Dodaj do ulubionych

zielone wody płodowe

IP: *.* 21.02.02, 12:14
Witam wszystkich!Jestem tutaj po raz pierwszy.Ciągle zamartwiam się tym,że przed porodem odeszły mi zielone wody płodowe,oznacza to niedotlenienie dziecka.Zapewne związane jest to z tym,że ciąża była zagrożona , miałam zakładany szew i musiałam przyjmować leki.Mój syn skończył 4 miesiące,jeszcze nie przekręca się na plecki i z niepokojem go oberwuję.Czy zieone wody zawsze muszą oznaczać coś złego?Proszę o odpowiedź,jeśli ktoś z Was przeżył coś podobnego.
Obserwuj wątek
    • Gość: Alka Re: zielone wody płodowe IP: *.* 21.02.02, 12:27
      Zielone wody płodowe z tego co wiem nie oznaczają niedotlenienia dziecka, tylko to, że dziecko - z przyczyn różnych - wydaliło smółkę jeszcze w macicy. Raczej nie ma powikłań z tego powodu. A to, że 4 miesięczne dziecko nie przewraca się na plecki to raczej nic takiego. Na książkowe normy raczej nie patrz, bo się zamartwisz.
    • Gość: bridgett Re: zielone wody płodowe IP: *.* 21.02.02, 13:26
      Zielone wody płodowe powstają w wyniku wydalenia przez dziecko smółki, co z kolei najczęściej wiąże się z przeżywanym przez dfziecko stresem, który może ale nie musi być wynikiem niedotlenienia. O tym, czy był niedotleniony świadczą m.in. punkty agpar, które dziecko otrzymuje po urodzeniu. Informacje o tych punktach masz w książeczce zdrowia dziecka. Wracajac do samych zielonych wód - mnóstwo dzieci tak miało, m.in. mój Kuba, dziś świetnie rozwinięty 2,5latek i w niczym im to nie zaszkodziło. Nie m,artw się więc a o swoich wątpiwościach możesz zawsze powiedzieć pediatrze.MonikaS
    • Gość: janeczka Re: zielone wody płodowe IP: *.* 21.02.02, 13:53
      Moja mama miała wody zielone. Ja to nie okaz zdrowia, ale moi bracia? Oby wszyscy byli tak zdrowi!Oczywiście skontaktuj się z pediatrą.Ja przy porodzie miałam czyściutkie wody, za to mój synek był niedoleniony-6 punktów.
    • Gość: maka Re: zielone wody płodowe IP: *.* 21.02.02, 14:39
      A ja wogóle nie miałam wód (oczywiście przy porodzie), bo jak stwierdził pan doktor "dziecko wypiło", hi hi. No ale bez żartów: synek wydalił smółkę w trakcie wychodzenia, wód nie było, rodziłam w 40 tygodniu, a podobno powinnam dwa tygodnie wcześniej (szkoda, że Filip o tym nie wiedział), synek miał cechy przenoszenia (długie paznokcie, był czyściutki i miał wysuszoną skórę), połpożna oceniła łożysko jako szczątkowe i była zdziwiona, że jest dotleniony bo nie bardzo miał czym przechodzić tlen. A dzień wcześniej robiłam przepływy i wszystko było OK. Ale zabrzmiało to wszystko bardzo dramatycznie, a Filip dostał 10 p-któw( co prawda go odssysali przez tą smółkę ), a teraz jako 13 miesięczniak prezentuje się bardzo okazale. Wierz mi, że na pewno bardzo bystre Panie doktor już dawno by "coś" znalazły u twojego 4-miesięcznego synka.POzdrawiam i przestań się "czepiać".
      • Gość: mamula Re: zielone wody płodowe IP: *.* 21.02.02, 17:36
        Ja tez urodziłam dziecko niedotlenione (3 punkty) w zielonych wodach (choć dla mnie byly one bursztynowe) dziecko bylo owiniete peopwina stad niedotlenienie i smolka.Oczywiscie bardzo sie baliśmy i caly czas go obserwowalismy. profilaktycznie byl pod opieka specjalistow. W marcu kończy 2 lata i wszystko jest super. Gada jak stary. Kilka dni temu powiedzial mi,ze jestem...mloda i ladna.Jest dowcipny, swietnie komentuje sytuacje. Sprawny fizycznie (bardziej od niektorych rowiesnikow i starszych).I chlop jak grzmot. A tez nie rowijal sie w wieku niemowlecym bardzo szybko. Pamietaj,ze normy sa bardzo szerokie. 4 m-ce to jeszcze wczesnie na przewracanie. Poza tym zbyt szybki rozwoj wcale nie jest za dobry i wcale nie wrozy przyszlego geniuszu. Tez jestem za tym,aby pytac lekarzy o wszystko.Przytulaj jak najwiecej, noś na rękach , kochaj, gadaj to bardzo stymuluje rozwoj dziecka. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka