie operować.Ja konsultowałam sie w Pozaniu z dr.Henschke on się
      zajmuje takimi operacjami,ale musimy czekać bo jeszcze rośnie i nie jest to
      wskazane,podobno po 10 roku życia,ale nie wiem dokładnie,to była tylko wstepna
      wizyta.Powodzeni i nie martwmy sie na zapas.
    • nadia300 Re: Zgrubienia na klatce po operacji! 29.11.06, 09:12
      Daria miała operacje ponad 8 lat temu,jej klatka tez wygląda strasznie,ale to
      podobno idzie operować.Ja konsultowałam sie w Pozaniu z dr.Henschke on się
      zajmuje takimi operacjami,ale musimy czekać bo jeszcze rośnie i nie jest to
      wskazane,podobno po 10 roku życia,ale nie wiem dokładnie,to była tylko wstepna
      wizyta.Powodzeni i nie martwmy sie na zapas.
      • edyta.gulawska Re: Zgrubienia na klatce po operacji! 29.11.06, 10:57
        Mój synek miał operację ponad rok temu,teraz ma prawie dwa lata.Na mostku ma
        bardzo widoczną górkę ,zgrubienie. Zapewne jest to miejsce ,gdzie założona jest
        spinka. Pytaliśmy panią doktor ,ale ona odpowiedziała ,że to za wcześnie po
        operacji ,żeby coś z tym robić.Poza tym mój synek ma skomplikowaną wadę i w tej
        chwili nie wiemy ,czy będzie on jeszcze operowany.Pozdrawam,.
    • paso Re: Zgrubienia na klatce po operacji! 29.11.06, 11:31
      U naszego synka też jest wystający mostek - gulka po jednej stronie.
      Od operacji minęło 4 miesiące i chyba po ostatnio przebytym zapaleniu oskrzeli
      i trzech tygodniach kaszlu trochę bardziej mostek się wybrzuszył.
      Ale tak sobie myślę - obyśmy nie mieli większych problemów.
    • teletombola1 Re: Zgrubienia na klatce po operacji! 29.11.06, 19:10
      Powiedziała mi rehabilitantka, że może ciężar ciała nierówno przenosi i dlatego
      to zgrubienie po jednej stronie, i że zobaczy co da się zrobić. Jakoś mnie to
      nie przekonuje.
    • polibius Re: Zgrubienia na klatce po operacji! 30.11.06, 09:34
      MOja córeczka miała operację w lipcu br. Po upływie ok 2 ch miesięcy zauważyłam
      zgrubienie/wystający mostek. Skonsultowałam to z kardiologiem, ale powiedziano
      nam, że to problem kardiochirurgiczny. NIestety, akurat podczas wizyty
      kardiologicznej -kardiochirurga nie było, a obecnie Ania jest prawie non stop
      chora.
      Mój kolega - chirurg mówi, że nie mam czym się przejmować, gdyż Ania ma dopiero
      2, 5 roku, ale powinnam ją rehabilitować, tj powinna chodzić na basen. Ania
      pływa od 8 miesiąca życia, ale teraz nawet nie mam jak się wybrać na basen, z
      powodu wspomnianych chorób. Po konsultacji u kardiochirurga postaram się
      wszystko opisać.
      • gwiazdeczka69 Re: Zgrubienia na klatce po operacji! 30.11.06, 16:44
        nie chciałabym tu nikogo urazić ale jak przeczytałam ze rodzice mysla o
        operacji nierownozrosnietej klatki i takiego podejscia juz teraz do własnego
        ciała i zycia dziecka to ja wspołczuje tym maluchom....ja bardziej uwazam ze
        ten problem tkwi w rodzicach. Bo mnie ten problem zaczal dopiero meczyc w
        okresie dojrzewania (pytania typu: czy mnie kiedys ktos taka pokocha i
        zaakceptuje takiego "potworka"-hi hi smileale ja mialam problemy wtedy)i sadze ze
        u dziewczynek z tyum problemem tez sie wtedy dopiero zacznie to zjawisko. Ale
        wiem jedno to nie zalezy od wygladu ani czy ktos zrobi dziecku (albo samo
        dziecko sie zdecyduje)operacje ale to jakie bedzie mialo do tego podejscie -ono
        samo i otoczenie. a najwazniejsze to czy bedzie miala szcescie w zyciu i
        znajdzie odpowiednia i kochajaca osobe juz jako dorosły czlowiek-bo tak
        naprawde dopiero jak ktos nas bezgranicznie kocha i akceptuje jako kobiete to
        znikaja wszystkie problemy. ja znam wiele dziewczyn ktore sa zdrowe, sliczne
        (ja tez jestemsmile)i nie maja tego "problemu?"to z zazdroscia czasem patrza jak
        ja postrzegam siebie i jaka jestem szcesliwa z ukochana osoba.co nie znaczy ze
        pozostawiam ta moja "ceche" samej sobie -jak tylko wroce do siłek 100% zaczne
        chodzic na gimnastyke zeby czuc sie jeszce bardziej NAJ-ale to juz dla samej
        siebie smile
        • teletombola1 Re: Zgrubienia na klatce po operacji! 30.11.06, 17:50
          Dzięki gwiazdeczka.
        • mama68 Re: Zgrubienia na klatce po operacji! 01.12.06, 07:04
          Madziu,podpisuję się pod tym co ty powiedziałaś !!!
          problem tkwi nie w tym jak wyglądamy tylko w tym co czujemy?
          Ja z bardzo brzydką blizną(3razy cięcie)żyję od ponad 22 lat
          i gdy miałam lat 16 to mi przeszkadzało ale póżniej zaakceptowałam swój wygląd,
          teraz mi nie przeszkadza a wręcz przypomina dzięki czemu żyję.
          pozdrawiam
          Dorota

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka